evet arkadaslar en sonunda pes 6 yı oynadım ve görüslerimi sizlerle paylasmak istiyorum..önce diger arkadasların yaptıgı gibi artılar ve eksiler olarak ikiye ayırmak sanırım daha iyi olacaktır..oyunu pes5 ve we 10 ile kıyaslamak sanırım daha dogru olucaktır..we 10 dan biraz farklı olsada,pes5 den oldukca farklı bir oyun cıkıyor karsımıza bu sene..
önce artılar..
*herseyden önce,daha önce pek bi arkadasın bahsetmedigi birseyden bahsetmek istiyorum TOP FİZİGİ,ben bu oyunda top fiziginide biraz geliştirilmiş dahada gercekçi buldum..sanki top biraz daha agırlasmış..ama bu kötü anlamda bir agırlasma degil,hani gercek hayatta futbol topuna vurusunuzda,size biraz agır gelirya aynen öyle bir hisse kapılıyorsunuz şut cekerken..
artık eskisi gibi ceza sahası dısından sut yüzdesi yüz üzerinden 50-60 civarında olan bir futbolcu ile yaptıgınız her sut direk kaleyi bulmuyor...yani sut cekerken cok ama cok dikkatli olun yoksa metrelerce uzaktan dısarı cıkabilir..ama inanın böylesi cok daha keyifli ve gercekci olmus..
*diger bir olumlu gelişmede gücü ve özellikleri iyi olan futbolcuların oyuna olumlu etkisi..eskisi gibi driplingi zayıf bir oyuncu size kanatlarda cok büyük bir avantaj saglamıyor....ama ozellikle kanatlarda hızlı oyuncuları kullanırsanız aradaki farkı cok net bir sekilde hissediceksiniz..bu her kademede böyle..defansı zayıf olan bir oyuncu ile kuvvetli oyuncu arasında oldukca bariz bir fark var..bu özellikde oyunu oldukca gercekci kılıyor..böylelikle transfer yaparken oyuncuların özelliklerine göre hareket etmek cok daha mantıklı olacaktır..özellikle master lig modunda..
* kafa topu hakimiyeti ise daha gercekci olmus..ama burada gercekten top sizde..yani zamanlamanızı cok iyi yapmak zorundasınız:)
*bir diger olumlu gelismede,oyunu yapan kişinin röpotajındada belittigi gibi..oyuncunun ayagına top geldigi anda yaptıgı serilik ve hareket etme zamanı..bu oldukca cabuklasıp daha seri bir hale getirmiş..
ama bu demek degilki..oyun cok hızlı adeta bilardo gibi sacma sapan bir hız moduna gecmiş..asla böyle degil,oyun hızı gercek bir futbol macı hızına ve akısına yakın hale gelmiş..özellikle rakip takım galipken son 10 veya 5 dakika ..oyunu yavaslatıp kapanıyor,hatta bazen top ceviriyorlar kendi aralarında...
*kaleciler ise we 10 da oldugu gibi sacma sapan top celmeler veya sektirmeler yapmıyorlar,ama bu demek degilki her topuda ellerine yapısır gibi direkt tutuyorlar..eskisinden kessinlikle daha iyi olmus kaleciler..
*birde ben formationdaki dizilim ve taktik stratejinin oyuna etkisini cok begendim..mesela zone press secenegini isaretlerseniz..takımınız hissedilir derecede..rakibe press uyguluyorlar..mesela bu özellik pes5de o kadar etkili degildi bence..
*ikili mucadeleler oldukca güzel..bayagı bir didişme ve mucadele var bu şarj olayıda oyuna ayrı bir keyif katıyor..ama merak etmeyin hakemde bir o kadar toleranslı..ama kessinlikle..arkadan mudehaleleri hiç affetmiyor hakem..avantajda ise artık kösede isaret cıkmıyor..hakem kendi eliyle avantajı gösteriyor...
*tribünlerdeki seyirci grafigi ise bence daha iyi olmus we 10 ile kıyaslandıgında
*suna tekrar deginmek istiyorum..her sut kesinlikle kaleyi bulmuyor zamanlamayı cok iyi yapmak lazım..bu gercekten gelişen top fizigi ile oyuna müthis bir gercekcilik katmıs...
eksilere gelince...
* maalesef bu lisans olayında hemen hemen hiçbir gelişme yok..yine takma isimler ve garip takım isimleri ile karsı karsıya kalıyorsunuz...
*bir diger ekside menagerlik modunda..herhangi bir takımı secip master ligde oyuna baslayınca..2.< ligden baslıyorsunuz dogal olarak..ama bu modda mesela romayı sectiniz ama 2. ligde 1 tane bile italyan 2.
*acıkcası bu lisans ve gercek formalı takımlar görme konusunda ben baska bir eksi ile karsılasmadım belki zamanla oynadıkca farkına varabilirim..ozamanda bu forumda hep birlikte paylasırız zaten...
son olarak söyle baglamak istiyorum..gercekten lisans,grafik ve yenilik konusunda EA sports fifa 2007de cok büyük gelişmeler kaydettiysede..maalesef KONAMİ acık ara farkla önde gidiyor..acık söylemek gerekirsede bu fark biraz zor kapanacak gibi gözüküyor...KONAMİ hala daha bence..LİDER...
not: roobydala tesekkürler:)