Orjinal Mesajı Yazan: OmerCagatay
Bizde önerilerimizi yazabilir miyiz minumum/maximum
Tabiki.
Ben kendi önerilerimi yazayım burada.
Anakart
Anakart olarak piyasada çok çeşitli ve özellikte anakartlar mevcut. Tek başına 450-500 YTL maliyetli anakartlar dahi mevcut. Anakart seçimi tamamen sizin seçiminize bağlı. Bazıları çok fazla USB, bazıları çok fazla SATA portu olsun der. Örnek olarak benim anakartıma şu anda 4 hard disk bağlı ve hepsi de SATA portuna ait. Anakart konusunda benim önerim eğer paranız varsa DFI Lanparty anakartlardan almanızdır. Bunun da değeri 400 YTL'yi buluyor. Eğer para durumunuz müsait değilse Gigabyte marka anakart alabilirsiniz. Gigabyte son zamanlarda çok güzel anakartlar çıkarıyor. Ürün portföylerinde çok uygun fiyatlara güzel anakartlar var. Bütçenize ve ihtiyaçlarınıza uygun bir anakart seçmekte zorlanmazsınız.
İşlemci
Eğer yeni bir sistem toplyacaksınız işlemci olarak Intelin E4300 veya E4400 serisi Core 2 Duo işlemcilerinden birini seçebilirsiniz. Bu işlemcilerin 6x serisi gibi sanallaştırma desteği bulunmuyor ve fiyatları bu nedenle daha ucuz. Eğer sanallaştırma yapmayacaksınız; ki yapacağınızı sanmıyorum mutlaka bu işlemcilerden alın. Bu işlemciler size FIFA 08 ve PES 2008 konusunda sıkıntı yaratmayacaktır.
RAM
DDR3 yavaş yavaş piyasada görülmeye başlıyor ve bu nedenle DDR2 fiyatları şu sıralar oldukça makul düzeylerde. Zaten DDR3'ün yayınlaşmasına daha çok var. Benim tavsiyem en az 2 GB rami olan bir sistem kurmanız. RAM alırken mutlaka en az 1 GB'lık modüller halinde alın. Yani eğer 2 GB alacaksınız 2x1 GB şeklinde satın alınız. RAM markası olarak OCZ'yi öneriyorum. OCZ çok güzel ve birbirinin aynı olmayan geniş yelpazede ramler üretiyor. Size uygun bir ram mutlaka vardır.
Ekran Kartı
Oyunlar için en gözde donanımdır ekran kartı. Eğer ekran kartınız iyiyse oyunları "full detail" olarak müthiş görüntülerle oynayabilir ve doyasıya bir keyif yaşayabilirsiniz. Eğer FIFA 08 ve PES 2008 için, beni idare etsin, oyunu "medium" görüntü ayarlarında rahatça ve sorunsuz oynatsın diyorsanız size önerim Nvidia 6600 GT ekran kartı almanızdır. Ürünü ikinci el olarak bile birçok yerde bulabilirsiniz. Hem bütçenizi sarsmaz hem de oyun için sizi çok fazla sıkıntıya sokmaz. Eğer paranız varsa Nvidia'nın yeni 8x ekran kartlarından alabilirsiniz ama fiyatları malesef çok pahalı. Biraz param var ve ikisinin arası birşey arıyorum diyorsanız Nvidia'nın 7x serisinden ikinci el çok güzel bir kart alabilirsiniz. Hem oyunun "full detail" olarak oynayabilir hem de çok hızlı bir ekran kartına kavuşmuş olursunuz. Örnek olarak 7900 ekran kartını piyasada 200-250 YTL arası bir fiyata ikinci el olarak bulmanız mümkün. Bu kart hem 256-bit hem de 256 mb, yani uzun süre sorun yaşamazsınız.
Hard Disk
Seagate hard disk piyasasının lideri ve yeni çıkardığı 250 GB'lık çok iyi erişim sürelerine sahip. Bu ürünün tam adı "Seagate 250 GB 7200 NCQ SATA2 16MB ST3250410AS". Eğer hard disk alacaksınız hem bütçenize uygun hem de sizi uzun süre götürecek ve hızlı bir hard disk arıyorsanız mutlaka bu hard diski alın.
Monitör
Artık eski CRT monitörlerin devri geçti. Wide olmayan LCD'lerin de devri geçti. Artık evinizde Wide özellikli bir LCD monitör yoksa o halde film izlerken ve oyun oynarken çok şey kaçırıyorsunuz demektir. Kişisel bilgisayarımda "4:3" oranında 17inç monitör vardı. Laptop'umda ise 15inç Wide monitör. PES 2008 demo çıkınca ikisinde de oyunu oynadım ve inanın bana laptop da oynamak kişisel bilgisayarda oynamaktan daha zevkliydi. Bir kere monitörünüz wide olunca sahayı daha rahat ve farklı biçimde görüyorsunuz. Ayrıca wide ekranlar genellikle "4:3" oranıyla değil "16:9" oranıyla boyutlandırılırlar. Bu da size oyunlara farklı bir açıdan bakmanızı sağlar. Sırf bu amaçla 17inç LCD'mi yeni Wide özelliği olan 22inç bir LCD ile değiştirdim. Boyutları biraz büyük ve pahalı. Alırken "çok para" deyip içim cız etti ama PES 2008 oynarken oyundan aldığınız keyif size herşeyi unutturuyor.
Klavye & Gamepad
Futbol oyunlarında klavyenin önemi büyüktür. Logitech'in çok harika klavyeleri var ama fiyatları çok pahalı. Benim önerim eğer çevrenizde bilgisayarcılar varsa onları gezip sizin için en rahat olan ve oyun oynarken sizi üzmeyecek bir klavye almanızdır. Eğer gamepad ile oyun oynuyorum diyorsanız Kontorland marka gamepad'ler işinizi fazlasıyla görür. Sony'nin orjinal gamepadlerinden de alabilirsiniz ama almadan önce mutlaka bir çevirici bulun. Böylece usb portuna bağlayıp kullanabilirsiniz. Bunun yanında Xbox'un gamepaleri de var ve usb'den direkt PC'ye bağlanabiliyorlar ama Türkiye'de bulmanız biraz zor. Şu anda en popüler gamepad Xbox'unkiler. Hakkını veren ve gerçekten de müthiş bir alet.