Bende yorumumu yapayım...Bu saatte günün ilk ışıklarına dakikalar kala benden XXXXX dergisinde okuyup bayıldığınız o muhteşem incelemelerden beklemeyin :)
Evet arkadaşlar büyük heyecanla indirdiğim demo'yu yükledikten sonra,FIFA 07 Demo kısayoluna tıkladım ve uzun zamandır fifa serisinden bir oyunu bu kadar beklemediğimi düşünüyordum...
**Menüler Oldukça Hoş**
Fifa 07 Intro'sunu izledikten sonra Ana Menü karşımdaydı.Oldukça sade ve Fifa 04-05 ve 06'nın aksine ağır bir menü değil.Seçeneğimiz zaten tek ''Kick Off''...Daha sonra takım seçme ekranı bildiğimiz gibi,ilk maçım Barcelona - Lyon...Lyon'u seçtim ki ben fifa serisini 2003'ten beri takip etmeyen birisi olarak diğer takımlara göre en kolay rakip diye düşündüm biraz alışayım dedim.
**Atmosfer Yine Çok Güzel**
Fifa'nın en sevdiğim özelliğinden birisi belki de bu.Atmosferi harika yansıtıyor.Gerek maç öncesi gerek bazı pozisyonlardan sonra izlediğimiz ara animasyonlar çok gerçekçi...Hevesim şu ana kadar hiç kaçmadı.
**Ve Maç Başladı**
Evet 3 senedir ara verdiğim ilgisiz olarak takip ettiğim Fifa serisine yeniden bir göz atmaya karar vermiş ve günlerdir beklediğim demoyu,kotaya aldırmadan bilgisayarıma kurmuştum.Şimdi bütün bunlara değdi mi,bunu öğrenmenin vakti gelmişti benim için...
Maç başladığında aklımdaki şüpheler gitmişti.Evet Fifa serinin en iyi oyununu yapmıştı bunu anladım.Grafik olarak ses olarak oynanış olarak,topun fizik motoru vs. her açıdan şu ana kadar yaptığından çok daha iyisini yapmıştı EA...İlk dikkatimi çeken oyuncuların gereğinden fazla hızlı hareket etmesiydi,bu belki oyunu daha akıcı kılıyor ama bence yanlış olmuş.
Oynanışa bakarsak,pas ve top kapma çok daha gerçekçi.Ancak ortalar,taçlar,kaleci degajları ve en önemlisi şutlar beklediğim gibi olmamış.Daha 2.veya 3. şutumda oldukça uzak bir mesafeden bir gol attım.Bence tamamen ''balık :)''tı.İnsan sevinir değil mi güzel gol atınca ? Hayır.Hiç sevinmedim aksine,gördüm ki beklediğim en önemli özellik topun fiziğinde yapılacak değişiklikler hiç te göze batan değişiklikler değil.Uzaklardan şut kontrolü tamamen bizim elimizde değil.Saçma sapan şutlar izliyoruz.Xavi ile topu kapar kapmaz orta sahanın yakınından öyle bir şut gördüm ki akıllara zarar.Roberto Carlos'un onlarca katı güce sahip olsa bile bir ayak bu kadar sert şut çekemez o pozisyonda oradan...
Canımı sıkan bu ilk pozisyon oldu.Son da olmayacaktı...
**Bir kuş bakışı**
Belirtmek istediğim diğer kusurlar şunlar;
-Umarım Amatör seçeneğinde oynuyoruzdur demoyu onun için bana öyle gelmiştir ama oyun çok fazlasıyla kolay.
-Şutlar tamamiyle dengesiz bilerek denedim 3-4 pozisyon aynı oyuncuyla aynı derecede doldurarak şutu çekiyorum fakat birinde top yerden gidiyor birinde stad dışına çıkıyor diğerinde füze gibi kaleye...Tamam hepsi aynı mı olacak diyeceksiniz ama bu kadar da uçurum olmamalı...
-Kaleciler söylenildiği gibi ahım şahım değil bunu da söylemeden geçemeyeceğim.Hemen bir örnek vereyim; Orta sahanın gerisinden full doldurdum şutu ve ceza sahasının köşe çizgisinde kaldı top,orada kimse yok kaleci sadece bakıyor sürekli,penaltı öncesi yerini alıyormuş gibi hareketler yapıyor.Topa hiçbir müdahele girişimi yok.Bu uzun bir süre böyle sürdü...
-Ara animasyonlarda hoşuma gitmeyen tek bir durum var oda futbolcuların serbest atış atarken ya da korner kullanırken,kalecilerin aut atışını yaparken kambur gibi durmaları :) Önemli bir ayrıntı olmasa da benim dikkatimi çekti.
-Gol sevinçleri yine çok kısa ve Gol tekrarlarında kullanılan kamera açıları çok başarısız...
Gözüme çarpan geliştirilmiş özellikleri söyleyecek olursam da;
-Oyunun akışı daha hızlı(yalnız bunun olumsuz bir yönü var yukarıda yazdım)
-Top kontrolü gayet gerçekçi
-Ses efektleri çok daha güzel.Atmosferden söz etmeme gerek bile yok.
-Kamera açılarında çok az ama işe yarayan değişiklikler yapılmış.
-Formaları es geçersek diğer modellemeler gayet güzel.
-Frikiklerde o eski saçma mantığı bırakmalı çok iyi olmuş.
Evet uyku iyice bastırıyor :) Bu kara yazabildiklerim
**Ve Nokta**
Yazının son kısımlarında şuna deyineceğim.Umutla beklediğim fifa 07 yi kesinlikle beklediğim gibi görmedim.Oynanışta birçok olumlu gelişme var fakat şutlar halen çok kötü.Top resmen balon gibi...
5 ve 6.maçtan sonra artık oyun gözümde bayağılaştı.Ve kendi kendime şunu dedim:
Gerçekten denildiği gibi Kral her zaman KRAL'mış.PES'den aldığım hazzı asla veremedi yine fifa.
Ben kabul etmeyecek olsam da belki bazılarınız buna ''önyargılı yaklaşım'' diyecekler ama şu bir gerçek ki; Fifa 2003'ten sonra bilgisayarım PES diye bir oyunla tanıştı ve ondan sonra ne kadar istesemde fifa gözüme girmeyi başaramadı...Yazımı tekrar gözden geçirmeden son noktasını koyuyorum arkadaşlar.Ve bıkmadan sıkılmadan okuyan arkadaşlara tekrar tekrar teşekkür ediyorum...
Ve Okan bilgisayarını kapatır...Göz kapaklarını ve parmak uçlarını hissetmiyordur artık :) Yorgun bir gece ve doğan güneşe merhaba...