Arkadaşlar bu konuda gerçekten yorum yapmak istemiyordum ama şartlar o kadar sağlıksız bir tabana oturdu ki,bir şeyler söylemenin tam zamanı olduğunu düşündüm.Şu oyun şundan iyidir diye bir mantık var forumda,böyle bir şey söz konusu olamaz,ama her oyunun birbirine üstünlük sağladığı yerler olabilir.Ayrıca Hardcore bir oyuncu hangi oyun daha fazla üstünlük sağlıyorsa onu oynar,neden kötü olanı oynasın ki?Bu yazıda kim kimden nerede üstün onu bulabilirsiniz.
Öncelikle, :cool:
1-Bu değerlendirmeleri yapabilmek için FIFA 06 Demosunu yaklaşık 50 defa oynadım.
2-Her oyunun kalitesini,o oyunu oyanayan oyuncunun seviyesine göre düşünmek gerekir.
**Dikkat!**Bu yazı Hardcore oyuncuların anlayabileceği bazı ifadeler içermektedir.Anlayamassanız düşünmeyin,geçin. :sly:
Şimdi gelelim FIFA06 demosuna,
**Ortalama oyuncular için FIFA herzaman lisanslarıyla,stadyumlarıyla ve bazı resmi detaylarıyla(UEFA gibi.) her zaman bu çeşit oyuncuların ilgi odağı olacaktır.Ama Hardcore oyuncular** için FIFA06 hala yeterli bir profil çizmiyor ve hala çizeceğe de benzemiyor.
Peki neden? :sly:
**1-Topun Fizik Motoru:**:duvar:
Öncelikle yine topun Fizik Motorunda hiçbir değişiklik yapılmadığını FIFA fanatikleri pekala görmüşlerdir.Top yine bilardo masasında hareket eder gibi bir yandan bir yana savruluyor.Özellikle,havada süzülürken gerçekçi olmaktan bir hayli uzak görünüyor.Top boş yuvarlanırken sürtünme nedeniyle yavaşlaması da hiç mi hiç fizik kurallarına uygun şekilde simule edilememiş ve göze de batıyor zaten.30 m'den fazla mesafeden şut çektiğiniz zaman top kaleyi hiç mi hiç bulmuyor.Hele çaprazda unutun gitsin.Şu halde,radar da kalecinin biraz öne çıktığını gördüğünüzde 45 m'den topu ağlarla nasıl buluşturacaksınız.45m'ye de gerek yok aslında,ceza sahasının dışından gol atmak tam bir dert.PES3'te de bu böyleydi,saç baş yolduruyordu.
**2-Oyuncu Hareketleri(Görünüş):**:applause:
Oyuncu hareketlerinde birçok değişiklik var.Hareketler biraz daha yumuşaklaşmış(smooth) ve birebir de adam eksiltmek ne çok kolay ne de öyle inanılmaz zor.Burada dengeyi yakalamışlar.Top sürereken kendinizi daha bir farklı daha bi realistik hissediyorsunuz,eski fifa serilerine nazaran.Hatta, oyunucuların dribbling anındaki görünümleri PES4'ten daha iyi diyebiliriz.Görünüm diyorum,kontrol değil aman dikkat.
**3-İkili Mücadeleler:**:duvar:
Fakat ikili mucadeleler tam bir curcuna.Bir döngüye girdiğiniz zaman topu aşağı-yukarı,sağa-sola çekmek mümkün olmuyor.Ayrıca kimin kimi ezeceğide pek belli olmuyor.R1+R2 yapıp manuel bir ezme de söz konusu değil.
Top kapmak kabiliyet değil,şans istiyor.Ayrıca ikinci adam presi diye bir şey de olmayınca,PES4'e bu noktada yaklaşamıyor bile.
**4-Arapaslar:**:duvar:
Arapası(Üçgen) merkezden ataklarda hiçbir işe yaramıyor,çok şanslı değilseniz.Sadece kanatlarda açık yakaladığınız zaman kullanabilrsiniz.Ayrıca L1+Üçgen kombinasyonu için de aynı şey geçerli.Attığınız her türlü arapası merkeze doğru olduğu sürece defansa taklılıyorBu sorunu arkadaşlar PES3'ten hatırlayacaklardır.Böyle bir sorun oyunun kanatlara yıkılmasına neden oluyor ve bir zaman sonra oyunu sıkıcı bir hale getiriyordu.Ne var ki,zaten KONAMI bu tekdüzeliği görmüş olacak ki,oyunu tüm alana yayarak bunu PES4'te düzletmişlerdi.Ne yazık ki bu iş EA Sports için '07ye kaldı.
(Ara-Not:Kanatlara da attğınız her top cuk diye adamınızın önüne düşüyor,dışarı çıkmıyor hiçbir zaman)
(Ara-Not2:L1+Yuvarlak mevzuuna hiç girmiycem.Yarım sayfa sürecek aksi takdirde)
**5-Kontrol(Oyananbilirlik):**:duvar:
Fakat hala oyuncular tam olarak sizin kontrolünüzde değil.Ani tepkiler veremiyorlar.Döngüsel FIFA klasikleri hala mevcut.İyileştirmeler elbette var ama Harcore oyuncular için yeterli değil.
Bi kere,Manuel kontrol yok!!!Bu olmadığı sürece de oynanabilirlik konusunda FIFA hep bir adım geri de olacaktır.Yani diyelim ki,bir arapası yaptınız ve hissediyorsunuz ki 1m farkla topu rakibe kaptıracaksınız.İyi bir oyuncu ne yapar?R1+R2(Super Cancel)'sine basar ve oyuncuyu tamamen kendi tasarrufuyla topa yönlendirir ve topu kontrol eder.Bunu vasat bir PES4 oyuncusu elbette yapamaz.Başka bir örnek daha verelim.Bir kanat atağı yaptınız,ve topu ortaladınız,lakin top kafa verulamayacak kadar öteye düşeceğe benziyor(1m kadar).Ne yaparsınız?R2'ye basılı tutar oyuncunuzu o noktaya doğru götürür ve topa kafayı vurabilirsiniz.Ne yazık ki FIFA06 da böle bir şey yapmanız mümküne değil.Official FIFA sitesinde forumları altını üstüne getirdim ama böyle bir mekanizma yok,arcade style'a devam.
Bu aynı 150$ dolarlık bir fotğraf makinesi(HP 735) ile Canonun 750$lık D-SLR fotograf makinesi arasındaki fark nedir sorusuna benziyor.Cvp veriyorum:Manuel Control,manuel control,manuel control!!!
**6-Grafikler:**:duvar:
Evet FIFA yine cüzzamlı ordusuyla tekrar karşımızda.Bu nasıl bir doku kullanımı ben anlayabilmş değilim.Oyuncuların yüz hatları tam bir felaket.Ronaldinho'nun yüzü trafik kazasında yanmış gibi.İnşallah bu demo diye böyledir.Yoksa EA Sports FIFA serisinin oyuncu grafiklerinin güzel olduğu mit(!)'ini de kaybedecek.
Ayrıca eklem yerleri(özellikle diz) ve birçok joint point çok komik duruyor.Oyuncuların kafaları vucudlarına oranla çok büyük.
Stadyum ve seyirci grafikleri PES4'ü geride bırakmış.Doku kullanımı ve buna rağmen oyunu kastırmayışını takdirle karşılıyoruz.
**7-Sesler:**:applause:
Bir şey sölemeye gerek yok.EA Sports rulezz.
**8-Formation:**
Bir şey söylemeye gerek yok.Zaten söylenebilecek bir şey de yok.Öylesine konmuş bir team management.
Ya daha da yazıcaktım ama bundan sonrasını okuyacak mecal kalmaz adamda.Kısalta kısalta bu hale getirdim ona göre.Yani bazı şeyleri kesmek zorunda kaldım,bu yüzden eksikler var.Buraya yorum yazan arkadaşlar önce objektif bir gözle oyunculuklarını tartsınlar,daha sonra yorum yapsınlar,lütfen yanlış anlamayın.
**Sonuç:**
FIFA '06 oynanabilirlik konusunda ortalama oyuncular için hale PES4'ten geri.Lakin oyunun ambiyansı(sesler+stadyum)grafikler hariç,PES4'ü geride bırakıyor.Yani burada ben zannediyorum ki ortalama oyuncuların genel temayülü resmi Lisanslar ve Ligler+Ambiyans düşünüldüğünde,oynanabilirliğinde biraz geliştirilmesiyle,FIFA '06 yönünde olacaktır.
Fakat yazının başında ve içinde de belirttiğimiz gibi FIFA06 Hardcore oyuncuları tatmin edecek düzeyde değil.Bu tip oyuncular tahminimce başka oyunları oynamaya devam edecekler.
Bir de son bir şey ekleyelim,FIFA06 şu şartlar altında PES5'in değil PES4'ün rakibidir.