Bundan tam 28 yıl önce George Lucas adında bir deha "uzun zaman önce çok, çok uzak bir galakside" geçen bir maceranın kapısını araladı. Serinin henüz ilk üç filmi yokken episode IV - A New Hope(1977) gösterime girmiş ve Lucas'ın bile beklemediği bir başarıya imza atmıştı. Ardından serinin epV empire strikes back(1980) ve epVI return of the jedi(1983) isimli filmleri gösterime girdikten sonra Star Wars dünyada en büyük hasılatı yapan seri olmanın dışında hayranları tarafından bir film olarak görülmekten çok öteye gitti. Star Wars gerek felsefesiyle gerek karakterleriyle bir yaşam tarzı olmuştu. Hatta şuan dünyada 300.000'den fazla kişinin nüfus cüzdanının din hanesinde Jedi yazmaktadır. Fakat halen serinin ilk üç filmi eksikti ve bu hem Star Wars hayranlarını hemde Lucas'ı rahatsız ediyordu.
Nihayet 1999 senesinde Star Wars, episode I: phantom menace ile geri döndü. Lucas old trilogy'den önce olan(Anakin'in karanlık tarafa geçişi, Obi-Wan'ın gençliği) olayları anlatmaya başlamıştı. Fakat maalesef Star Wars serisine yakışmayacak bir film çıktı ortaya. Hayranları filmi yerin dibine soktu. Ardından 2002 yılında klon savaşlarının başlangıcını ve Anakin'in yavaş yavaş içindeki karanlığın ortaya çıkışını anlatan ep II: attack of the clones vizyona girdi. Phantom menace kadar olmasada buda pek beğenilmedi. Hatta bazı fanlar son filmi Peter Jackson yönetsin diye kampanya başlattı ki biz onlara fan demiyoruz.
Lucas'ın sırtında çok ağır bir yük vardı. Hem II. filmi IV. film ile birleştirmek hemde fanların gözünde tekrar yükselmek. Ve sene 2005; Revenge of the Sith vizyona girdi. Lucas sonunda kendini aştı ve herkesi tatmin edecek bir film yaptı. Anakin'in karanlık tarafa geçişini, old republic'in sonunu, Darth Sidious'un yükselişini ve Jedi'ların yok edilişini anlatan revenge of the sith bende dahil olmak üzere bir çok fandan tam not aldı.
Fakat filmde özellikle Obi-Wan Kenobi'yi oynayan Ewan Mcgregor'a dikkat edin. Obi- Wan için daha iyisi bulunumazdı diyorum başka birşey demiyorum. Özellikle Anakin'e "you were the chosen one" diye bağırırkenki saç sakal karışmış hali insanın yüreğini dağlıyor. Filmdeki hareketleri, tavırları, mimikleri aynı old trilogy'de Obi-Wan'ı canlandıran Alec Guinness'i andırıyor. Bir Obi-Wan hayranı olarak kutlamak istiyorum kendisini.
Hep nesnel şeylerden bahsettim birazda kendi yorumlarıma yer vereyim. Dediğim gibi Ewan Mcgregor filmi eline almış. Film bence empire strikes back'ten sonraki en iyi star wars bölümü olmuş. Anakin'in darkside'a geçişi çok iyi işlenmiş, filmin içindeki mizah dengeli olmuş. Zira böyle mutsuz biten bir filmde mizahı abartmak saçma olurdu. Bilimkurgudan hoşlansanızda hoşlanmasınızda, Star Wars'u daha önce seğretmemiş olsanız bile bu filmi tavsiye tavsiye ediyorum. Eğer bir star wars hayranıysanız gerek order 66, gerek jedi'lar katledilirken Yoda'nın kalbini tutması gerekse Obi-Wan&Anakin düellosunun sonu gözlerinizi doldouracaktır. Filmi sinemada 4 kez olmak üzere toplam 6 kez seğrettim fakat halen sonunda içim acıyor. Star Wars hayranı değilseniz bile son yıllarda seğredebilceğiniz en iyi filmi seğretmiş olursunuz. Gidin, görün..
May the force be with you