"Özel" Ekran Kartı Sürücüleriyle Daha Hızlı Oyun
--------------------------------------------------------------------------------
Arkadaşlar, WE/PES serisi severlerin en çok yakındığı olay olan yavaşlığa daha gerçekçi bir çözüm getirmek adına bu başlığı açıyorum. Aslında içeriği itibariyle daha genel bir foruma da taşınabilir ama bahsedeceklerimden özellikle WE/PES-severlerin yararlanacağını düşündüğüm için buraya açıyorum.. Moderatör arkadaşlar uygun görmezse yerinin değişmesinin sakıncası yoktur tabii ki..
Arkadaşlar, bildiğiniz gibi ekran kartlarımızın sürücülerini güncel tutmamız her oyunun "readme" dosyasında öğütlenen şeylerdendir. Yeni bir ekran kartı sürücüsü çıktığında çipsetine göre ATI veya NVidia'nın sitesine girer, yeni sürücüleri download ederiz. Oysa ki internette bu sürücüleri kurcalayıp modifiye edip daha yüksek performans ve kalite elde etmek için hazırlanmış onlarca "Modifiye sürücüler" var. Bunları eğer Nvidia çipsetli ekran kartı sahibiyseniz :
http://downloads.guru3d.com/download.php?id=2
ATI çipsetli ekran kartı sahibiyseniz :
http://downloads.guru3d.com/download.php?id=24
adreslerinden edinebilirsiniz. Bu sitedekiler bir derleme şeklinde. Yani farklı programcıların farklı farklı sürücülerinin bir arada bulunduğu bir liste. En bilinenler arasında (Nvidia için) Omega, XG, DNA, DHzer0point gibi sürücüler var. Sürekli güncel kalanların versiyonları 70'lilerle bitenler. Eğer bir Geforce FX 5... ve daha alt seviye ekran kartı sahibiyseniz bu sürücülerin özellikle 67. 'ile başlayan versiyonları oldukça iyi performans veriyor. Geforce FX 6 serisi bir ekran kartınız varsa, veya merak ettiyseniz 70'li versiyonlarla başlayan sürücüleri deneyebilirsiniz. "Peki benim bilgisayarım şu şu özellikte, hangisi daha iyi olur?" şeklindeki sorular genellikle yanıtsız. Her bir sisteme farklı bir sürücünün daha iyi performans vermesi kuvvetle muhtemel. Yani deneyin görün. Benim AMD 2500, 512 RAM, Geforce FX5600 ekran kartlı sistemimde XG Drivers 67.66 oldukça iyi çalıştı. İnanın We8,We7'den daha hızlı çalışıyor ve daha güzel gözüküyor. Son olarak özetleyeyim :
1- Bu sürücüleri denemeye karar verdiniz. Öncelikle denemek sitediğiniz sürücüyü indirin, hazır edin.
2- Şimdi de daha temiz bir kurulum için gerekli olan Driver Cleaner Pro programını http://www.drivercleaner.net/ adresinden indirin ve kurun. Henüz çalıştırmanıza gerek yok.
3- Şu anki ekran kartı sürücülerinizi Program Ekle / Kaldır 'dan kaldırıp, makinanıza reset atın,
4- Windows başlamadan F8 tuşuna basıp bilgisayarı "Güvenli Mod"da açın. Ekran kartı sürücülerinizi kaldırdığımız için çözünürlüğün çok düşük ve renklerin de çok kötü olması doğaldır. Windows açıldığındaki uyarı penceresinde de Tamam'a tıklayın.
5- Şimdi Driver Cleaner Pro 'yu çalıştırıp "Cleaning Selection" menüsünden ekran kartınız hangi çipsetliyse onu seçin - ATI veya NVidia. Yanında başka bişiler daha yazanları değil. Sadece bunları..
6- Sonra "Start"a basıp temizliğin bitmesini bekleyin. "Cleaning Finished" yazdıktan sonra programı kapatıp makinanıza yeniden reset atın.
7- Bu sefer makinanızın normal açılmasına izin verin. Açıldıktan sonra "Yeni Donanım Bulundu" uyarılarını dikkate almayıp "İptal"e basarak bunu geçin.
8- İndirdiğiniz modifiye edilmiş sürücüyü kurun ve restart atın.
9- Şimdi de daha hızlı oyunların keyfini çıkarın. Eğer oyunlarda görsel problemler yaşarsanız veya performans sizi memnun etmezse 3., 4., 5. ve 6. adımlarda anlattığım gibi sürücüleri kaldırıp ya başka bir sürücü deneyin ya da çalışan normal sürücülere geri dönün.
Direkt sürücülerin üstüne yenilerini kursam ne olur ki ?
Sistem dosyalarının bozulması ihtimali oluşur, sisteminizi format'a kadar sürükleyecek problemlerle karşılaşabilirsiniz.
Bu "özel" sürücülerin ekran kartıma bir zararı olur mu ?
Hayır olmaz. Olan tek şey bu sürücüleri Nvidia veya ATI 'nin resmi olarak desteklememesidir. Yoksa başınıza gelecek en kötü şey sisteminizin göçmesidir. Ki anlattığım adımları izlerseniz böyle birşey yaşamazsınız.
Çok işime yaradı ya! Keşke daha öncelerden haberim olsaymış! Teşekkür ederim!
Önemli değil, bilgi paylaşılınca değer kazanır
Lütfen "Benim sistemim şu? Hangi sürücüyü kullansam iyi olur?" sorularını yöneltmeyin. Bilinen tek şey Geforce FX 5 ve öncesi seri ekran kartları için 67.66 versiyon sürücülerin en sorunsuz ve performans sunan sürücüler olduğudur. Bunun bile garantisi yoktur. Elinizde Geforce FX 5900 olup da herhangi bir sürücünün 70 versiyonu sürücüleriyle daha iyi performans yakalamanız da pekala mümkündür. Hangisinin daha iyi çalıştığını anlamanın en iyi yolu, biraz zahmetli olsa da, farklı sürücüleri kurup, oyunlarla test edip kaldırarak hangisinin daha iyi performans verdiğini ve sorunsuz çalıştığını bulmaktır. Ayrıca indirdiğiniz sürücülerin "readme" dosyalarını okumayı da unutmayın. Analamadığınız birşey olursa sormaktan çekinmeyin.
Örneğin www.fraps.com 'dan çekeceğiniz Fraps programıyla her bir sürücünün aynı oyunda ortalama kaç FPS verdiğini bi kenara not ederek sizin için en iyi sürücünün hangisi olduğunu bulmayı deneyebilirsiniz. Ki ben öyle yaptım.
Keyifli oyunlar..
bence bunu deneyin ben yaptım mükemmel oldu