sosyalist toplum yapısına demokratik yollarla da varılabileceğini kabul eden ve ekonomik bakımdan sosyalist, siyasal bakımdan demokratik bir yapıyı aynı anda egemen kılmak isteyen görüştür.
demokratik sosyalizm, marxın "bilimsel sosyalizm" ya da "ihtilalci sosyalizm" ile amaçladığı toplum yapısına demokratik yollarla varılabileceğini kabul eder. sosyalist ekonomideki mülkiyet yapısının, merkezi planlama etkinliğinin demokratik bir siyasal yapı içinde daha verimli işleyeceğine inanır.
demokrasi, toplumdaki çeşitli görüş ve çıkarlar arasında zorunlu olarak bir uzlaşma öngördüğü için, demokratik sosyalizm, özel mülkiyetin sınırlanması olayını ancak kamu yararı açısından öngörmüş, çok büyük sanayi kuruluşlarının devletleştirilmesi yanında, küçük mülkiyete dayalı üretimde özel teşebbüsü kabul etmiştir.
kapitalizmin hızlı gelişmesi sonucunda, toplumsal refahın toplumdaki çeşitli sınıflar arasında daha adil dağıtılmaya başlanması üzerine, demokratik sosyalistler sınıf diktatörlüğünü de reddederler. batı dünyasında, demokrasinin geçirdiği aşamalardan sonra, kişinin hak ve özgürlüklerinin, bugün bulunduğundan daha geriye götürülebileceğini kabul etmezler. kamu yararına sınırlanacak ve kısıtlanacak olan özel mülkiyetin ancak halkın genel onayı ile devletleştirilebileceğine inanırlar.
demokratik sosyalizmin en önemli özelliği, demokrasinin özlediği insan haysiyetini tam gerçekleştirme aşamasına ancak sosyalist bir ekonomik planlama ve mülkiyet yapısı ile ulaşılabileceğine ilişkin olan inançtır.
kaynak: http://www.maximumbilgi.com
(dark exile, 12.02.2003 19:45 ~ 19:46)
sosyolog iktisatçı emre kongarın pek sık dile getirdiği "önce demokrat sonra sosyalistim " kelamını aklıma düşürmüş tamlama..
(cin ruhiye, 12.02.2003 19:59 ~ 13.02.2003 11:59)
salvador allendenin $ilide uygulamaya gecirmeyi denedigi peşisıra $ilinin pinochet ile tanıstıgı rejim
(pekmezzz, 16.03.2003 10:48)
sosyalizmi hedeflemekle birlikte, ihtilalci komünizmden, meşru yönetim sürecini sadakatle takip etmek ve liberal kapitalizmden sosyalizme barış içinde geçişi amaçlarken, bireyin öz,gürlüğünü her şeyin üzerinde tutmak bakı,mından farklılık gösteren antikapitalist fel,sefe ve hareket.
(nerde benim hattori hanzo kilicim, 21.05.2004 22:07)
demokratik almanya cumhuriyeti ne kadar demokrat idiyse, demokratik sosyalizm de o kertede demokratiktir... ne kadar güzeldi doğu almanya demokratik ve özgür, batı almanya ise baskıcı ve gerici bir yönetime sahiptti....
(samatya, 18.07.2004 17:47)
(bkz: sosyal demokrasi)
(microller, 18.07.2004 17:59)
kuzey kore'nin resmi isminin kore demokratik halk cumhuriyeti oldugu dusunulurse nasil birsey oldugu anlasilan yonetim bicimi...
(bkz: demokratik komunizm)
(bkz: hade lan)
(kacak cay, 18.07.2004 18:47 ~ 18:48)
bir de liberal demokratik sosyalizm vardır ki, demokratik sosyalizmin üretimde son söz sahibi olma, ancak belli bir seviyeye kadar özel teşebbüse izin vermeci yaklaşımını da bir adım öteye götürür, özel teşebbüsü tam anlamıyla destekler, ancak sağlam regülasyonlar ve oranlı vergi sistemleriyle gelir dağılımını optimalde tutar ve şirketlerin politik güç kazanmasını, halkçı anlayışın yerini kapitalizme bırakmasını önlemeye çalışır. çok ince bir dengede duran bu sistem aslında insanlık haysiyetine günümüzde en fazla yakışan yaşam tarzı gibi görünmektedir.
(bkz: sosyal devlet)
(superjesus, 07.08.2004 11:05)
sosyalizm, özü itibariye demokratiktir; çünkü, insanın insanı sömürmesine; bir sınıfın veya elitin, diğerlerine yönetmesine ve insanlık (+doğa) dışı olan herşeye karşıdır. ancak, ne yazık ki, bazı dübek kafalı gomonost abilerimiz ve ablalarımız bu düşünceler sistemini -illa ki- yanlış anlayarak ve yorumlayarak, olayı, bir tür delikanlılık veya bürokrasi oyununa çevirmişlerdir ki, sonuç itibariyle, kurulan veya kurulması tasarlanan rejim değme diktatöryalara bile "hüh ulen be!" dedirtecek şekilde baskıcı ve faşik olabilir.
(bkz: kuzey kore)
(bkz: çin halk cumhuriyeti)