Yaklaşık 2 haftadır fifa 13 oynamıyordum, çok can sıkıcı 2 büyük sorundan dolayı. (Aşırı CPU yüklemesi & kariyer modunda 2 maç üst üste yapamamak, sürekli atmalar yaşanıyordu.) Oyundan soğumuştum artık.
Dün aklıma esti açtım Origini , 200 mblık güncelleme gelmiş fifa 13e, hemen yükledim. Oyun 1.5 sürümüne yükseltiliyor bu güncelleme ile.
Oyuna girip hemen kariyerime devam ettim, bir de baktım ki bahsettiğim 2 büyük problemden de eser yok.
Hem oyun akıcı şekilde çalışıyor, hem de kariyer modundaki atmalar düzeltilmiş. Önceden 1 maç yapardım 2. maça girecekken hemen atıp crashdump hatasını verirdi oyun, şimdi öyle değil. 2 gündür sırf kariyer modunu oynadım, çokca maç yaptım (neredeyse premier ligte 1 sezon bitirecek kadar) & tek bir atma bile olmadı.
Çok şükür, bu sorunlar düzelmiş & kariyer modunda da ilerledikçe oyundan daha çok keyif almaya başladım. :)
Oynanıştaki sorunlara gelirsek;
Oyuncumuzun topu bırakması & gereksiz yere ayağından aşması (bilhassa özel hareketlerden sonra) fifa 12de de olan birşeydi, ancak fifa 13 kadar rahatsız edici düzeyde değildi.
Fifa 12de de mevcut olan , script dediğimiz yapay zekanın başvurduğu hileler fifa 13te iyice abartılmış. GoodorEvil, sana katılıyorum. Yapay zeka, yapmak istediği herşeyi kusursuz şekilde yapabiliyorken bizim oyuncularımız yapamıyor.
Pas & şut yönleri & şiddetleri & top kontrolü konusunda , en iyisi fifa 11 idi. Fifa 12 olsun 13 olsun, paslar anormal derecede uzağa gidebiliyor. Dediğin gibi bazen hemen yakınımdaki adama ufak bir dokunuşla pası atayım derken taa defans oyuncusuna atmaya zorluyor.
Fifa12yi legendary de oynayabiliyorken fifa 13ü bu zorlukta oynayamıyorum bu yapay zeka hileleri yüzünden.
Neredeyse hiçbir hava topunu vermiyorlar , bilhassa bizden özel hareket gördükleri anda kırmızı görmüş boğa gibi anormal şekilde agresifleşiyorlar, tek hamlede topu alıp bazen de oyuncumzu sakatlıyorlar.
Bundan dolayı world class a düşürmek zorunda kaldım zorluğu. En ideali bu bence. En dengeli seviye.
Oynanış yamaları yapan deneyimli yamacılar da farkında bu durumun & yamaları içerisinde "ENABLE_AVOIDANCE = 0" kodunu kullanarak yapay zeka hilelerini devredışı bırakıyorlar.
Bu arada, hava topu & hızlı oyuncumun rakip stoperden hızlı koşması konusunda ben bir sıkıntı yaşamıyorum. En azından sık sık olmuyor bu sorun. Fifa 12de çok belirgin şekilde bu durum söz konusu idi.
İkili mücadeleler konusunda da yine fifa 11 en iyisiydi. Fifa 13te gelişmesine rağmen impact engine, bana göre tam bir fiyaskodur.
Fifa 11e tactical defending & fifa 13teki yapay zekanın atak organizasyonlarını (attacking intelligence) ekleseler çok harika olurdu bence. Mükemmele yakın bir oyun olurdu.
Fifa serilerinin temel bir problemi de gerçek dışı maç istatistikleri & buna sebep olan şey de maçlarda son derece gerçekçilikten uzak bir şekilde faullerin çok az olması & buna bağlı olarak da kartların da olmaması.
Sarı kartları ara-sıra görsem de kırmızı karta hiç rastlamadım çok uzun zamandır.
Çoğu zaman kartsız, hatta 0 foul ile biten maçlar oluyor.
Özellikle fifa 12yle başlayan bir diğer büyük sorun ise, her takımın Barcelona gibi oynamaya zorlaması. Bazen anormal sayıda kısa pas trafiği kuruyorlar. Fifa 13te olan temel bir problem de yapay zekanın kale önünde & kendi cezasahası içerisinde pinpon topu gibi top çevirmesi. Pas çalışıyorlar sanki.
Fifa 12nin ilk yayınlandığı sürümünde yapay zeka, hiç uzaktan şut denemiyordu. Euro 2012 dlcsinin yayınlandığı zamanki güncellemelerinden sonra oynanışta da gelişmeler yaptı EA & uzaktan da şutlar gelmeye başladı bu güncellemeyle. Fifa 13te bu durum düzelmiş gibi görünüyor, ancak hâlâ yeterli sayıda şut gelmiyor takımlardan maç başına. (Uzaktan değil sadece, tüm şutları kastediyorum. Şut sayısı az tıpkı foul sayısı gibi.)
Anladığım & tecrübe ettiğime göre bunun nedeni de oyundaki tüm takımlara hemen hemen aynı değerlerde özel taktikler atanmış olması EA tarafından. (custom tactics) Acaba EA ne zaman takımlara gerçekçi özel takım taktikleri ekleyecek merak ediyorum.
Özellikle fifa 12 & 13te, ev sahibi takım ile deplasmana gelen takım arasındaki anlayış farkı tam tersine dönmüş gibi sanki. Bunu çok kez tecrübe ettim. Demek istediğim, konuk takımlar topla daha fazla oynuyor , oyuna hakim oluyor, domine ediyor. Maç sonu istatistiklerine de yansıyor bu durum. Tam tersi olması gerekiyor aslında.