Bir üstte yazan arkadaş tabi ki haklı olduğu bir çok konu var ancak biraz alışkanlık meselesi sanırım. Fifa oyun içi atmosfer pesten iyi kabul ediyorum ancak peste ki oyun motoru oynanabilirlik, yaratıcılık fifadan kat ve kat üstün. kaleciler hakkında yazdıkların pes 09 ve birazıda pes 2010 dan kalma. O bahsettiğin şeyler online master ligde ve arkadaşlarıma karşı toplamda 200den fazla maç yapmışımdır hiç başıma gelmedi? fifa 2010 ve önceki serilerden konuşmaya başlarsak çok çok fazla hatalar çıkar ortaya. fifa 96 oynarken örneğin kalecinin önünde durunca topu çalıyordunuz fln.Pes 2011 de kaleciler gayet iyi olmuş ve kesinlikle bir kaleci hakan arıkandan daha fazla hata yapmıyor. Hatalı gol illa ki çok nadiren olsa da yiyorlar ama bu şekilde olması da gayet mantıklı.Fake ile gol atmak pes 2011 ile beraber ise tamamen yalan, çok zor.
Ayrıca Kalecilerin özellikleri mevcut. örneğin bir kaleci uzaktan sutlarda çok etkili olabilirken 1v1 karşı karşıya pozsiyon kartından dolayı bu tür pozisyonlarda çok daha etkili oluyor ya da iyi kaleci değildir ama çok iyi bir penaltı kurtarıcısıdır. yanı gerçekte olduğu gibi bu özellikler kaleciden kaleciye değişiyor sadece kalecilik özelliği 100 üzerinden 60-70 diye bir şey yok. KEza oyun zekasıda çok önemli bir kaleci içn.
SAydığın bazı şeyler gerçekten fifada var pesre yok ama. her sene fifayı alırım daha maça başlamadan önce arkadaş bu ne yahu diyorum. peste olan zilyon özellik hiç bir şekilde fifada yok. e bunlar yoksa messiyi bir ibrahim üzülmezden ayıran oyun zekası nerede?
orta sahada top xavinin ayağına geldiğinde messi ona göre hareketlenmiyorsa ben ne anladım bundan.David villa savunma arkasına iyi depar atma özelliğine sahip. Semih oyuna sonradan girdiğinde çok daha etkili oluyor super sub özelliği var. Alexin ekstradan iyi yerlere top atma özelliği var. Önreğin siz bir adamın ne zaman nereye kaçacağına her zaman kontrol edemezsiniz. top alexin ayağındaysa niang ara pası için hareketlenir ama top selçuktaysa o kadar hareketlenmeye meyilli değildir. çünkü alexin iyi pasör olduğunu bilir... Veya quaresma her zaman top almak için boş alana kaçar.
Quaresmanın yaptığı bir hareketi belki messi bile yapamaz daha iyi olamsına rağmen çünkü ona özel 3-5 oyuncuda olan hareketler vardır. Ama takım oyunu düşüktür.Bir ernst kadar iyi anlaşamaz herkesle.
savunmaya yardımcı forvetler topu kaptırdımı geriye deparı basar. Aurelioyu alırsınız ucuz oyuncudur ama enforcer özelliği vardır en kritik anda bir bakarsınız defansda kademeye girmiş..
bir puyol kadar hızlı ve güçlü bir adam puyol kadar iyi olamaz mesela. çünkü puyol iyi kademe yapar markaj verdiğinizde adamı iyi kapatır. yada ibrahim üzülmezi hepimiz biliriz zırt pırt kayarak müdahale eder. aynı o şekilde pestede ibrahim üzülmez kayarak daha iyi müdahelerde bulunur kayarak müdahale özelliği varsa ( hatıtrlamıyorum). uzaktan iyi şut çekme, oyun kurabilme, çizgileri iyi kullanma, esnek dönebilme, tuncay vari deli gibi koşma, tüm alanlara hakim olma heryeri kontrol etme...
ben 3-5 örnek verdim dediğim gibi her oyuncunun bunlar gibi kendine ait onlarca özelliği var ve tek tek bu özellikleri vermişler ki bu özellikler oyuncu kartı adı altında geçiyor yoksa her oyucunun hızı pası kabilyieti şut hızı takım oyunu isteği kararlılığı kondüsyonu vs... diye 25-30 tane bunların dışında ayrıca çizelgesi var.
oyuncu kartlarının ve özelliklerinin olmadığı bir fifa oyun içi pesten yapay zeka olarak çok geri kalıyor ne de yaratıcılığa izin veriyor. zira pesteki yaklaşık 25-30 tane olan oyuncu özellikleride fifada zerre kadarı yok.Keza bir o kadar oyuncu kartları.
pesten sonra ps3te arkadaşla fifa11 maçı yaptık uzun süre. adamı yendim diye demiyorum gerçekten paslaşma vs gollerin oluşum gelişimi pesten sonra çok basit ve genelde tekdüze.Vurduğum her topu kaleye isabet ettirebiliyorum örneğin çok kolay olmuş.
Ancak atmosfere ve hakem kararlarına laf yok.Patch indirilmedikçe fifa bu konudan pesten iyi iş çıkarmış
lisans olayı konaminin elinde olsa eminim hepsini alırdı ama bildiğim kadarıyla bazı yasalarla telif hakları sınırlandırılmış durumda.
lag olayı tamamen bitmiş durumda.online oyuna girin random olarak maç yapıyorsunuz ve %90(bende öyle en azından) maçlar lagsız oluyor.Takıma özel anons yok belki ancak fenerbahce diye bağırdıklarını duydum deplasmandayken. ayrıca bu tür özellikler 3-5 patch ile fifadan çok daha fazlası olacak şekilde yüklenebiliyor. benim için oynanabilirlik var ise tamam yoksa çarşının tüm tezahüratları bulur yüklerim netten. pes için patch yapan adam kaynıyor.
evet fifadaki gibi topu sürerken iki ayak ile topu kaldırıp rövaşata çekildiğini görmedim görürsemde çıakrım heraldeo yundan daha hayatımda öyle bir hareket yapan adam görmüş değilim. harika çalımlarda pek olmuyor çünkü açın bir barça real maçını kaçtane harika çalım görebiliorsunuz quaresma 2-3 kişiyi dizince 5dklık mix videosunu yayınlıyorlar. bana tırıvırı adamlarla biri garip garip harika çalımlar atacak o oyunu bağışlarım birine.
Pesdeki oyun içi taktik anlayış fifada değinilmemiş bile. oyuncuların birbirine nekadar yakın oynayacağından savunma çizgisinin nerelerde durması oyuncuların ofsayt uygulayıp uygulamaması, hücuma çıakrken daha çok kanat oyuncularımı yoksa göbektekilerin mi hareketlenmesi, sürekli kanat değiştirmeleri , defans yaparken alan savunmasımı adam adamamı, kademe anlayısı mı olsun çizgi savunmamı olsun, alan daraltma yapılması, ileride pres yapmak geri sahada oyunu kabullenmek, forvet oyuncularının kontra atak için kaptırılan toplarda yerlerinde beklemesi, hücuma cıkılırken toplu mu cıkılması yoksa defansın cakılı kalması mı , rakip sahaya geçilip top mu çevilirisn yoksa geride defanstan paslarla cıkıp uzun top mu atılsın..aklıma geldiği kadarıyla daha çok var..
Master lig onlinedan bahsetmeye kalkarsam 2 paragraf sürer.Bambaşka bir olay getirmişler online oyun anlayışına. Normal maç yapmıyorum neredeyse hiç mlo varken.
kısacası fifaya bok atmayacağım ama şu saatten sonra tek oynadığım oyun olan pese bok atıldığı zamanda savunmak durumunda hissediyorum kendimi çünkü haksızlık ediliyor. hiç bir yerde fifayı durduk yere yerleyen kimse görmüyorum ama bir hevestir herkes pese saldırıyor.
tercih meselesi fifa oynadık yıllrda pes5 ile beraber pese basladım fifa herzaman elimin altında bulundu nitekim fifa11de bir süre oynadım orijinal almayı planlıyordum ama pesin yanında oynayacağımı düşünmedim ve vazgeçtim.
herkesin kendi tercihi haydi bakalım çekiyorum şutu :square: