afferin size.yine müthiş bir iş başardınız...
Bizim bayrağımız hem renk hem figür olarak , tarihimizi , geleceğimizi , kısacası benliğimizi temsil eder.bu yüzden neredeyse bütün ülke takımları milli formalarında "futbol federasyonlarının" armalarını taşırken , biz Türkiye olarak bayrağımızı koyarız formamıza.Ki çok uzun yıllar boyunca bayrağımızı taşıyan göğüs şeritli formayı giymişiz.(03Gs1905'nin bahsettiği forma)
ancak nedense forma sponsorluğu adına dünyaca ünlü markalarla anlaştığımız günlerden beri geleneğimizi yansıtamıyoruz.özellikle son yılarda giydiğimiz formalar düz beyaz-kırmızı üzerine ufacık bayrak..belli bir geleneğe sahip olan ülkemiz için ne kadar anlamsız formalar bunlar.o ufacık Türk bayrağının yerine A.sebatspor amblemini koysalar da aynı şey olur.Futbol'da takımınızın giydiği formanın rakibi psikolojik olarak etkilemesi gerekir.ancak bu tabiiki de "forma üzerinde bazı estetik desenler olmalı" anlamına gelmez.Milli takımlar kadar etkin olmasa da kulüpler bazında da bu böyledir.Örneğin Manchester United yıllardır ufak oynamalarla o düz kırmızı formayı giyer.ancak bu sadece "düz kırmızı forma" demek değildir.o forma BİR GELENEĞİN DEVAMI olması itibariyle çok daha fazlasını anlatır insanlara.bizim de elimizde böyle bir imkan varken , "TÜRKİYE" Denildiğinde tüm dünya insanlarının akıllarına gelecek ortak bir figüre sahipken , neden bunu kullanmıyoruz?neden formamızı çok daha anlamlı ve etkin kılmak istemiyoruz?
Nike 2006'dan itibaren milli takımlar için sabit dizayn uygulamasından vazgeçti ve ülkelere özel tasarımlar üretmeye başladı.sanırım bu olay şu anda da geçerli.ancak resimdeki forma'da görüyoruzki Milli geleneğimizi devam ettirme adına yine hiç bir şey yok.birde bakarmızınız formata : "Türk rengi Turkuaz" maşallah baya turkuaz ağırlıklı bir forma olmuş!!.estetik görüşlerimi belirtip şöyle şöyle şekilleri olan bir formamız olsun demiyorum.Elimizde var olan değerlerden bahsediyorum.neden değiştirme imkanı varken tasarımları Nike'a bırakıyoruz?ne olacak , o kusursuz kumaş kalitesini mi düşürecekler?varsın düşürsünler.yeterki "kahraman şehitlerimizin kanıyla" kurulan bir ülke olduğumuzu her seferinde anımsayalım taşıdığımız formayla.
her konuda olduğu gibi futbolda da bir adım önde olabilmek için detaylara önem vermek gerekir.ancak biz bırakın ince ayarları , geleneğimizi devam ettrmek ve kutsal bayrağımızı ön plana çıkarmak gibi konularda bile pasifiz.ya da bu iş çok zor ve ben hafife alıyorum.