ŞAHİN, DERBİNİN HESABINI FEDERASYONA KESTİ!
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, dün akşam oynanan Galatasaray-Fenerbahçe maçında yaşanan olaylardan büyük üzüntü duyduğunu belirterek, ''Bu alandan ben tek başıma sorumluyum diyen Futbol Federasyonu ve kulüplerimiz, bu alanla ilgili yaşanan sorunların hesabını da kamuoyuna versinler'' dedi.
Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin, dünkü derbi maçla ilgili sorularını yanıtlayan Şahin, maçı televizyondan izlediğini belirterek, gördüğü olaylar karşısında maçı izlemekten vazgeçtiğini söyledi.
Ali Sami Yen Stadı'nda yaşanan olaylardan çok büyük üzüntü duyduğunu ifade eden Mehmet Ali Şahin, ''Öyle bir hale geldim ki, maçı izleme ihtiyacı duymadım. Her pazar akşamı spor programlarını da izlerdim, dün akşam o nedenden dolayı hiçbir spor programını izleme ihtiyacı da duymadım. Bu maçın sonucu şampiyonluğu belirleyecek bir maç değildi. İki güzide kulübümüz arasındaki bu maç böyle olmamalıydı. Ancak bu taşkınlıklara yol açan o seyirciler, neden böyle eylemlerde bulundu, bunun sebebi nedir? Kim sorumlu, kimler sorumlu?Sorumluların, yetkililerin hangi davranışları buna yol açtı? Bunların üzerinde durulmasında yarar olduğunu düşünüyorum'' dedi
Futbol alanının gerçek sahibi ve yöneticisinin Futbol Federasyonu olduğunu da ifade eden Bakan Şahin, şöyle konuştu:
''Futbol Federasyonu'na vücut veren kulüplerimizdir. Bu alanla ilgili sorunları çözmek öncelikle bunlara düşer. Siyaset kurumu olarak bana yasa yapma noktasında bir görev düşer. Bu ana kadar elimizden geldiği kadar ve yasal çerçevede kendilerine yardımcı olduk. Yine de yardımcı oluruz. Ama bize bir öneri gelmiyor. Futbol Federasyonu'ndan şu ana kadar bana ''Şu tür sorunlarımız var, bunların çözümü noktasında bize yardımcı olun'' diye herhangi bir başvuru gelmedi. Bir tek müracaat geldi bana, o da ''Bana karışmayın, 31. maddeyi değiştirin, spordan sorumlu bakan, Futbol Federasyonu üzerinde denetim ve gözetim yetkisine sahip olmasın, ben istediğim gibi hareket edeyim. Siz bana hiçbir şey sormayın'' şeklinde. Dolayısıyla bu alandan ben tek başıma sorumluyum diyen Futbol Federasyonu ve kulüplerimiz, bu alanla ilgili yaşanan sorunların hesabını da kamuoyuna versinler. Veremezlerse yerlerini hesap vereceklere bıraksınlar.''
''SORUMSUZ YÖNETİCİLER SUÇLU''
Bakan Şahin, NTV'de canlı yayınlanan bir programa da katılarak, burada dün yaşanan olaylarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Aynı programda konuk olarak bulunan UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik'in, futbolun unsurlarını, devletin bu konudaki yetkili bir ismi olarak bir araya getirmesi önerisinde bulunması üzerine, Mehmet Ali Şahin şunları söyledi:
''İl ve İlçe Güvenlik Kurulları, siyasi otoritenin şemsiyesi altında. Eğer uygulamada bir sorun varsa yetkilileri çağırıp titizlikle uygulanmasını isteyebilirim. Ya da önerilerini dinleyebilirim. Futbol denince benim aklıma önce federasyon, sonra da kulüpler geliyor. Dün saha içi güvenliğini ev sahibi takım sağlamalıydı. Galatasaray'ın bir yöneticisi güvenlik güçlerini suçluyor. Sorumsuz demeçlerden, ağır ithamlardan vazgeçmeliyiz. Dünkü olaylarda sorumsuz demeçler veren kulüp yöneticilerinin payı büyüktür. Bu yöneticiler ve başkanlar konuşmaya mecbur mu? Futbolda sadece futbolcuların ayakları konuşmalı. Ama bizde o kadar çok konuşuluyor ki... Benim bir çocuğu terbiye eder gibi yöneticileri çağırıp 'Şöyle yapın' demem doğru olmaz. Herkes sorumluluğunu bilmeli. Yasal sınırlar içinde bana bir görev düşerse elbette üzerime düşeni yaparım. Bu konuda size de önemli görevler düşüyor. Böyle yayın yoluyla değil, yüz yüze konuşabilmeliyiz. Neler yapılması gerektiği konusunda önerilerinizi bana sunmalısınız. En azından gelecek sezonla ilgili ne tedbirler alacağımızı, sağlıklı ve ön yargısız düşünmeliyiz.''