Vikinglerin 11. yüzyılda kullandığı teknelerin aslına uygun olarak yapılan bir gemi, bin yıl aradan sonra bu yaz Kuzey denizinden geçecek.
Danimarka’da bir Viking gemi müzesinin yöneticilerinin girişimiyle hazırlanan gemi, 1 Temmuz’da Danimarka’nın Roskilde limanından ayrılacak. Gemi, 14 Ağustos’ta İrlanda’nın başkenti Dublin’e varacak.
Projeye öncülük eden Rather Sörensen, AFP muhabirine, “Gemiyi tamamen Viking tekniğine göre imal ettik. Bu serüven, tam anlamıyla bir meydan okuma. Geminin bu kadar uzun yolculuğa dayanıp dayanamayacağını göreceğiz” dedi.
Kare şeklindeki yelkeninin sağlayacağı çekişle yol alacak gemide 65 gemici görev yapacak. 30 metre uzunluğundaki gemide bulunan 30 çift kürek ise, sadece limanlarda nazik manevralarda kullanılacak.
Geminin omurgası 1962'de Roskilde fiyortunun dibinde bulunmuş. 2000'de de yenileme çalışmaları başlamış. Havhingsten(The Sea Stallion) yeniden yapılan en büyük Viking gemisi olma özelliğine de sahip. Gemi 1042'de Dublin'de üretilmiş.
Daha fazlası için tıklayın