öncelikle flood için özür diliyorum...
Game Informer'dan Andrew Reiner, (şu zamana kadar GTA IV'ü oynanırken görebilmiş tek basın mensubu), geçen hafta Game Informer'ın çağırdığı GTA fanlarının sorularını yanıtlamak için söz vermiş. İşte o 25 şanslı kişinin ilettiği sorular ve Andrew'in cevapları...
(İlginç noktalar: GTA IV'te uçak yok, fakat bu oyunda uçamayağımız anlamına gelmiyor -ki oyunun büyük kısmı uçmakla geçecekmiş-. Bu da havada helikopter sayesinde uçabileceğimiz anlamına geliyor. Ayrıca görüldüğü üzere, Niko(oynayacağımız karakter) telefon direklerine tırmanabiliyormuş.)
1-) Duydum ki bu oyunda artık Liberty City'de uçamıyormuşuz. Bu ne demek oluyor?! Uçmak, bu serilerde benim en sevdiğim şeylerden biri!
Düşüncen yanlış. Oyunda uçaklar yok ama uçabilmek hala mevcut. Bu da havada helikopter ile uçabileceğimiz anlamına geliyor. Gördüklerime göre, oyun sadece bir şehirden oluşuyor ve bir uçağı o şehirde dolaşmak için sığdıramayız bile! Korkmana gerek yok. Uçmak, hala oyunun büyük bir kısmını kaplıyor.
2-) Yayalara baktığınızda hiç kadın yaya gördünüz mü? Nasıldılar, aralarında güzel de var mıydı?
Ah... Gerçeği söylemek gerekirse, niye herkes bunu merak ediyor anlamıyorum. Bu gerçekten de sorulacaklar arasında en fazlalarda mı? Eğer hafızam beni doğruluyorsa, seyrederken hiç "Adamım, bu piliç süper!" ya da “Bu oyuna gerçekten kendimi kaptırdım” dediğimi hatırlamıyorum. Ama şunu doğrulayabilirim ki, evet, oyunda kadın yaya var. Hatta, tonlarcası. Alışveriş yapan, konuşan...
3-) Oyunda hiç mevsimlere yönelik değişimler gördünüz mü?
Üzgünüm, Rockstar'ın sunduğu demo sadece 15 dakikalıktı. Gün içindeki değişimler tabii ki var fakat senin dediklerini görebilmek için oyunda bir yılın geçmesi gerekiyor.
4-) Yapay zeka nasıl? Düşmanlar daha mı zeki? Herhangi bir sığınak bulabiliyorlar mı?
Bu olay da Rockstar'ın gizlediklerinden biri. Sana gördüklerimden sadece bir tır şöförünün yayaların yürüdüğü kaldırıma doğru direksiyonu kırdığını söyleyebilirim. Bu küçük ama ilginç olay Rockstar temsilcilerinin de kafasını karıştırmadı değil. Onlara bakılırsa sürücü ya sarhoştu, ya da bir acelesi vardı.
5-) Oyunda merdivenlere tırmanabilmek mümkün mü?
Niko'yu bir merdivene tırmanırken görmedim ama Dan (demoyu oynayan kişi), Liberty City'e kuşbakışı bakmak için bir telefon direğine tırmandı. Niko oraya da bir goril gibi tırmanmadı. Kendi kendine basitçe merdiven basamaklarından yukarı doğru çıktı. Bu olay küçük de olsa etkileyiciydi. Ayrıca uzun süre boyunca merdivenlerden tırmandıktan sonra Niko'daki kilo değişimini de görebiliyoruz.
6-) Acaba diğer yayalarla konuşabilme şansımız var mı?
Niko yayalarla konuşmak yerine başka şeyler yapmayı tercih ediyor ama yanından geçtiğimiz insanlar da konuşmuyor değiller.
7-) Oyundaki ilk görev neydi ve oyunu gördüğünüz an ağzınızdan çıkan ilk söz ne oldu?
Oyundaki ilk görevi görebilme şansım olmadı ama tahminde bulunabilirim. İlk görev Niko'nun kuzeninin işlettiği taksi durağı ile alakalı olabilir. İlk sözüme gelince... Onu buraya yazamıyorum ama devamında "Aman Tanrım!" dedim.
8-) Gördüğünüz kadarıyla Liberty City, güvenilir şekilde boyutlanmış bir şehir mi? San Andreas'ta şehirin iki ucunu arabayla iki dakikada alıyorduk. Bu sefer durum farklı mı?
Süper bir soru. Ölçülere bakıldığında, bu seferki şehir gerçekçiliğini çok daha fazla hissettiriyor. Sanki kendinizi New York'ta geziyormuş gibi hissediyorsunuz. Trailer'da da gördüğünüz üzere, bu iri bölgeyi gezebilmek için birçok yolumuz var.
9-) Trailer'da hiç bot göremedik, onlar hakkında bize ne gibi bilgiler verebilirsiniz?
Dan ayrıntılara pek inmedi, ama oyunda olmayacağını söylediği tek taşıtın uçak olduğunu söyledi. Bu da demek oluyor ki, botlar GTA macerasının hala bir parçası olmakta.
10-) Grafik kalitesi hakkında neler söyleyebilirsiniz? Oyunu, trailer'ı ile karşılaştırdığınızda, trailerın grafikleri mi yoksa oyunun grafikleri mi daha iyi?
Rockstar oyunun grafiklerini hala cilalıyor. Gördüğüm bu demo trailer'daki grafiklerin bir basamak artmış haliydi. Zaten ne kadar güzel olabileceğini görmüştük.
11-) Oyunda Vice City'deki gibi mülk satın alabiliyor muyuz?
Yine söylüyorum, ayrıntılara o kadar inilmedi. Ama Dan şunu söyledi ki oyunda sınıf ayırımı yok ya da nasıl diyeyim, dilencilerlerden zenginlere bir ayırım görülmüyor. Eğer nihayetinde ev bulunan yeni yerler bulursanız şaşırmam. Ama oyunda gördüğüm kadarıyla bana göre, mülkler çok daha farklı bir yolda elde tutulabilecek.
12-) San Andreas'taki gibi kız arkadaşlar olacak mı? Eğer cevap evetse, onunla evlenebilecek miyiz?
Ben bir türlü siz ve sizin kadınlarla alakalı sorularınızı anlayamıyorum. Evet, kız arkadaşlar var ama kusura bakma, onlara Niko ile evlenip evlenmeyeceklerini sormadık!
13-) Oyunda sıradışı araçlar olacak mı? Eğer varsa, adlarını söyler misiniz?
Rockstar, demoda oyun ile ilgili fazla şey açığa vurmamış ama GTA serilerinin büyük bir kısmı zaten garip araçlarla geçmiştir. Dan oyunun büyük bir çoğunluğunun Niko'nun etrafında devrettiğini söyledi. Hissediyorum ki, araçlar hakkındaki seçimler de o kadar iyi.
14-) Rockstar'ın dediğine göre oyundaki arabalara çok yeni fiziklerle donatılacak, kamera Liberty City'nin kalabalık trafiğinde daha iyi sürüş perspektifi yakalayabilmek için arabaya daha da yaklaşacak ve arabalar ile ilgili ayrıntılar da daha fazla olacaktı. Acaba bize oyundaki sürüş tecrübesinden ve en iyi sürüş için neler yapmamız gerektiğinden biraz bahsedebilir misiniz? Teşekkürler.
Bana gösterildiği kadarıyla, arabalarla ilgili tek yeni olay arabalara camını kırarak girebilmemizdi. Bunun için yapılan animasyon süperdi ve onu görmek için araba camlarına hep zarar vermek isteyeceğinizden eminim. Oyundaki araçlar genellikle yeni tip araçlar zaten ve yol üzerindeki tümsekler ve çukurlara verdikleri tepkiler çok güzel ve süspansiyon bakımından çok iyi. Yeni gördüğüm arabalarda sürüş tekniği biraz daha artmış ve kontrol de iyi. Sadece bir araba kullanabildim ama yeni araba olduğu her yerinden belliydi. Rockstar'ın diğer arabalar için de verdiği ayrıntıları görmeyi çok merak ediyorum.
Eğer bir karşılaştırma yapmak zorunda kalsaydım, şunu derdim ki, araba sürüşündeki kamera açısı bana Midnight Club'ı anımsattı. Daha yakın ve sürücünün araba ile ilgili her detayı görmesine izin veriliyor. Aynı zamanda da kamerayı çevirerek şehri yatay ve dikey olarak da inceleyebilme şansınız var.
15-) Liberty City'i az çok dolaştınız peki sınırdışındaki kasabalar vb ile ilgili bizi neler bekliyor? Bu dış ilişkiler San Andreas'taki kadar var mı?
Bu oyunda San Andreas'ta gördüğünüz kadar sınır kasabalarını göremeyeceksiniz. Ben buna açıkçası şaşırmadım, ama Rockstar'ın düşüncelerine bakılırsa, oyun Xbox360 üzerinden oynandığında Xbox Live hizmeti ile yeni bölgeler açılabilecek. Gördüğüm kadarıyla Liberty City'e 5 kasaba bağlı ama buranın dışında herşeyi yapabiliyorsunuz. (!)
16-) Oyunda halk tabakaları var mı, varsa hangi eyalet? Yeni Liberty City acaba New York'un ayrıntılı bir kopyası mı yoksa sadece ona benziyor mu? Ayrıca oyunda yüklemesiz girebildiğimiz evler var mı?
Oyunda hiç farklı halk tipi insanlar görmedim ama görmediğim de olmadığı anlamına gelmez. Rockstar bana herşeyi açıklamadı. Hala sırlarla örtbas edilmiş bir sürü oyun var. Bu oyunlardan biri GTA, onun için eğer bir veya daha fazla halka tabakası göremezsem, çok şaşırırım.İkinci soruna geldiğimizde, Liberty City'nin modeli dediğim gibi New York üzerine kurulu ama tam olarak da kopyası diyemem. Dan'in dergiye yaptığı açıklamada, gerçek dünya pek de eğlenceli değil. Oyunda farkedilebilir birçok bölümler var ama oynanış hepsinden önce geliyor.
17-) Oyunda önceki GTA'dan karakterler görebilecek miyiz?
Rockstar bunu da henüz açıklamadı ama bunu sorduğumda Dan'in bana verdiği gülümsemeye bakılırsa bunun olma ihtimali bayağı bir yüksek.
18-) Oyuncu San Andreas'taki gibi çok yemek yiyince şişmanlayıp, spora gidince formumuza yenien kavuşabiliyor muyuz?
Görünüşe bakılırsa Niko, öyle şekil yapmak için çok fazla çalışacak birine benzemiyor. Buna dayanarak, onun zayıf kalması için ondan çok çalışmasını beklemeyin. Yemek içinse, onu yedikten sonra görebiliriz diyebilirim. Oyunda emin olamadığım tek şey, Niko'nun saçını kestirebildiği ve kendine kıyafet alabildiği.
19-) Oyunda hiç yükleme süresinin olmayacağı doğru mu?
Demo boyunca hiç yükleme ekranı görmedim, ve bu görmediğim ekranlara haritadaki iki farklı bölge arasında gittiklerimizde görmediklerim de dahil.
20-) Telefon nasıl bir şeye benziyordu?
Telefon grafiği henüz tamamlanamadığından onun hakkında bir detay veremeyeceğim ama arayüze bakıldığında çok kullanışlı ve sade bir dizaynı var. Gerçeği söylemek gerekirse gerçek bir cep telefonundan farkı yok. Tek farkı herhalde gerçek bir cep telefonu kadar fazla kullanılmayabilecek olması olur.
21-) Önceki oyunlarda gördüğümüz gibi 3 farklı arabadan başka arabalar da var mı? Yani araç çeşitliliği fazla mı?
Hangi GTA'yı baz alarak söyledin bunu bilmiyorum ama benim gördüğüm kadarıyla 3ten çok daha fazla araba vardı. Bu oyunda ise taksi çeşitliliği göze çarpıyor. Arabalar ise çeşitlilik bakımından yeterli.
22-) Oyun grafikleri nasıl ve oyun için çizilmiş harita uzunluğu ne kadar?
Görünümler olağanüstü ve bazıları diğer oyunlarda gördüklerimden de güzel. Rockstar North'un görünümleri daha da güzel yapacağını duyduğumda bundan daha iyisi nasıl olabilir diye düşündüm. Bu sene gelecek en iyi grafikli oyun da denilebilecek olabilecek mi acaba? Uzunluk soruna geldiğimde, pek fazla inceleyemedim ama frame oranı ve ışıklar bir oyunda bu kadar güzel olamazdı diye düşünüyorum.
23-) Bunun Xbox360 demosu olacak mı?
Rockstar bunu henüz açıklamadı ama oyun çıkar çıkmaz çok oyuncunun bu oyunu edineceği kanısındayım.
24-) Ben sadece GTA IV'ün Quebec'e ne zaman geleceğini merak etmiştim?
Bilmiyorum. Rockstar'ın çok özel açıklamasına göre Quebec, oyunun çıkmayacağı nadir şehirlerden biri. Şaka yapıyorum sadece, bir fikrim yok. Oyun dükkanını arayıp sorarak öğrenebilirsin.
25-) Diğer GTA'lara nazaran bu oyun diğerlerinden ne kadar büyük?
Ben şehir hakkında bayağı bir konuştuğumu düşünüyorum, onun için bu soruyu "Oyun diğerlerine göre ne kadar uzun?" olarak algılayarak cevap veriyorum. Dan'a bunu sorduğumda oyunun, diğer GTA oyunlarıyla karşılaştırılabilir derecede olduğunu, toplam oyun süresini tam olarak kendileri de bilmediklerini söyledi. Ama gidişata bakılırsa bu oyunda herşeyi yapmak yüzlerce saat alabilir. Multiplayer özelliğinde de (hala bir sır gibi saklanıyor), bu süre çok daha uzar diye düşünüyorum.
Resmi Xbox 360 Magazine dergisinden yeni GTA IV ön incelemesi (10 Mayıs)
Derginin önemli kısımları:
Su yollarında sürat botu yarışları yapabileceğiz.
Adamımız çok yetenekli direklere, duvarlara tırmanabiliyor, yangın merdivenlerini filmlerde gördüğünüz gibi kullanabiliyor.
Cep telefonumuz çok işe yarayan bir araç olacak. Görevlerimizi ayarlamak için milleti arayabiliyoruz. Mesela ben A görevini önce yapmayı seçeceğim ama sen B görevini daha önce oynamayı seçebileceksin.
Gökdelenlerin çoğunun içine girebiliyoruz! Tepesine çıkıp insanları metrelerce yüksekten fırlatabiliyoruz. =)
Oyunumuz yatay olarak GTA SA'dan küçük olsa bile dikey olarak çok daha geniş. Harita şimdiye kadar görmediğiniz kadar detaylı.
Dan Houser:
"Multiplayer modları hakkında şu an için yeterli bilgi veremem ama daha sonra açıklayacağız, şimdilik size oyunun MMO olmayacağını söyleyebilirim. Birçok eğlenceli multiplayer modları üzerinde çalışıyoruz"
Artık etrafta silahla gezersek insanlar bağırarak kaçacaklar.
Dövüş sistemi çok geliştirilmiş. İnsanları sürüklemek veya dövmek çok doğal gözüküyormuş. Çok gerçekçiymiş.
Oyunun detaylı olması en önemli özellikmiş. Dan Houser oyunu çok detaylı yaptıklarını söylüyor.
Central Park'ın oyunda olacağı onaylandı. (New York'un ormanı diyebiliriz.)
Botlar çok geliştirilmiş ve onları sürmek "Çok harika" bir duygu. Botların denge sistemi değiştirilmiş, daha gerçekçi ve eğlenceli yarışlar bizi bekliyor.
Eğlenceli ve ilginç silahları GTA IV'te görebileceğiz.
Telefonumuzun sağ alt köşesinde "Adres defteri" var ve bu adres defterini kullanarak çetelerle bağlantı kuruyoruz. Görevler alabiliyoruz.
Oyunun %66'sı bitmiş.
Niko silahını çıkardığında ekrana Siyah bir daire içinde çarpraz bir hedef geliyor. Yani manual nişan sistemi GTA IV'te de var.
Derginin yazarı bir kulenin "Twitchins" olarak adlandırıldığını görmüş. 69th Street Diner adlı bir yemekhane isimi ile gerçekte New Jersey'de var olan Şeker Fabrikasını görmüş. Şeker fabrikasının resimi:

Arabadayken kamerayı kendimiz ayarlayıp sabitleyebiliyoruz. Böylece oyuncuya daha çok özgürlük sunulmuş oluyor.
Buluşmaların çoğu gökdelenlerin tepesinde geçiyor, evet tam tepesinde. (Oldukça eğlenceli olacak. İnsanları fırlatabildiğinizi unutmayın =)
Radyo istasyonlarının birisi Doğu Avrupa Stili şarkıları çalıyor.