Geçtiğimiz cuma günü Ümit Milli Takım Teknik Direktörü Ünal Karaman tarafından açıklanan aday kadroda ilginç bir isim dikkat çekti: Colin Kazım-Richards... Peki, kimdi bu siyahi futbolcu? Nereden çıkmıştı? İşte, annesi Kıbrıslı, babası Antigualı olan Sheffield United’lı futbolcunun hikayesi...
İki hafta önceki Sporvizyon’da Ajax’ın altyapısındaki siyahi Türk Erol Erdal Alkan’dan bahsetmiştik. Babası Bursalı, annesi Surinam asıllı Hollandalı 13 yaşındaki Erol Erdal’ın en büyük hayali, Türk Milli Takımı’nın formasını giymekti. Müthiş yeteneğiyle dikkatleri üzerine çeken küçük Alkan, “Ben Türküm. Tam bir Türk gibi yetiştim. Her yaz Bursa’ya babaannemin yanına tatile gidiyorum. Türkiye’ye gittiğimde çok mutlu oluyurum. Kesinlikle ileride ay-yıldızlı formayı giymek istiyorum. Bunun için çok çalışıyorum. Amacım yıllarca uzak kaldığım ülkeme futbolda hizmet etmek.” diyordu.
Aradan iki hafta geçti... Sanki küçük Alkan hızla büyümüş ve teknik direktör Ünal Karaman tarafından Ümit Milli Takım’a çağrılmıştı. Ama bu, hayat hikayesi Erol Erdal Alkan’a çok benzeyen Colin Kazım-Richards’tan başkası değildi. Evet, Ümit Milli Takım’ın 24 Mart’ta Antalya’da İsviçre’yle yapacağı özel maç için aday kadroya çağrılanlardan biri de Colin Kazım idi. İngiltere Premier Ligi takımlarından Sheffield United forması giyen bu futbolcunun sadece orta adının Türk olması, aday kadro listesini ilk görenleri bir hayli şaşırttı. İngiltere’de yaşayıp sayıları yüzbinleri bulan Kuzey Kıbrıs vatandaşı bir annenin çocuğu olan Colin Kazım, Mustafa İzzet gibi vatanından uzakta doğmuş bir Kıbrıs Türkü idi.
Coca-Cola piyangosundan çıktı!
Colin Kazım’ın annesi Türk, babası ise Antigua kökenli. Mehmet Aurelio’dan sonra milli formamızı giyen 2. siyahi futbolcu olan Colin Kazım-Richards, bunun hayalini uzun yıllar kurduğunu ifade ediyor. Colin Kazım’ın KKTC kökenli olması aklımıza hemen Mustafa İzzet’i getirdi. Mustafa Denizli döneminde A Milli Takım’ın formasını giyen İzzet’in en büyük özelliği, Türkçe bilmemesi idi. Colin Kazım ise iyi derecede Türkçe biliyor.
Colin Kazım Richards, 26 Ağustos 1986’da Londra’nın Leytonstone bölgesinde doğdu. Profesyonel kariyerine 2004’te Bury takımında başlayan Colin Kazım’ın en belirgin özelliği, güçlü fiziğiydi. Henüz ilkokul çağlarında futbola ilgi duymaya başladı. 2004-05 sezonunda takımının formasını 30 maçta giyen Colin Kazım, rakip ağları 3 kez havalandırdı. 2005-06’da Brighton & Hove Albion formasını giymeye başlayan Kazım’ın ilginç bir transfer hikayesi var. Coca-Cola piyangosundan 100 bin sterlin kazanan bir Brighton & Hove Albion taraftarının ikramiyesini takıma hibe ederken bir şartı vardır: “Kazım’ı alın”... Taraftarın bu isteğini yerine getiren kulüp yönetimi, Kazım’ı 250 bin sterlin karşılığında renklerine bağladı. Bu transferden sonra Kazım’ın lakabı The Coca-Cola Kid (Coca-Cola Çocuk) kaldı. Arkadaşları daha önce onu ‘Kazimo’ diye çağırıyordu. Kimileri de isminin baş harfleriyle ‘CKR’ hitap ediyordu. Brighton & Hove Albion formasını 2005-06’da 43 maçta giyen Colin Kazım, 5 gol attı. Daha çok oyuna 2. yarıda giren Colin Kazım, Coca-Cola 1. Ligi’nin 5000. golünü atan isim oldu.
Nüfus memurunun yaptığı yanlış
Transfer sezonunun son gününde ise Premier Lig’e terfi eden Colin Kazım, 31 Ağustos 2006’da Sheffield United ile 3 yıllık sözleşme imzaladı. Sheffeild United, bu transfer için 150 bin sterlin ödedi. Bu sezon Premier Lig’de 18 maçta forma giyen Colin Kazım, tek golünü 2-2 biten Bolton maçında attı. Hem İngiltere hem de Türkiye formasını giymek istediğini; ama bunun mümkün olmadığını belirten Richards, “Kariyerimde ilk kez Türk Milli Takımı’nın formasını geyeceğim. Hayatımda yeni bir pencere açılacak. Bu da benim için bir onur olacak.” diyor.
Annesi Kıbrıs’ın Kandu (diğer ismi Çanakkale) Köyü’nden Emine Hanım olan Colin Kazım Richards’ın babası Antigualı Rodney. Antigua, Atlantik’te Karayip Denizi’nde bir ada. Kristof Colombo, buraya 1493’te çıkmış. Ülkenin tam ismi Antigua&Barbuda. Colin Kazım-Richards adının yazılışında ise ilginç bir ayrıntı bulunuyor. Nüfus memuru, ‘Colin-Kazım Richards’ olarak yazması gereken ismi, Hıristiyan olduğunu varsayarak ‘Colin Kazım-Richards’ olarak yazmış. Türkiye için fazla bir anlam ifade etmeyen bu yazım biçimi, İngiltere için ‘köken ve inanç’ konusunda önemli bir ayrıntı veriyor.