Geçtiğimiz Cumartesi Alinur Velidedeoğlu, Okan Bayülgen'in "Makina" adlı ğrogramına çıkarak çektiği bir videoyu daha fazla kişiye duyurdu.
Alinur Velidedeoğlu gittiği bir şehirde çat pat Türkçe bilen Amerika'lı bir turistle karşılaştı. Turiste Türkçe'yi bilme nedenini sorduğunda "Esrar kaçakçılığı nedeniyle hapisaneye girdim." cevabını aldı. Konu 1978 yapımı ve hepimiz tarafınsan Türkiye'yi aşağılamasıyla tanınan "Geceyarısı Ekspres'i / Midnight Express" adlı filme geldi. Amerika'lı Turist Alinur Velidedeoğlu'na aynen şöyle dedi: - O kişi benim.
Amerika'lı turist, Geceyarısı Ekspres'i adlı filmde hayatı anlatılan Billy Hayes'in ta kendisiydi. Fakat Billy Hayes, Türkiye'deki hapisaneleredeki uygulamadan hiç de Geceyarısı Ekspresi filminde anlatıldığı gibi bahsetmiyordu. Gerçek çok farklıydı. Billy Hayes, bir çok ülkedeki hapisanelerle kıyaslandığında Türkiye'deki hapisaneyi tercih edeceğini söylüyordu. Ve bunun yanında filmden farklı olan ama gerçek olan bir çok şey. Alinur Velidedeoğlu eline kamerayı alıp başladı Amerika'lı tursitin gerçekleri söyleyişini kaydetmeye. Siz de bu videoyu izleyin ve youtube a üye girişi yapıp oy verin. Herkez bu videoyu izlesin. Daha çok oy ve izlenme ile Video ön sıralarda yer alsın. Bu sayede dünyada çok kişi izlesin. Ne kadar kişi erkekleri öğrenirse iyidir.
">
Geceyarısı Ekspres'i nedir?
Ben filmi izlemedim fakar film hakkında bulduğum bilgiler var. Film sözde Billy Hayes'in hayatından alıntı. Filmde, Türkiye'de esrar kaçakçılığı yaparken yakalanan Billy hapishaneye giriyor ve orada kötü muameleler görüyor. Filmin yönetmeni Alan Parker. Film 2 Oskar ödülüne sahip.
Beyazperde sitesinden aldığım bir izleyici yorumundan kesit:
"Jeremy Isaacs’e yıllar sonra verdiği bir ropörtaj’da Stone Kaliforniya’daki
hapishanede yaşadıklarını Geceyarısı Ekspresi filmine yansıttığını ve
senaryoyu kafasına göre değiştirdiğini itiraf eder. Filmin yönetmeni İngiliz Alan
Parker’da Geceyarısı Ekspresi ile ilgili olarak yıllar sonra ‘ Bugünkü politik
olgunluğumda olmuş olsaydım, Geceyarısı Ekspresi’nde Türkiye’nin kültürüne
dair olumlu düzeltmelerde bulunurdum’ der!"