**Fenerbahçe Yönetimi, Futbol Federasyo'nun son dönemlerde verdiği cezalar ile ilgili basın toplantısı düzenledi.. Verilen cezaların çifte standart içerdiği belirtilen toplantıda, ağır dille eleştirilen federasyon ve kurumlarının Türk futbolunu kaosa sürüklediği ifade edilirken, adaletin eşit dağıtılması istendi..**
**İlk olarak konuşan başkan vekli Nihat Özdemir şunları söyledi:**
Bugün 3 ayrı konuda kulübümüze yapılan tavır ve uygulamalarla ilgili konulara dikkat çekmek istiyorum. ulübümüze yöneltilen iftiralar karşısında yetkili kurumların tutumu, Galatasaray maçı sonrası verilen 3 maç seyircisiz oynama cezası ve başkanımıza verilen 1 yıllık hak mahrumiyeti cezası. Hatırlarsınız başkanımız 29 Kasım 2006 tarihinde basın toplantısında asılsız iddialar cevap vermiş iddiaların araştırılmasını talep etmiş ve devleti göreve çağırmıştı
Celta Vigo ve Galatasaray maçları öncesi çirkin iddialarla savaşmak zorunda kalan başkan ve yöneticilerimiz, takımızı Celta Vigo deplasmanında yalnız bırakmak zorunda kalmıştı.
**FENERBAHÇE BU ÜLKENİN TAKIMI DEĞİL Mİ?**
Bu tutumlar Frankfurt maçına çıkacağımız gün bile devam etmiştir. Perşembe günü açıklanan karararla Frankfurt ile oynanan maç öncesi 3 maçlık ceza verilmiştir. Maçtan sonrada anlaşılmaz bir şekilde başkanımız 1 yıl ceza verildiği duyurulmuştur. UEFA maçını izlemeye bir federasyon yöneticisi gelmemiş, maç sonrası da bir tebrik yollamamıştır. Fenerbahçe’nin başarısı bu kadar mı rahatsız etmiştir? Galatasaray’ın deplasman maçlarına bile giden federasyon yöneticileri neden bu tavır içindedir? Fenerbahçe bu ülkenin takımı değil midir?
**BİZDEN OLANLAR VE OLMAYANLAR AYRIMI VAR**
Federasyon ile ilgili bazı saptamalar yapmak istiyorum. Kurumların ana görevi sorumlu bulundukları herkese eşit mesafede bulunarak herkese adil rekabet ortamı yaratmaktır.
Federasyon ve bunun başındaki yetkililer Fenerbahçe’yi en ağır şekilde cezalandırır, başkalarının yanlışlarında değişlikliler yaparsa bu olaylar devam edecek ve taraftarlar arasındaki infiali daha üst seviyelere taşıyacaktır.
Federasyon ve kurumları Merkez Hakem Kurulu, Disiplin ve Tahkim Kurulu gibi kurumların çifte standardı Türk futbolunu kaosa sürüklemektedir.
Görevi geldikten sonra yeni bir değer üretmeyen, proje üretmeyen federasyon bizden olanlar ile olmayanlar diye ayrıştırma olmuştur. Fenerbahçe de bizden olmayan safında yer almıştır.
Hakem atamaları verilen cezalar menfaat değişikliği dosyaların görülüş hızı ve kırmızı kart cezaları belirli bir standart taşımamakla beraber kulüpten kulübe değişiklik yaşamaktadır. Söz konusu Fenerbahçe olunca benzer olaylarda adaletin ne kantarı ne topuzu kalmıştır.
**10 YILLIK İNCELEME TALEP EDİYORUZ**
Farklı uygulamalara çarpıcı örnekler verdik. Federasyonun bu tutumu camiamızda derin endişeler yaratmaktadır. Bir federasyon üyesi Fenerbahçe’nin teşvik şikesi yaptığını iddia etmiş ve bu saygın gazetelere beyan etmiştir. Daha sonra bir meczup kulübümüzü karalamıştı. Her iki iddianın da incelenmesi için başvuru yapmamıza rağmen ilkine cevap alamadık. İkinci inceleme de soruşturma zaman aşımına uğradı açıklamasıyla sonlandırılıştır. Kulübümüze gelen yazıda talep gelirse özel inceleme yaparız ifadesine yer verilmişti. 100 yıllık camiamıza atılan çamurun bu şekilde yüzeysel bir şekilde ele alınmasını kabul etmiyoruz. Hukuki durumla bir ili konunun tüm açıklığıyla Spordan Sorumlu Devlet Bakanımızdan yetkisine dayalı olarak konu hakkında gerekli işlemleri yapmasını talep ediyoruz. Geriye dönük olmak üzere 10 yıllık bir inceleme yapılması ve her türlü olayın ve sorumlularının kamuoyuna ilan edilmesi ve yasal işlemlerin yapılmasıdır.
Aktüel Dergisi’nde milli maçla ilgili şike iddialarının araştırılmasını istiyoruz. Yapılacak bu inceleme sonucunda her iddianın sorumlularının etik olarak gereğinin yapılacağını umut ediyoruz..
**ŞEKİP MOSTUROĞLU'NUN AÇIKLAMALARI**
Elimizdeki örneklerin çok az bölümüdür bunlar, Elimizdeki birçok görüntü var. Federasyon kurumlarının çifte standart diye tabir ettiğimz kararlarını sizle paylaşmak istedik. Bu düşüncenin ana sebebi, bu talimatların bir daha değiştirilmesi. Bu açıdan küfüre dayanan talimat konusunda, bazı değişiklikler bazı kulüplerin menfaatine olmuştur. 69. maddeye göre yani küfür sebebi ile 20 Ekim'e kadar alınan cezalaı yeni düzenlemeye göre silinmiştir. Defalarca ceza alanlar ile küfür almayanlar arasındaki sportif yarışmaya müdahale edilmiştir.
20.10.2006 tarihinde karara bağlanmış dosyalar, yeni yürürlüğe göre değerlendirilmiştir. Galatasaray ve Beşiktaş hakkında 19.10.2006'da karar verilmiş ve 2 Kasım 2006 tarihinde cezaları onanmıştır. Beşiktaş kulübü Fenerbahçe maçındaki kötü tezahüratları yüzünden bir para cezası daha almıştır. Bu yüzden 1 maç seyircisiz oynaması gereken maçı, seyircili oynamıştır. Galatasaray da aynı şekilde kötü tezahürat yüzünden ceza almamaıştır. Galatasaray Kulübü, Fenerbahçe maçında 3 gözlemcinin raporunda yer almasına rağmen ceza almamıştır. Galatasaray ve Beşiktaş'ın Fortis Türkiye Kupası'nda oynadıkları maçlarda da küfürler vardır.
Başkanımız düzmece bir itirafçının açıklamaları hakkında kamuoyuna bilgi vermiştir. Bu iftira eylemi için adli suç davası açılmıştır. Bu açıklamalar nedniyle PFDK ceza vermiştir. Bu ceza olsa olsa eleştiri sınırına aşan bir açıklamladır. Halbuki yetkinin aşılması maiyetinde bir ceza alınmıştır. Örneğin Lig B maçı sonrası, bir kulüp başkanı hakemlere "İyi satın almışlar sizi" demiş, bu isim ceza almamıştır.
Galatasaray Yöneticisi Adnan Polat, Cüneyt Çakır ve Cem Papila hakkında açıklamalar yapmış ve PFDK'ya sevkedilmemiştir. Kupa seronomisini katılmayan kulübümüze 250 milyar para cezası verilirken, aynı şekilde seronomiye katılmayan Beşiktaş'a ceza verilmemiştir.
Fortis Türkiye Kupası'nda Galatasaray-Fenebahçe maçında sahaya yabancı cisimler atılmış tam 78 kez küfür edilmiş ve tribünde 5 meşale yakılmıştır. Galatasaray'a 1 maç seyircisiz oynama cezası verilmiştir.
Bu sezonki Trabzonspor-Fenerbahçe maçında bize verilen cezayla örtüşen olaylar yaşanmış ver Trabzonspor 1 maç ceza almıştır.
Sezon başından beri bize verilen cezalar, diğer kulüplerimize verilen cezalardan daha ağırdır.
**ÖZDEMİR: TARAFTARLARIMIZ SAKİN OLMALI**
Şekip Mosturoğlu'nun ardından tekrar konuşan Nihat Özdemir şunları söyledi:
Burada kullanılan örneklerle hiçbir rakbimizi zan altında bırakmak istemiyoruz. Tek amacımız bu çifte standartı kamuoyuna sunmaktı. Ya bize verilen cezalar çok ağır, ya da diğer kulüplere verilen cezalar çok hafif. Bizim kimseye laf atma gibi bir niyetimiz yok. Taraftarlarımız bu zorlu mücadelede sakin olmalı ve başkanımız ve kulübümüzün arkasında olduğunu göstermeli. Bizi hep destek tam destek olarak desteklemelerine devam etmelerini bekliyoruz. İkinci devrede de bu bilinç ile tribünde daha dikkaltli davranmaları gerektiğini bilmeleriini isitiyoruz. Türk futbolunu kirletmeye çalışanlara karşı basınımızdan bu tip olayalara tavır almasını istiyoruz ve Fenerbahçe spor kulübü olarak üzerimize düşen görevi yapacağımızı bildirmek istiyoruz.
Bu tip olayları hukuksal olarak sürdürmeye ve kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz. Biz basınımızdan tarafsız bir şekilde değerlendirmesini ve buna göre tavır almasını istiyoruz.
Fenerbahçe'nin TFF seçimi için herhangi bir adayı yoktur. Aynı beyanatı vermemize rağmen ben 20 gün. başkanımız 18 katı ceza aldı. Biz başımıza gelenlerle uğraşıyoruz.
**AZİZ YILDIRIM'IN HALUK ULUSOY İLE PROBLEMİ YOK**
Sayın başkanımızın Haluk Ulusoy ile herhangi bir kişisel problemi olmadığını bilmelisiniz. Biz herkese eşit muamele yapılmasını istiyoruz. Sayın Haluk Ulusoy eski hatalarını kabul etmesine rağmen, eski dönemdem daha katı bir tutumla Fbaşkanlığını sürdürmeketedir. Adaletli olup olmadığını bir kantara koyarak görmenizi diliyoruz.
**TEFTİŞ KURULU ARAŞTIRMA YAPSIN**
Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'den biz şunu istiyoruz son 10 yılın tüm dosyalarını inceleyerek Başbakanlık Teftiş Kurulu bu konulara hakkında araştırma yapsın ve konulara açıklık getirsin. Sayın Bakan'ın bu konuda yetkisi vardır ve Teftiş Kurulu'nu harekete geçirmelidir.
Fenerbahçe tavrını değiştirmeden hareketini yapmaya devam edecektir ve biz federasyonun adaletli davranmasını isitiyoruz.