Fenerbahçe Teknik Direktörü Arthur Zico Spordabugun.com muhabiri Kadir Akpınar'ın sorlarını yanıtladı.
Teknik Direktör Zico, UEFA Kupasındaki rakipleri AZ Alkmaar'dan transfer konusuna, Türk futbolundan Federasyon ile Fenerbahçe arasındaki soğuk savaşa kadar bir çok konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu.
UEFA kupasında çekilen kurada Fenerbahçe'nin rakibi AZ Alkmaar oldu. Bilindiği gibi AZ Alkmaar Kayserispor’u elemişti bize bu kurayı yorumlarımsınız?
“Ben Kayserispor’un Alkmaarı eleyebileceğini düşünüyordum ve yediği şanssız goller olmasaydı eleyecekti. Fakat Alkmaar takımı kaliteli bir ekip, Hollanda’nın en iyi takımlarından biri ve bizim işimiz kolay olmayacak ama güzel bir oyunla hem içerdeki hem de dışarıdaki maçlarımızı kazanmak istiyoruz.”
Çarşamba akşamı oynanan Frankfurt maçına dönecek olursak 2-0 dan sonra aklınızdan artık her şeyin bitti dediğiniz, umutsuzluğa kapıldığınız an oldu mu?
“Ben ümitlerimi ancak hakem düdüğü çaldıktan sonra kaybedebilirim, düdük çalmadığı sürece ben takımıma güvenmeye devam ederim. Özellikle bu maçta 2–0 geriye düşmemize rağmen takımımın ortaya koyduğu futbol o kadar iyiydi ki benim hiçbir şekilde ümitsizliğe kapılmam için bir sebep yoktu. Ben maçın bizim lehimize döneceğini biliyordum, futbolcularıma çok güveniyordum maçı baştan sona domine eden bizdik ve bu nedenle maç bize doğru döndü.”
Fenerbahçe UEFA gurubunda çok güzel maçlar oynadı Newcastle ile başlayan bu maçlar Palermo, Celta Vigo ve son olarak Frankfurt maçı ile devam etti. Ancak güzel futbol oynanan bu maçlarda ancak bir galibiyet ve bir beraberlik alınabildi. Bundan sonraki UEFA maçlarında takım nasıl bir futbol oynayacak?
“Benim görüşüme göre UEFA kupasında çok iyi dört maç oynadık, özellikle Celta Vigo maçında son toplarda biraz daha etkili olabilseydik, biraz daha akıllı davranıp sakin olabilseydik bu maçtan galip dönebilirdik. Çünkü galip gelmek için elimizde tüm şanslar vardı. Benin için önemli olan guruptan çıkabilmekti birinci, ikinci veya üçüncü olmak önemli değil önemli olan hedefe ulaşmaktır. Bizde hedefe ulaştık. Bundan sonraki hedefte Akmaar ve o takımıda eleyip ondan sonraki rakibimizi bekleyeceğiz.”
Basında değişik transfer söylentileri çıkıyor. Deivid, Edu ve Lugano’nun gideceği yerlerine daha iyi futbolcuların geleceği ve Luciano’nun geri döneceği söyleniyor. Bu söylentileri nasıl değerlendiriyor?
“Ben takımımda bulunan bu isimlerini saydığınız futbolcuların hepsinden memnunum ve onlardan hiçbirini bırakmayı düşünmüyorum. Bu futbolcular takıma çok katkı sağladılar ve bunu da herkes gördü. Luciano’nun gelebilmesi için takımdaki yabancı oyunculardan biirnin gitmesi lazım ve benim bu takımdaki isimlerden kendi isteğimle göndermeyi düşündüğüm hiçbir isim yok. Yabancı futbolcuların hepsinden tıpkı yerli futbolcularımdan olduğu gibi memnunum.
Alex’in sözleşmesinin yenilenip yenilenmeyeceği konusunda söylentiler var ve Alex’in sözleşmesi yenilenmezse Alex’in yerini doldurabilir mi?
“Biz şu anda Alex’in gitmesi ihtimalini bile düşünmüyoruz. Çünkü takımda Alex’in ne kadar önemli bir rolünün bulunduğunu takımımızı izleyen herkes bilir. Biz Alex’in gideceğini sanmıyoruz. Fakat bu futbolcuyla kulübün arasındaki bir şeydir ancak giderse de Fenerbahçe için de çok büyük bir kayıp olur. Ama biz böyle bir şey olacağını düşünmüyoruz. Bizim Alex ile takım olarak hedeflerimiz var ve o hedeflere Alex ile birlikte yürüyoruz. Ben inanıyorum ki Alex önümüzdeki yıllarda da bizimle birlikte takımdaki yerini alacak.
Şu anda Bursaspor’da kiralık olarak forma giyen Matheus Fenerbahçe’nin futbolcusu, bu futbolcuyu hiç izlediniz mi? Son zamanlarda bu futbolcunun yükselen bir form grafiği var bu futbolcuyu takımda görmek ister misiniz?
Matheus’u izledim gerçekten çok kaliteli çok iyi bir oyuncu fakat Matheus şu an da başka bir takım için ter döküyor. Benim için önemli olan, yabancı futbolcu olarak şu anda elimde olan futbolcularla ilgilenmek ve onlara daha fazla dikkat etmektir. Fakat Matheus izlediğim kadarıyla çok kaliteli ve ne yaptığını bilen gelecek vaat eden bir oyuncu.
Türk futbolculardan çok beğendiği ve takımda görmek istediği bir oyuncu var mı?
“Ben Fenerbahçe içerisinde bulunan bütün Türk futbolculardan sonuna kadar memnunum.”
Rüştü ciddi bir sakatlık geçirdi .Bu nedenle yeni bir kaleci arayışı var mı? Volkan size güven veriyor mu?
“Volkan ve Serdar benim kafamın çok rahat olmasını sağlayan kaleciler ve bana fazlasıyla güven veriyorlar. Ancak üç kulvarda yarışan bir takımın geniş bir kadroya sahip olması lazım ve de bu geniş kadro içerisinde kaleyi koruyacak iki kalecinizin olması yeterli olmaz. Kaleyi koruyabilecek üç, dört kalecinizin olması gerekiyor. Biz şu anda kaleci bakıyoruz değerlendirmelerimizi yapıyoruz ve bir üçüncü kaleci alacağız."
Son zamanlarda Futbol Federasyonu ile Fenerbahçe yönetimi arasında soğuk bir savaş yaşanıyor. Zico bu soğuk savaşın etkilerini sahada görüyor mu?
“Bu tip konular hakkında yorum yapmayı sevmiyorum. Ben işimi iyi yapmaya çalışıyorum. Benim takımıma, camiama, taraftarıma karşı sorumluluğumu yerine getirmek için çaba harcıyorum ve herkesin de benim işimi düzgün yaptığım gibi işini düzgün yaptığını düşünerek hareket ediyorum. Herkesin işine saygı gösteriyorum.
Fenerbahçe’ye gelmeden önceki düşüncelerinizle, geldikten sonraki düşünceleriniz arasında ne gibi farklar var?
“Fenerbahçe camiasını büyük ölçüde tanıyordum,her ne kadar burada yakından tanıma fırsatı bulmamda, taraftarın büyüklüğünü ve Fenerbahçe’nin ne kadar büyük bir takım olduğunu,takımından her zaman en iyisini isteyen başarılar isteyen bir kulüp olduğunu biliyordum. Bu konuda beni şaşırtan herhangi bir şey olmadı çünkü beklediğim kadar büyük bir kulüp buldum karşımda.
İstanbul’a alıştınız mı? İstanbul’u nasıl buluyorsunuz?
“İstanbul yaşamaktan mutluluk duyduğum bir şehir. Ailem ile mutlu olabildiğim bir şehir. Dünya’dan binlerce turisti içinde barındırabilen diğer şehirlerden farklı değişik şeyler sunabilen çok güzel bir şehir. Bende fırsat bulduğum zamanlarda İstanbul’u tanımaya çalışıyorum. İstanbul herkese tavsiye edebileceğim bir şehir ve bu şehirde yaşamaktan mutluluk duyuyorum.