Umur Turagay'ın yönettiği ''17 Mayıs-Bir Şampiyonluğun Hikayesi'' adlı belgesel, bugün Florya Metin Oktay Tesisleri Turgay Vardar Basın Odası'nda yapılan bir basın toplantısıyla tanıtıldı.
Belgeselin tanıtım toplantısına, Galatasaray Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Celal Gürcan, yönetmen Umur Turagay, UEFA Sampiyonluğu yaşamış Galatasaraylı futbolcular Ergün Penbe, Hasan Şaş ve Okan Buruk katıldılar.
Yönetim Kurulu Üyesi Celal Gürcan, toplantıda yaptığı konuşmada UEFA Kupası'nın Galatasaray ve Türkiye tarihindeki önemini vurgularken, böyle anlamlı bir günün kulisini belgelediği için yönetmen Umur Turagay'a kulüp adına teşekkür etti.
Yönetmen Umur Turagay ise, bir ay boyunca futbolcularla adeta beraber yaşadıklarını söyledi ve şöyle konuştu: "Final maçının soyunma odası görüntüleri, öncesi ve sonrasındaki kutlamalar, bu belgeselde mevcut. Bu manada belgeselin, alanında tek olduğunu sanıyorum. Değeri büyük diye düşünüyorum. İnşallah başarıların devamı gelir ve yeni belgeseli de çekeriz."
UEFA Şampiyonluğu'nu yaşayan futbolcumuz Ergün Penbe, UEFA Kupası'na Milan maçından sonra inanmaya başladıklarını vurguladı. Hasan Şaş ise, "Bu belgeselin 1 milyon satması lazım. Çünkü biz zamanında gazete kupürlerini kesip saklardık. TRT'de futbol görüntüsü çıksın diye beklerdik. Bunları düşününce UEFA Kupası belgeseli apayrı bir eser. Futbolcuların kampına girmek çok zor. O yüzden bu anlamlı belgeselin çok kişiye ulaşması gerek." diye duygularını ifade etti. 17 Mayıs 2000'deki finali yaşayan Okan Buruk ise bu tarihin hayatlarindaki en mutlu gün olduğunu belirtti ve "Belgeselde çok özel görüntüler var. Biz de sabırsızlıkla izlemeyi bekliyorduk. Herkesin bu belgeselden faydalanacak olması ayrı bir mutluluk" dedi.
110 dakika uzunluğundaki "17 Mayıs-Bir Şampiyonluğun Hikayesi" belgeseli, Kanal D Home Video tarafından dağıtılıyor. Belgesel; VCD formatında 10 YTL, DVD formatında 17 YTL'den satışa sunuluyor. Özel kutulu DVD'lerin fiyatı ise 20 YTL olacak.
"17 Mayıs" Belgeseli'nde neler var?
Umur Turagay'ın belgeseli sayesinde, 6 yıldır arşivde bekleyen görüntüler, nihayet gün ışığına çıkıyor. 2000 yılında UEFA Şampiyonluğunu kazanan Galatasaray Futbol Takımı içerisine, özel izinle alınan ve kameralarla, UEFA Kupası'na giden bütün süreci adım adım takımın yani başında izleyen ekibin kaydettiklerinden oluşan belgesel, hiçbir yerde yayınlanmamış görüntüleriyle Galatasaray ve Türkiye'nin futboldaki ilk Avrupa Şampiyonlugu'nun tek belgeseli olma niteliğini taşıyor.
2005 yılında New York Independent Film Festivali'nin açılış filmi olarak gösterilen ve çok büyük beğeni toplayan belgesel, Türk Spor Tarihi'nin en önemli dönüm noktasının arka planına tanıklık eden bir çalışma. Saatlar süren çekimlerden büyük bir titizlikle seçilen görüntülerle montaji tamamlanan belgesel, olağanüstü kurgusuyla sadece Galatasaraylıları değil tüm sinemaseverler ile futbolseverleri
yüreklerinden yakalayacak.