Biliyorsunuz geçtiğimiz aylarda uzun uzun tartışıldı şike olayları. Ben burada kimseyi suçlamadan bir şeyler söylemek istiyorum. Yoksa forum kurallarını çiğnemiş oluruz. Genel olarak bir şike tanımı yaparsak : Başkalarının hakkının haksız yollardan elinden alınması, her şey ortadayken bir şey yapılamaması olarak söyleyebiliriz. Sadece futbolda yok bu durum. Üniversitelerde de çok oluyor mesela. Ben Malatyalıyım. Malatyaspor süper lige çıktığında burda herkes şunu söylüyordu. 11 sene önce ispatlanan şike olayları, yine başımıza gelebilir. Oldu mu olmadı mı bilmiyorum. Ben bir kaç olay anlatacağım sadece. Tekrar söylüyorum kimseyi suçlamıyorum. Anlatacaklarım başka takımların da başına gelmiş olabilir.
1. Maç Bursa-... diğer takımı hatırlayamadım. Bursa herkesi yeniyordu o sezon. Bursa ile Malatya'nın bir husumeti vardı. Bu maçtan önce Malatyaspor ligden düşme tehlikesi yaşıyordu ve maçta Bursaspor 1-0 yenildi. Buraya kadar birşey yok. Fakat bu güçteki Bursa nedense orta sahayı geçememişti maçta. Oynadığı takımın ismi önemli değil ama herhalde Antalya'ydı. Yani düşme hattındaki zayıf Antalya. Bursa UEFA'ya gitme mücadelesi vermesine rağmen böyle oynadı.
2. Malatya, bildiğiniz gibi Sakarya'yı play-off finalinde yenip çıkmıştı. Ama Sakaryalılar bize düşman oldu. Futbol bu kardeşim biri yenecek. Sonra Sakarya çıktı. Sakarya-Malatya süper lig maçında, düşman gibi oynadılar. Sonra ne oldu? Malatya'daki maçta bu kez Malatya düşman gibi oynadı ve sonuçta 4-1 Malatya'nın lehine. Dolayısıyla Sakarya düştü ligden bu sonuçla. (bunun şikeyle ilgisi yok da şike olaylarını tetikliyor böyle düşmanlıklar üstteki de öyle)
3. Bildiğiniz gibi Malatya kendi sahasında FB'den sonra en iyi takımdı. İlk Sezon Beşiktaş Tümer'in golüyle sezon sonuna doğru ilk yenilgiyi tattırmıştı. Eğer BJK'yi yenseydik şampiyon olamayacaklardı. İyi ki yenmemişiz. Böylece birkaç sezon daha oynayabildik süper ligde. Sonraki sezonlar herkes bu saha üstünlüğünü bozmaya çalıştı. TV'de gösterilen tartışmalı pozisyonlar var ya Malatya'da bir maç izleseydiniz futboldan nefret ederdiniz. Ben Malatya'nın son iki sezonunda hiç maça gitmedim. Tiksindim artık olanlardan. Hani Fevzi Tuncay'ın ayağının V.Manisalı oyuncunun hareketi sonucu kırılması olayını hatırlarsınız. Ben maçlarda ondan çok daha iğrenç şeyler gördüm. İnsanlık dışı artık centilmenliği geçtik.Karar hep devamdı. o olanlar eminim bir büyük takımın başına gelseydi. Ya federasyon istifa ederdi ya hakem kurulu düşerdi ya da lig bitmezdi. Bizim seyirciler takıma ceza gelmesin diye hep susuyordu. Aslında Türkiye'nin en hırçın taraftarı da Malatya'nın ama kendilerini tutmayı da biliyordu. Tabi biraz da yönetimin başarısı. İkinci ligde ilk maçımızda ceza aldık. Düşünün artık Hikmet Tanrıverdi'nin ne kadar iyi bir başkan olduğunu. Biraz futbolu da bilse Aziz Yıldırım'a beş çeker. Neyse
4. Geçelim Malatyaspor'a. Maç Malatya-Trabzon skor 0-3. Bu kez Malatya her nedense pozisyona giremiyor. Statta ben de vardım. Tribünde 25 bin kişi nerdeyse. Bir o kadarı da stadın önünde bekliyor. Tabi o zaman koltuk sistemi yoktu. Timuçinli,Celalettin, Tolga Seyhan, Fevzi, Mert Korkmaz, Aymanlı kadrolu Malatya orta sahayı (tıpkı Bursa gibi) geçemiyor. Trübünde herkes birbirine "neler oluyor" diyor. (tek taraflı düşünmediğimi göstermek için bu örneği verdim) Bir sezon sonra Malatya UEFA'ya katılmaya çalışıyor. sanırım 6. olunca gidecekti. Malatya Trabzon'dan yine fark yiyor hem orda hem Malatya'da. Son maç Trabzon-FB. Trabzon yenerse Malatya UEFA'ya gidecek. Buraya dikkat Trabzonun bir iddiası yok. Trabzon 2-0 yeniyor. Malatya UEFA'da. Siz belki görmediniz. Malatya'nın yerel TV'leri ayrıntılı gösteriyor. Maç öncesi sonrasını. Bir Trabzonlu taraftar FB p... gideceğine Malatya gitsin UEFA'ya diye bağırıyor maçtan sonra, stadın dışında. Bunu anlatıyorum FB'ler bilsin aynı zamanda Galatasaraylıyım. Fm o sezon 7. olmuştu galiba.
Sonuç : Bunları herhangi bir kurumu suçlamak için anlatmadım. Genel olarak furbolun Türkiye'de çok kirlendiğini göstermeye çalıştım. Siz de kendi takımlarınız için benzer şeyler yaşamışsınızdır. Ben artık önemli şampiyonluk maçlarını falan izliyorum. Geçen hafta ingiltere ligi maçlarına baktım. İnanılmaz ilerideler. Biz hala Marco'yo Nobre'yi tartışalım. Kardeşim adam iyiyse al Türk pasaportu ver oynasın milli takımda. Deco 20 yaşında Türkiye'ye gelmişse daha fazla düşünmeye gerek yok. Al oynat.
Sadece kendimce yorumlarımdır. Kimseyi bağlamaz. Belki yanlış yorumlamışımdır inşallah.