“ İLERİ DÜZEY RUNONCE REHBERİ ”
GİRİŞ
Sitemizde orta düzey kullanıcılarımıza yönelik olarak “runonce yöntemi” anlatılmıştı. Kısaca özetlemek gerekirse bu yöntemde programlarımızı “$OEM$” klasörü altında “$1” klasörü içindeki “install” klasörüne koyuyorduk ve kurulum sırasında runonce.cmd dosyamızıda ki ADDREG komutlarını buna göre hazırlayarak kurulumları gerçekleştiriyorduk ve sonrada temizle.cmd dosyamız ile bu kurulan dosyaların sistemdeki izlerini temizliyorduk. Ama ne var ki bu orta düzey yöntemi kullanmak bize zaman kaybettiriyordu. Çünkü CD’mizdeki dosyalar $1 klasörü altında olduğu için önce harddiskimize kopyalanıyor ve sonra kuruluma geçiyordu bu da hem zaman kaybı hem de artık temizlemek için ek kod yazma gereğini doğuruyordu. Ancak şimdi detaylı olarak anlatacağım ve birebir denemiş olduğum ileri düzey runonce yönteminde bunlara gerek kalmadığını adım adım göreceksiniz. Hadi başlıyoruz….
Dikkat : Bu yöntemi uygulamadan önce (her ne kadar sıfırdan başlayacak ve gayet anlaşılır bir dille yazacak olsamda) orta düzey runonce kullanımını kavramış olmanız gerekmektedir.
BAŞLIYORUZ
a.Masaüstümüze (desktop) “CD” isimli yeni bir klasör oluşturuyoruz
b. XP Cd’mizi cd sürücümüze yerleştiriyoruz
c. Xp Cd’mizin içeriğini masaüstüne oluşturduğumuz “CD” klasörüne kopyalıyoruz
d. İşlem adımlarına geçiyoruz. Vira bismillah…
1.) Winnt.sif dosyasının oluşturulması :
Bildiğimiz gibi otomatik kurulumun gerçekleşebilmesi için i386 klasörümüzün içerisinde winnt.sif dosyamızın olması gerekiyor. Bu dosyanın nasıl oluşturulacağını bilmiyorsanız notepad’i açıp aşağıdaki örnek kodları içerisine kopyaladıktan sonra winnt.sif adı ile “resim 1” deki ayarları yaparak masaüstüne oluşturduğumuz “CD” klasörü altında olan “i386” klasörünün içerisine kaydediyoruz.
; Generated by Esener ("Esener" Yazan Yere Kendi İsminizi Yazabilirsiniz)
Autopartition = 0
MsDosInitiated = 0
UnattendedInstall = "Yes"
UnattendMode = FullUnattended
UnattendSwitch = "Yes"
OemPreinstall = "Yes"
OemSkipEula = "Yes"
FileSystem = *
WaitForReboot = "No"
NoWaitAfterTextMode = 1
NoWaitAfterGUIMode = 1
DriverSigningPolicy = Ignore
NonDriverSigningPolicy = Ignore
Xresolution = 1024
Yresolution = 768
BitsPerPel = 32
Vrefresh = 60
AutoLogon = "Yes"
EncryptedAdminPassword = "No"
AdminPassword = *
TimeZone = 130
OEMSkipRegional = 1
OemSkipWelcome = 1
ProductKey = "XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXXX"
; X ler yerine CD keyinizi yazacaksınız…
ComputerName = D400J
FullName = "Esener" (Kendi İsminizide Yazabilirsiniz)
Language = "041f"
InstallDefaultComponents = "Yes"
JoinWorkgroup = "WORKGROUP"
RESİM 1
http://img206.imageshack.us/my.php?image=11ok2.jpg
2.) Cd içeriğinin incelenmesi ve gerekli açıklamalar:
Resim2 de görüldüğü üzere şekil mavi ve kırmızı olmak üzere iki kısma ayrılmıştır. Kırmızı ile işaretlediğim kısım orta düzey kullanıcıların kurulum yaparken kullandıkları “$1” klasörünü içermektedir ki bu klasörün alt klasörü olan “install” içerisine programlar yerleştirilir. Ancak bu kısım ileri düzey runonce.cmd işimize yaramayacak. Yani kırmızı ile işaretli kısımdaki klasörleri kullanmayacağız.
Bizim oluşturacağımız Xp Cd’miz içerisinde mavi bölgede görülen klasörler ve dosyalar bulunacak. Şimdi lütfen resmi inceleyip ardından mavi bölgedeki klasörleri masaüstünde oluşturduğunuz “CD” klasörü altında oluşturun ve ardından aşağıdaki açıklamaları okuyun.
RESİM 2
http://img67.imageshack.us/my.php?image=26it.jpg
$OEM$ : Bizim otomatik kurulum kodlarımızın yer aldığı klasör.
İ386 : Windows kurulum dosyalarının ana kaynağı.
Software: Programlarımız koyacağımız klasör.
cd.txt : Sistemin sürücüyü seçmesi için gerekli boş txt dosyası.
$$ : Windows varsayınlan dizini (C:/Windows/).
Runonce.cmd : Program kurulum kodlarını yazacağımız dosya.
Cmdlines.txt : Runonce.cmd dosyasını çalıştıran dosya.
System32 : Windows altındaki system32 klasörü.
1356vidchng.exe : Ekran çözünürlüğü ayarlayıcı dosya.
Cmdow.exe : Program kurulumlarında dos penceresi engelleyici dosya.
Oeminfo.ini : Bilgisayar özelliklerindeki bilgileriniz.
Oemlogo.bmp : Bilgisayar özelliklerindeki logonuz.
Gerekli dosyalar için download linkleri,
1356vidchng dosyasını buradan indirin
cmdow dosyasını buradan indirin
3.) Cd.txt dosyasının oluşturulması
Evet arkadaşlar yapacağımız en kolay ve zahmetsiz işlem bu notepad’imizi açıyoruz ve içine hiçbir kod yazmadan olduğu gibi masaüstümüzdeki “CD” klasörümüzün içine cd.txt adı ile kaydediyoruz.
4.) Cmdlines.txt dosyasının oluşturulması
Yine aşağıdaki kodu alııyoruz ve notepad’e koplayaldıktan sonra “resim3” deki gibi cmdlines.txt adı ile masaüstünde oluşturduğumuz “CD” klasörü içinde bulunan (adım 2 de oluşturduğumuz) “$OEM$” klasörü altına kaydediyoruz.
"RunOnceEx.cmd"
RESİM 3
http://img206.imageshack.us/my.php?image=34rq.jpg
5.) Software klasörünün içeriği
Arkadaşlar genel olarak benim kullandığım programlardan yola çıkarak runonce.cmd yi oluşturacağımız için “resim4” de kendi software klasörümün içeriğini gösteriyorum. İsterseniz sizde bu programları kullanabilirsiniz veya kendi programlarınızı bu klasör altına koyabilirsiniz. (Dikkat software klasörümüz masaüstümüzdeki “CD” klasörünün içerisinde olacak bakınız resim2.)
RESİM 4
http://img67.imageshack.us/my.php?image=42gh.jpg
6.) Runonce.cmd dosyasının oluşturulması
Bu aşamada yapacağımız şey katılımsız XpCd’mizin içindeki software klasörü altına koyacağımız programların çalışmasını sağlayacak kodların yer aldığı dosyayı oluşturmak.
Ben örnek olarak kodları veceğim bu kodlar içerisinde belki sizin programlarınız switchleri bulunmayabilir. Kendi programlarınızın install switchleri öğrenmek istiyorsanız lütfen forumdaki ……………….. inceleyiniz.
Aşağıdaki kodları notepad’e kopyalayıp “resim 5” de gösterilen şekilde ayarlara dikkat ederek runonce.cmd dosyamızı “$OEM$” klasörü altına kaydediyoruz.
cmdow @ /HID
@Echo Off
FOR %%i IN (D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z) DO IF EXIST %%i:\CD.txt SET CDROM=%%i:
SET KEY=HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnceEx
REG ADD %KEY% /V TITLE /D "EK PROGRAMLAR YUKLENIYOR... (Esener) " /f
REG ADD %KEY%\001 /VE /D "NOD32 Setup" /f
REG ADD %KEY%\001 /V 1 /D "%CDROM%\software\Nod32\nodsetup.exe /silentmode /reboot" /f
REG ADD %KEY%\002 /VE /D "Ad-Aware Personal 1.0.6" /f
REG ADD %KEY%\002 /V 1 /D "%CDROM%\software\adaware\aasetup.exe /s" /f
REG ADD %KEY%\003 /VE /D "Windows Media Player 10 Tr" /f
REG ADD %KEY%\003 /V 1 /D "%CDROM%\software\mp10\mp10setup.exe /q:A" /f
REG ADD %KEY%\004 /VE /D "WinRAR 3.51" /f
REG ADD %KEY%\004 /V 1 /D "%CDROM%\software\winrar\wrar351tr.exe /s" /f
REG ADD %KEY%\005 /VE /D "Winamp 5.03 Full" /f
REG ADD %KEY%\005 /V 1 /D "%CDROM%\software\Winamp\wasetup.exe /S /v/qn /f
REG ADD %KEY%\006 /VE /D "Adobe Reader 7.0.5" /f
REG ADD %KEY%\006 /V 1 /D "%CDROM%\software\Adobe\adbsetup.exe /w /v"/qb"
REG ADD %KEY%\007 /VE /D "Ahead Nero 6.0.0.23" /f
REG ADD %KEY%\007 /V 1 /D "%CDROM%\software\Nero\nerosetup.exe /SILENT /NOREBOOT /SN=XXXXXXXXXXXXX /WRITE_SN" /f
REG ADD %KEY%\008 /VE /D "CCleaner 1.25" /f
REG ADD %KEY%\008 /V 1 /D "%CDROM%\software\cleaner\ccsetup.exe /S" /f
REG ADD %KEY%\009 /VE /D "Flashget 1.65" /f
REG ADD %KEY%\009 /V 2 /D "%CDROM%\software\flashget\flgsetup.exe /S" /f
REG ADD %KEY%\010 /VE /D "KLM Mega Codec 1.52" /f
REG ADD %KEY%\010 /V 1 /D "%CDROM%\software\klm\codec152.exe /silent" /f
REG ADD %KEY%\011 /VE /D "MSN Messenger 7.5" /f
REG ADD %KEY%\011 /V 1 /D "%CDROM%\software\msn\MsnMsgs.msi /qn" /f
REG ADD %KEY%\012 /VE /D "Mozilla Firefox 1.5" /f
REG ADD %KEY%\012 /V 1 /D "%CDROM%\software\firefox\mosetup.exe -ms -ira /f
REG ADD %KEY%\013 /VE /D "Sun Java 1.5.0" /f
REG ADD %KEY%\013 /V 1 /D "%CDROM%\software\java\jsetup.exe /s /v/qn" /f
REG ADD %KEY%\014 /VE /D "Ekran : 1024x768" /f
REG ADD %KEY%\014 /V 1 /D "%windir%\system32\1365VidChng.exe 1024x768x32@60 -q" /f
EXIT
RESİM 5
http://img206.imageshack.us/my.php?image=54wi1.jpg
7.) Cd klasörüne son bakış
Evet arkadaşlar son olarak masaüstündeki “CD” klasörümüze bakıyoruz ve işlemimizi tamamlıyoruz. Bundan sonrası yani iso oluşturmak ve cd ye yazdırmak size kalmış. Hepinize kolay gelsin.
http://img206.imageshack.us/my.php?image=69hd.jpg
ÖZET:
Evet görüldüğü gibi ileri düzey runonce dosyasının orta düzeyden farkı @Echo Off komutundan sonra “FOR %%i IN (D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z) DO IF EXIST %%i:\CD.txt SET CDROM=%%i: “komutunun yer alması ve yine orta düzey runonce da yer alan “ %systemdrive%\install” komut satırı yerine ” %CDROM%\software\ “ satırının yer almasıdır. İşte bu küçük nüanslar bizim cd, hardisk ve kurulum üçgenindeki yollarımızı belirlemekte. Orta düzey runonce da bu işlem cd-harddisk-kurulum-hardisk şeklinde giderken ileridüzey runonce işlemide bu daha kolaylaşıp cd-kurulum-harddisk şekline dönüşmüş oluyor ve baştada dediğim gibi en önemlisi zaman tasarrufu sağlıyor ve ek olarak temizle.cmd adı altında bir dosya yazmamızda gerekmiyor.
Saygılarımla;
UĞUR ERKUL
Ben Burdaki İşlemleri Adım Adım Takip Ettim Ve Başardım. İsmi Yazılı Arkadaş Çok Güzel Bi Şekilde Anlatmış, Bende Sizlerle Paylaşmak İstedim. Bunları Yapan "Nlite" Programıda Var Onuda Burdan Yükleyebilirsiniz...