Tigana: Kasetten oyuncu seçmem. Kendi kasetimi yapsam 50 milyon Euro ederim. Sihirbaz değilim ancak takım olarak gayet iyi yoldayız
29.07.2006
Tigana, basın mensuplarına verdiği yemekte öyle açıklamalar yaptı ki...
Jean Tigana dün takımın kamp yaptığı otelde Beşiktaş’ı takip eden basın mensuplarını ağırladı. Fransız teknik adam, yemekli toplantıda daldan dala kondu, müthiş açıklamalar yaptı:
“Kasetten oyuncu seçmem. Çünkü montaj vardır. Sağlıklı bilgi vermez. İddia ediyorum; kendi kasetimi yapsam, 50 milyon Euro bonservis bedeli verirler! Carrusca’nın kasetleri 2 ay önce geldi. Görüntüler 90 dakika değil, bir kaç maçtan alıntı olduğu için geri çevirdim...”
‘Marcelinho sorunludur’
“Takım olarak büyük bir değişim yaşadık. Ancak hâlâ sabıra ihtiyacımız var. 3-4 yıl içinde çok üst seviyeye geliriz, Avrupa’nın büyük takımlarını bile zorlarız. Trezeguet, 2 yıl altyapıda çalıştı ve 3-4 sene sonra büyük oyuncu oldu. Trabzonspor çok iyi bir oyuncu aldı. Marcelinho süper, ama biraz sorunlu...”
“U-19’u seyrettim. 3 maçta 12 gol yediler. Bu, sorgulanmalı. Orada bizden de 5 oyuncu vardı. Bu nedenle ben de kendimi sorumlu hissediyorum. Benim için en önemli şey, disiplindir.
‘Runje’nin sorunu dil!’
“Runje, Marsilya’da 3 sene oynadı. Kendisini tanıyorum. Ancak dil sorunu olduğu için savunma ile henüz anlaşamadı. Zamana ihtiyacı var. Ben, sihirbaz değilim. Mucize yaratamam. Shakthar maçında 2 hata yaptık, biri gol oldu. Delgado o maçta 2 ara pası attı, kimse hamle yapmadı.”
“Takımla ilgili kaygım yok. Ancak kanatlarda sıkıntılıyız. Bu nedenle de 2 tane daha orta saha istiyorum. İyi kanat oyuncusu olur, ama 10 kez gidip de 10 isabetli orta yapamazsınız. Ali Tandoğan’ın iyi bir kanat olduğu söyleniyor. Galatasaray’a 3-2 yenildiğimiz maçı düşünün. İki kanattan da bir tane orta gelmedi. Veysel’i oyuna aldım, gitti kanatlara, iki orta yaptı. Ali kaliteli, ama o, ceza alanı içine girip kafa vurmak istiyor...”
‘Hassan bir amatördü’
“Profesyonel olmayanlarla işim olmaz. Beşiktaş benim son durağım. Çünkü 2 sene sonra futbolu bırakıp kendimi hayır kurumlarına adayacağım. Arkamda güzel şeyler bırakmak istiyorum.
“İbrahim Akın iyi bir gelişme içinde. Herhalde evlilikten! Mantalitesinde değişim var. Ahmed Hassan tam bir amatördü. Herkes onun gibi davransa ben ne yapardım!
‘Zidane ondan farklı’
“10 yıl önce gelsem, Sergen’e çok yardımcı olurdum. Kalitesi tartışılmaz. İdol bir oyuncu, Dünya çapında bir yetenek. Ama yüzde 40 ile oynuyor. 10 yılını araştırdım, 199 maç oynamış. Normalde 300-400 maç oynamalıydı. Maradona, Zidane onunla aynı yetenekte belki de, ama onlar, bu kadar oynuyor.”
“İdmanlarda benim kadar koşmuyordu. Zor antrenmanlar öncesi ‘sakatım’ diyordu. Sergen kötü örnekti. Tayfur’un da şahit olduğu görüşmede, ‘6 kilo fazlan var. 4’ünü ver, seni oynatayım. Terazi burada’ dedim. Sezon sonunda 3 kilo daha alıp karşıma geldi. Türkçesi, beni iplemedi! ”
‘16. Lui olmamalıyım!’
“Bobo’nun 27 idman eksiği var. Bu sabah, arkadaşları uyurken kalkıp, kendi isteğiyle idman yaptı.”
“13 yaşımda bir kızım var. 10 yaşına kadar benim eski bir futbolcu olduğumu bilmiyordu. Çünkü evimde futbolcu olduğumu gösteren bir resim bile yoktu.”
“Futbol garip bir oyun... Brezilya-Fransa maçında, Roberto Carlos kramponlarını bağlarken yerini kaybetti ve ülkesi kupadan elendi. Zidane’ın rakibine kafa attığını ise görmedim!”
Tigana’ya soruyoruz: “Beşiktaş son 2 sezonda, ilk 5-6 haftalarda yarıştan kopuyor. Üzerinizde bir baskı var mı?”
Yanıtı hayli ilginç: “Fransa’da 14. Lui vardır; Güneş Tanrısı’dır o... Bir de 16. Lui vardır. 16. Lui, vaat ettiklerini yapmadığı için kellesini vurdular. Benim dönemimde de Beşiktaş aynı kaderi yaşarsa, 16. Lui gibi olurum, kellemi alırlar! Bunun için gerekli önlemleri alıyorum...”