Yönetmen : Bryan Singer
Senaryo Yazarı : Michael Dougherty
Tür : Aksiyon , Bilim Kurgu , Fantastik , Macera
IMDB : http://www.imdb.com/title/tt0348150/
Konusu : Birkaç yillik gizemli yoklugunun ardindan Çelik Adam, SUPERMAN DÖNÜYOR/SUPERMAN RETURNS adli epik aksiyon-macera ile Dünyaya geri dönüyor, ve hizla dünyanin en sevilen süper kahramanlarindan birinin destaninda yeni bir bölüm açiyor. Eski bir düsmani onu güçsüz kilmak için komplolar kurarken, Superman, sevdigi kadin Lois Lanein kendi yolunu çizdigi gerçegi ile üzülerek yüzlesir. Acaba Lois gerçekten kendi yolunu çizmis midir? Supermanin aci tatli geri dönüsü, yoklugunda kendi basina yetmeyi ögrenen bir toplumda kendine bir yer edinmeye çalisirken, sevdigi kadin ile aralarindaki uzakligi yok etme firsatini da verir. Sevdigi dünyayi kataklismik yikimdan korumaya çalisirken, Superman kendisini okyanusun derinliklerinden uzayin en ücra köselerine kadar sürükleyen epik bir kurtulus seferine çikar.
Bryan Singer’in yönettigi (X2: X-Men United, X-Men, The Usual Suspects), SUPERMAN DÖNÜYOR /SUPERMAN RETURNS’de Superman rolünde Brandon Routh ile tanisacagiz. Ayrica filmde Kate Bosworth (Beyond the Sea, Blue Crush), James Marsden (X2: X-Men United, The Notebook), Frank Langella (HBO dizisi Unscripted), Akademi Ödüllü Eva Marie Saint (North By Northwest), Parker Posey (Best in Show), Sam Huntington (Detroit Rock City), Kal Penn (Harold & Kumar Go to White Castle) ve Oscar kazanan Kevin Spacey (Beyond the Sea, American Beauty, The Usual Suspects) rol aliyorlar.
Ben dahil birçok çizgi roman fanının aylardır hatta yıllardır beklediği film nihayet haftaya cuma(21 Temmuz) vizyona giriyor. Kendimi zor tutup korsan DVD'lere yanaşmadım. Film hakkındaki öngörüşlerimi aktarayım hemen.
- Yönetmen koltuğunda bu film X-Men 3'ü feda eden Bryan Singer var ki bu filmin en büyük artısı. Kendisi çizgi roman uyarlamalarındaki başarısını kanıtlamış bir isim.
- Richard Donner'ın Superman'larında Gene Hackman'ın canlandırdığı karikatür gibi Lex Luthor yerine çizgi romandakine daha yakın ciddi bir Lex Luthor olacak. Lex Luthor rolünde Kevin Spacey olması filmin başka bir artısı.
- Superman rolüne Superman I'de olduğu gibi tanınmayan bir oyuncu seçilmiş, iyide yapılmış. Biliyorsunuz Superman I'de seçilen Christopher Reeve'di ve o daima Superman olarak kaldı. Brandon Routh'u ilk başlarda beğenmedim ama fragmanları izledikçe daha iyi geldi. Eksilerinden birisi fazla genç olması. Film Superman'in ileri zamanlarını anlattığı için otuz yaşlarında biri seçilebilirdi. Yinede bunlar önemsiz eksiler. Tabi sakın ola Christopher Reeve ile karşılaştırmayın.
- Lois Lane tam anlamıyla Lois Lane olmuş. Tek eksisi fazla şirin gözükmesi ama filme hissedilmeyecinden eminim. Yalnız çocuk olayına pek anlam veremedim.
- Uçak sahnesinde gördüğüm kadarıyla Superman IV'te tamamen iç edilen fizik kuralları bu filmde unutulmamış. Eski Superman'lere göre daha profesyonel, daha ciddi bir iş olmuş, tabi bunda aradan geçen yirmi beş yılın getirdiği teknolojininde payı var.
- Filmin özeti şöyle;
Bilmediğim bir nedenden dolayı dünyadan ayrılan Superman yine bilmediğim bir nedenden dolayı dünyaya dönmeye karar verir. Fakat dünya çok değiştirmiştir. Eskiden her zorda kaldığında kurtar bizi Superman diye bağıran, Superman'in heykelini diken, öldüğünde kendini yerden yere atan Metropolis halkı Superman gittiğinde Superman'siz de yaşayabildiklerini görürler. Superman döndüğünde ise ona who need you gibisinden artistlenirler. Clark Kent cephesinde ise Clark gidince Lois başkasıyla evlenir, birde oğlu olur. Tabi Clark hem bu Metropolis'in tavrına hemde, Lois'in evlenmesine bozulur ama belli etmez. Tabi sonra Lex Luthor sahneye çıkar, olaylar gelişir.. (ha metropolis halkı tabi tükürdüğünü yalar, aman abi affet hata ettik gibisinden)
- Tam film vizyona girdiği hafta cnbc-e'nin Smallville'e ara vermesine ise her türlü küfürü edebilirsiniz.
- Alakasız olacak ama benim anlamadığım, hadi kostümünü içine giyiyorsun tamam, pelerininide bir yere kadar anlarım ama çizmeleri nereye saklıyorsun be adam.
- Filmin senaryosu çizgi romandan kopuk olmasına rağmen gayet güzel bir film olacağa benziyor, Birde keşke orjinal kostüme sadık kalınsaymış diyorum.
- Son olarak Christopher Reeve'i saygıyla ve özlemle anıyoruz diyerek filmdede duyacağınız Jor-El'in o efsanevi repliğiyle yazıyı bitiriyorum;
“Even though you’ve been raised as a human being, you’re not one of them. They could be a great people Kal-el, they wish to be, they only lack the light show the way, for this reason, above all, their capacity for good, i’ve sent them you, my only son.”
Jor-El(Marlon Brando'nun Superman I'deki sesinden)