Efes Pilsen Spor Kulübü'nün 30. kuruluş yıldönümü kutlama programı açıklanırken, Esma Sultan Yalısı'nda düzenlenen 30. yıl kutlamaları ile ilgili toplantıya TMOK Başkanı Togay Bayatlı, Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, kulüp başkanı Tuncay Özilhan ve asbaşkan Çetin Çeki katıldı..
.::Türk Basketbolunun Şampiyonlar Şampiyonu::.
.::EFES PİLSEN POTADAKİ 30.YILINI KUTLUYOR::.
1976 yılında İstanbul Mahalli Ligi’nden başlayan, Türkiye Şampiyonluklarından Avrupa Koraç Kupası Şampiyonluğuna ulaşan başarılarla ve anılarla dolu 30 yıl..
Türk sporunun gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla 1976 yılında Kadıköyspor'un devralınmasıyla kurulan Efes Pilsen Spor Kulübü 30. yılını kutlamaya hazırlanıyor. Sportif başarısının yanı sıra kurumsal yapısı ve istikrarlı çalışmaları ile her zaman ilklerin öncüsü olan Efes Pilsen Spor Kulübü, 30 yıldır Türk basketbolunun lokomotifi olarak dünya çapında başarılara imza atıyor..
Tuncay Özilhan başkanlığında 1976 yılında Pano Natof (Genel Kaptan), Berna Sirmen (Müdür), Talat Öztoprak (Yönetici), Bahadır Alphan (Yönetici) ve Faruk Akagün (Antrenör) İdari ve Teknik kadrosuyla çalışmalara başlayan Efes Pilsen Spor Kulübü, 1976-1977 sezonunda İstanbul Mahalli Ligi’nde şampiyon olarak İkinci Lig’e çıkıyor..
1977-1978 sezonunda İkinci Lig Şampiyonu olan Efes Pilsen Spor Kulübü, 1978-1979 yılında Birinci Lig’deki ilk senesinde şampiyon olarak ilklere imza atmaya başlıyor. Türkiye’yi Avrupa Kupaları’nda temsil eden ilk kulüp olarak başarısını 1996 yılında Avrupa Koraç Kupası’nı kazanarak taçlandırıyor. İki kez Avrupa Ligi Üçüncülüğü, oniki kez Türkiye Şampiyonluğu, yedi kez Türkiye Kupası Şampiyonluğu ve altı kez Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı kazanan Efes Pilsen Spor Kulübü, NBA’ye oyuncu gönderen ilk kulüp olarak da Türk Basketbol tarihine geçiyor..
Efes Pilsen Spor Kulübü’nün İlkleri:
• İlk kez Final Four organizasyonu düzenleyen Türk kulübü (1992)
• İlk kez Avrupa'da final oynayan Türk takımı (1993)
• İlk kez Avrupa Kupası finali organizasyonu düzenleyen Türk takımı (1995)
• İlk kez Avrupa Kupası (Koraç Kupası) kazanan Türk takımı (1996)
• İlk kez Avrupa Kupalarında Final Four'a kalan Türk takımı (2000, 2001)
• Türkiye'de Euroleague ve Suproleague Final Four'a katılan ilk takım
• Türkiye Birinci Basketbol Ligi'nde en fazla şampiyonluk kazanan takım
• NBA’e oyuncu gönderen ilk Türk kulübü
Türkiye’ye kazandırdığı başarılarıyla tüm sporseverlerin sevgisini kazanan Efes Pilsen Spor Kulübü, 1976 yılından bu yana birbirinden değerli basketbolcuları ve antrenörleri ile Türkiye’nin gururu oluyor.. Efes Pilsen, tüm sporseverlerin basketbolda “tuttuğu takım” olma özelliğini taşıyor ve basketbol sevgisini Türkiye çapında yaygınlaştırıyor..
EFES PİLSEN SPOR KULÜBÜ, 30. YILINI ÖZEL PROJELERLE KUTLAMAYA HAZIRLANIYOR
10 Mayıs’ta Esma Sultan Yalısı’nda düzenlenen bir basın toplantısı ile 30. yıl kutlama programını açıklayan Efes Pilsen Spor Kulübü, ilklere imza atmaya ve Türk sporunun gelişimine katkıda bulunmaya devam ediyor..
Efes Pilsen Spor Kulübü’nün “Potada 30.Yıl” temasıyla düzenlediği basın toplantısına konuşmacı olarak, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı, Efes Pilsen Spor Kulübü Başkanı Tuncay Özilhan, Asbaşkan Çetin Çeki, ilk Genel Kaptan Pano Natof, ilk Genel Sekreter Özcan Mutlugil, ilk kaptanlardan Doğan Hakyemez, 2005-2006 sezonu kaptanı Alper Yılmaz, ilk antrenör Faruk Akagün ile 2005-2006 sezonu antrenörü Oktay Mahmuti katıldılar..
Efes Pilsen Spor Kulübü Başkanı Tuncay Özilhan, Efes Pilsen’in 30. Yılı olması nedeniyle yaptığı konuşmada: “1976 yılında Türk sporunun gelişimine katkıda bulunmak amacıyla kurduğumuz Efes Pilsen Spor Kulübü’nün 30. yılını kutluyor olmaktan gurur duyuyoruz. İlk günden itibaren ilkelerini oluşturduğumuz kurumsal yapımız, 30 yıla dönüp baktığımızda başarılarımızın temel göstergesi olmuştur. İstikrar ve disiplini bilgi ve beceri ile birleştirerek oluşturduğumuz formül, başarının formülü olmuştur. Başarılarımız ülkemizde basketbolun sevilmesine neden olmuş, basketbol kalitemiz “her zaman sevilen takım olma” onurunu kazandırmıştır. Altyapımız adeta bir oyuncu fabrikası olarak çalışmış, değerli antrenörlerimizin ve sistemimizin yetiştirdiği sporcular, Türkiye’yi dünya çapında temsil edecek konuma ulaşmışlardır. Efes Pilsen Spor Kulübü olarak ilk günden bu yana hem Türkiye’de hem de Dünya basketbolunda zirveyi hedeflemiş bulunuyoruz. Efes Pilsen Spor Kulübü çatısı altında hedeflerimize ulaşmada emeği ve yüreği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyor, Türk sporuna katkıda bulunuyor olmaktan duyduğumuz onuru bir kez daha paylaşmak istiyoruz.”dedi.
Efes Pilsen Spor Kulübü’nün 30 yılın hikayesini anlattığı basın toplantısında 30. Yıl kutlama programı da açıklandı. Efes Pilsen Spor Kulübü’nün 30. Yıl kutlama programında yer alan projeler:
*TBMM ile 30. Yıl Maçı: Efes Pilsen Spor Kulübü’nün kutlama programı; 17 Mayıs’ta Ankara’da Efes Pilsen Basketbol Takımı oyuncularının bakanlar ve milletvekilleri ile yapacağı maç ile başlayacak. TBMM 3. Spor Oyunları’nın da açılışı olacak olan bu karşılaşma sonrası Millet Meclisi, Efes Pilsen Spor Kulübü şerefine Ankara’da bir resepsiyon verecek.
*Efes Pilsen Basketbol TUR: Mayıs ayında Efes Pilsen Spor Kulübü, 30. yıl coşkusunu taraftarları ile paylaşmak ve basketbol sevgisini yaymak amacıyla özel olarak tasarlanan TIR ile üniversitelerde basketbol şenlikleri düzenleyecek. Efes Pilsen Basketbol TUR, eğlenceli basketbol oyunları ve müze bölümü ile basketbolun keyfini eğlence ile buluşturacak.
*Efes İle İlk Adım Yaz Kampı: Efes Pilsen Spor Kulübü’nün 2004 yılından bu yana Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile birlikte düzenlediği “Efes ile İlk Adım” projesi kapsamında 2005-2006 sezonunda en başarılı olan genç basketbolcuların katılacağı “Efes ile İlk Adım Yaz Kampı” düzenlenecek.
*Efes Pilsen World Cup: Efes Pilsen’in her yıl Milli Takımlar düzeyinde Türkiye Basketbol Federasyonu ile birlikte düzenlediği “Efes Pilsen World Cup” turnuvasının 5.si, 28-30 Temmuz 2006 tarihleri arasında Slovenya, Lübnan, Türkiye ve Nijerya Milli Takımlarının katılımlarıyla Ankara’da düzenlenecek.
*Efes Akademi: Efes Pilsen Türkiye’de yine bir ilki gerçekleştirerek Efes Akademi projesi ile sporcularının hem sosyal hem de profesyonel hayatta kişisel gelişimlerini sağlayacak becerileri yıllık bir eğitim programı ile kazandırarak profesyonel etkilerini bilinçli bir şekilde artırmayı hedefliyor. Efes Pilsen’in sosyal sorumluluk projelerinden birisi olan Efes Akademi, Temmuz ayında başlayacak. Efes Akademi’nin eğitim programında sosyal beceri, yabancı dil becerisi, yetkinlik kazandırma, nezaket ve görgü kuralları yer alacak.
*Efes Pilsen Spor Kulübü 30. Yıl Barbekü Partisi: Efes Pilsen’de forma giymiş tüm basketbolcuların, antrenörlerin, teknik ve idari kadronun, çalışanların, altyapı oyuncularının katılımıyla Eylül ayında düzenlenecek 30.Yıl Barbekü Partisi aynı zamanda sezon açılışı partisi de olacak.
*Türkiye Basketbol Tarihi Kitabı: Türkiye’de basketbolun 100. yılı olması nedeniyle Efes Pilsen tarafından hazırlanan Türkiye Basketbol Tarihi Kitabı, Eylül ayında satışa sunulacak. Kitap satışından elde edilecek gelir, Efes Pilsen Spor Kulübü’nün Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile birlikte gerçekleştirdiği Türkiye çapındaki ücretsiz basketbol okulları “Efes İle İlk Adım” projesine aktarılacak.
*Efes Pilsen Belgeseli: Türk sporuna katkılarıyla, başarılarıyla, hikayeleriyle, kahramanlarıyla, anılarıyla, bilinmeyenleri ile Efes Pilsen’in potadaki 30 yılını anlatan belgesel film, kendisi de eski milli basketbolcu olan Mithat Bereket ve ekibi tarafından hazırlanarak Eylül ayında gösterime sunulacak. Belgesel film, ulusal kanallardan birinde yayınlanacak ve DVD formatında da Eylül ayından itibaren satışa sunulacak.
*Efes Pilsen ALL STAR Show: Eylül ayında Abdi İpekçi Spor Salonu’nda Efes Pilsen Spor Kulübü’nün 30. yılını taraftarları ile kutlayacağı bir Efes Pilsen ALL STAR Show düzenlenecek. Efes Pilsen’de forma giymiş tüm basketbolcuların, antrenörlerin, teknik ve idari kadronun, çalışanların katılacağı ve de anılacağı Efes Pilsen ALL STAR Show’da basketbolun coşkusu, müzik ve eğlence ile birleşecek. Efes Pilsen Basketbol TIR’ı Abdi İpekçi’nin otoparkında basketbolseverler ile buluşacak. Efes Pilsen Spor Kulübü, ALL STAR Show sonrasında yine Abdi İpekçi’de düzenlenecek görkemli bir kokteyl ile bu güzel günü unutulmaz kılacak.
*NBA Karşılaşması: NBA’den gelen teklifle Ekim ayında NBA takımlarıyla maç yapmak üzere ABD’ye davet edilen Efes Pilsen, 30.yılını ABD’de kutlama heyecanını yaşayacak. Efes Pilsen Spor Kulübü, Türk sporunun gelişimine olan katkılarını hem sportif performansı ile hem de sosyal sorumluluk projeleri ile devam ettirecek… Oniki Türkiye Ligi Şampiyonluğu, yedi Türkiye Kupası Şampiyonluğu, altı Cumhurbaşkanlığı Kupası Şampiyonluğu, Avrupa Koraç Kupası Şampiyonluğu ile Efes Pilsen Spor Kulübü Türk spor tarihine; “Şampiyonlar Şampiyonu” olarak geçecek!
EFSANE İSİMLER
30 yılda antrenör olarak Faruk Akagün, Rıza Erverdi, Mahmut Uslu, Aydan Siyavuş, Rusmir Haliloviç, Halil Üner, Aydın Örs, Ergin Ataman ve Oktay Mahmuti gibi değerli antrenörlerinin yönetimi ile sahaya çıkan ve başarıdan başarıya koşan Efes Pilsen, kurulduğu günden bu yana A takımda oynayan 150’yi aşan birbirinden değerli basketbolcusu ile Türk basketbol tarihinde önemli izler bırakmış durumda:
Akın Süel, Alpay Öztaş, Alper Yılmaz, Altar Tunçkol, Altimur Tülmen, Andre Patterson, Antonio Granger, Antony Mason, Arda Vekiloğlu, Asım Pars, Atalay Gemen, Aytek Gürkan, Barış Ermiş, Barış Karayol, Billy Lewis, Bora Sancar, Brian Howard, Brian Kellerman, Burç Alp Yücel, Can Sonat, Cengiz Kayatürk, Cengiz Üçyürek, Cenk Akyol, Cenk Renda, Charles Smith, Chris Corchiani, Conrad Mc Rae, Damir Mulaomerovic, Danny Jones, David Butler, Deedrick Reffigee, Del Yarbrough, Demir Toppare, Deniz Dalgıç, Derrick Alston, Doğan Hakyemez, Dusan Kecman, Emir Turam, Ender Arslan, Engin Atsür, Enver Ekmen, Erdal Bibo, Erdim Öztokat, Erkan Veyseloğlu, Ermal Kurtoğlu, Ertuğrul Karaca, Faruk Rasna, Fensal Gürkan, Ferhat Oktay, Reggie Cross, Glynn Blackwell, Goran Nikolic, Gökhan Güney, Hakan Artış, Hakan Onan, Hakan Yörükoğlu, Henry Domercant, Hidayet Türkoğlu, Hür Güreralp, Hüseyin Beşok, Ira Clark, İbrahim Kutluay, İlhan Tezcan, İsa Demir, James Griffin, Jeff Wilkins, Jerome Henderson, Jessie Campbell, Jim Swaney, Jurica Golemac, Kaan Otçu, Kareem Reed, Kaspars Kambala, Kaya Peker, Kenny Green, Kerem Gönlüm, Kerem Tunçeri, Larry Richard, Lester Pace, Levent Topsakal, Lowell Hamilton, Lütfi Arıboğan, Marc Jackson, Marcus Brown, Mark Pope, Mark Stevenson, Marko Popovic, Mehmet Döğüşken, Mehmet Görece, Mehmet Mumcuoğulları, Mehmet Okur, Mehmet Şenova, Mirsad Türkcan, Murat Evliyaoğlu, Murat Kavurga, Murat Yosmaoğlu, Mustafa Abi, Mustafa Kemal Bitim, Mutlu Demir, Nazım Öngen, Necdet Ronabar, Nedim Dal, Nikolay Pastal, Nikola Prkacin, Oktay Öztürk, Orhan Yüksel, Osman Gündüz, Ömer Onan, Ömer Saybir, Ömürden Kısagün, Özcan Özbey, Petar Naumoski, Predrag Drobnjak, Rickie Winslow, Rod Sellers, Ron Haigler, Rüçhan Tamsöz, Sabri Duman, Sailius Stombergas, Samer Şenbayrak, Sami Müdüroğlu, Scott Roth, Sedat İncesu, Selim King, Selim Saygın, Serdar Koçyiğit, Sinan Mısırlı, Suat Olca, Tacettin Çıpa, Tamer Oyguç, Taner Korucu, Tarık Sarıçoban, Timothy Burroughs, Tim Dunham, Tolga Öngören, Trajan Langdon, Trent Jackson, Tufan Ersöz, Tunç Girgin, Turgut Yosmaoğlu, Ufuk Sarıca, Utku Olcay, Valentin Pastal, Vasili Karasev, Vedat Akdağ, Vlado Scepanovic, Volkan Aydın, Willie Solomon, Yalçın Küçüközkan, Zeki Can, Zoran Savic Efes Pilsen’in efsane isimleri..
Hakan Yavuz, Nejat Sayman, Haşim Tündoğan, Menderes Gümüşdal, Berkant Can Çağılı, Fikret Doğan, Metin Ağırbaşoğlu, Hüseyin Cafaoğlu, Yağızer Uluğ Türk sporuna Efes Pilsen Altyapısı’ndan yüzlerce oyuncu yetiştiren Efes Pilsen’de görev yapmış değerli altyapı antrenörleri….Tuncay Özilhan Başkanlığı’nda; Pano Natof, Çetin Çeki, Özcan Mutlugil, Nur Gencer, Engin Özerhun, Hayri Köni, Turhan Akyüz, Ali Parlak Efes Pilsen’in kurumsal ve sportif başarısına imza atan idari isimlerin önde gelenleri..
“EFES İLE İLK ADIM” EFES PİLSEN SPOR KULÜBÜ’NÜN SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ
Güçlü altyapısı ve deneyimli antrenör kadrosu ile Türk basketboluna sürekli yeni yetenekler kazandıran Efes Pilsen Spor Kulübü, 30 yıldır yetiştirdiği birbirinden değerli sporcuları ile Türk basketboluna hizmet etmeye devam ediyor. Yetiştirdiği basketbolcuları, istikrarlı başarıları ve disiplinli yapısı ile Türk basketboluna “Efes Pilsen Ekolü” kavramını yerleştiren Efes Pilsen Spor Kulübü, basketbol sevgisini 2004 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile birlikte sosyal sorumluluk projesi olarak başlattığı ülke çapındaki ücretsiz basketbol okulları “Efes İle İlk Adım” ile yaygınlaştırmaya devam ettiriyor!
İki yılda 22 ilde 24 merkezde 3.500 sporcuya ulaşan “Efes İle İlk Adım Ücretiz Basketbol Okulları”ndan 15 yetenekli genci Efes Pilsen Altyapısı’na kazandıran Efes Pilsen Spor Kulübü, basketbolun geleceğine yatırım yapmaya devam ediyor..
”Efes ile İlk Adım” kapsamında 2006 yılında “basketbol sevgisi ile hayalleri gerçekleştirmek” projesine başlayan Efes Pilsen Spor Kulübü, Hakkari’den 15 genç basketbolcuyu 22 Mart 2006’da İstanbul’a Efes Pilsen - Panathinaikos maçına davet ederek gençlerin hayallerini gerçekleştirmesiyle önümüzdeki yıllarda da sürdüreceği yeni bir ilke daha imza atmış oldu..
EFES PİLSEN SPOR KULÜBÜ TARİHİ
Efes Pilsen Spor Kulübü; 1976 yılında Kadıköyspor'un devralınmasıyla, Tuncay Özilhan başkanlığında, Pano Natof (Genel Kaptan), Berna Sirmen (Müdür), Talat Öztoprak (Yönetici), Bahadır Alphan (Yönetici) ve Faruk Akagün (Antrenör) İdari ve Teknik kadrosuyla çalışmalarına başlamıştır..
Efes Pilsen, 1976-77 sezonunda İstanbul Ligi ve Türkiye İkinci Ligi'nde yükselme maçlarını; 1977-78 sezonunda ise Türkiye İkinci Basketbol Ligi'ndeki maçlarını başarıyla tamamlayarak Deplasmanlı Birinci Lig’e yükselmiştir..
Deplasmanlı Birinci Lig'e yükseldiği ilk sezon olan 1978-79 sezonunu şampiyonlukla bitirmiştir..
Bir sonraki sezon Lig’i ikinci sırada bitiren Efes Pilsen, 1980-81 ve 1981-82 sezonlarını ise üçüncülük ile tamamlamıştır. 1981'den sonra Efes Pilsen Basketbol Takımı Merter'deki tesislerine geçmiştir..
1982-83 sezonunda şampiyon olan Efes Pilsen Basketbol Takımı, 1983-84 sezonunda da zirveye ulaşarak art arda ikinci kez bu mutluluğu yaşamıştır..
Efes Pilsen, 1990 yılında Koraç Kupası'nda çeyrek final oynayan ilk Türk Takımı olmuştur. Yedi sezonun ardından 1992-94 arasında kesintisiz üç kez şampiyonluğa ulaşan Efes Pilsen, 1993'te Avrupa Kulüpler Kupası'nda finale kadar yükselmiştir.
Torino'da oynanan final maçında Yunan Aris takımı, Efes Pilsen'i 50-48 yenmiştir. Böylelikle Efes Pilsen ilk kez Avrupa ikincisi olmuştur..
Avrupa macerasına 1979-80 sezonunda başlayan Efes Pilsen'i 90'lı yıllarda başarıya ulaştıran isim Aydın Örs olmuştur. Lig’in en tecrübeli ekiplerinden olan Efes Pilsen, Aydın Örs ile çıktığı 116 maçın 83'ünü kazanıp 33'ünü kaybederek %71'lik galibiyet oranına sahip olmuştur. Örs'ün takımı, 85 kupa maçının da 58'ini kazanmış ve Kupa 2'den de başarıyla çıkmıştır..
1996 yılı Avrupa'da o güne kadar ki en büyük başarıyı da getirmiştir. Efes Pilsen, Koraç Kupası'nı kazanarak Avrupa Kupa sevinci yaşayan ilk Türk takımı unvanını almıştır.
Yarı finalde Teamsystem Bologna'yı geçen Efes Pilsen, İtalya'nın 3 yıl üst üste final oynama başarısını gösteren ekibi Stefanel Milano'yu 76-68 ve 70-77'lik skorlarla saf dışı bırakmış ve Koraç Kupası'nı müzesine götürmüştür. (O dönem Stefanel Milano’nun antrenörlüğünü 2005-2006 sezonunda Türk Milli Takımları Teknik Direktörü olan Bogdan Tanjeviç yapmaktaydı.)
Efes Pilsen 2000 yılında Final Four'a katılmaya hak kazanmış, Selanik'teki Avrupa Ligi Final Four'unda yer almıştır. İlk gün Panathinaikos'a yenilen Efes Pilsen, üçüncülük maçında 75-69'luk skorla Rentzias ve Gurovic'li Barcelona'yı dördüncülüğe itmeyi başarmıştır. Efes Pilsen ertesi yılda Suproleague Final Four'unda Maccabi ve Panathinaikos'un ardından yine Avrupa 3.lüğüne ulaşmayı başarmıştır.
2001-2002 sezonunda Efes Pilsen, Ülkerspor'u final serisinde 4-2 geçerek şampiyonluğa 9.kez ulaşmayı ve en fazla şampiyonluk kazanan takım olmayı başarmıştır.
Euroleague'de de ilk gruptan çıkıp ilk 16'ya kalan Efes Pilsen çok başarılı maçlar çıkardıysa da burada alınan Kinder Bologna ve Real Madrid yenilgileri telafi edilememiş ve Final Four'a ulaşılamamıştır.
2002-2003 sezonunda çok zorlanmasına rağmen tecrübeli ekip Efes Pilsen, finalde serisinde karşılaştığı Ülkerspor ile kıyasıya bir mücadeleye girmiştir.
Final serisinde 3-1 öne geçen ancak bu avantajı iyi değerlendiremeyip durumun 3-3'e gelmesine engel olamayan Efes Pilsen, şampiyonluk maçında yine klasını ve takım olabilme ruhunu öne çıkartarak Ülkerspor'u kendi sahasında yenerek 10.kez şampiyonluğa ulaşmıştır.
2003-04 sezonunda Ülkerspor’u finalde 4-2 mağlup eden lacivert beyazlılar şampiyonluk sayısını 11’e çıkartmıştır. Efes Pilsen, bir sezon sonra Oktay Mahmuti ile üst üste dördüncü şampiyonluğuna uzanarak 12.kez Türkiye Basketbol Lig’i Şampiyonu olmuştur.
Kupalar ve şampiyonluklar ile ülkemizde bir çok ilki yaşatan Efes Pilsen, Türk basketboluna kazandırdığı antrenörler ve oyuncular düşünüldüğünde en önemli takımlarımız arasında yer almaktadır. 30 yıllık tecrübeyle alt yapısını her anlamda sağlam götüren Efes Pilsen, ülkemizin en iyi antrenörlerini yetiştiren, en iyi basketbolcularını dünya vitrinine çıkaran ekip olma özelliğine sahiptir.
Mirsad Türkcan, Hidayet Türkoğlu gibi başarılı oyuncular da Efes Pilsen alt yapısından yetişmişlerdir.
EFES PİLSEN SPOR KULÜBÜ ŞEREF KÜRSÜSÜ
Koraç Kupası Şampiyonluğu: 1996
Türkiye Basketbol Ligi Şampiyonluğu: 1979, 1983, 1984, 1992, 1993, 1994, 1996, 1997, 2002, 2003, 2004, 2005
Türkiye Kupası Şampiyonluğu: 1994, 1996, 1997, 1998, 2001, 2002, 2006
Cumhurbaşkanlığı Kupası Şampiyonluğu: 1986, 1992, 1993, 1996, 1998, 2000
Avrupa Kulüpler Kupası Finali: 1993 (2.)
Euroleague Finali: 2000 (3.)
Suproleague Finali: 2001 (3.)
EFES PİLSEN SPOR KULÜBÜ 30 YILIN KİLOMETRE TAŞLARI
1976 İkinci lig takımlarından Kadıköyspor'un alınmasıyla kuruldu.
1976-77 İstanbul Ligi ve Türkiye 2. Ligi’ne yükselme maçlarını yenilgisiz olarak tamamladı.
1977-1978 Yenilgisiz olarak ikinci ligi şampiyon olarak tamamladı ve Türkiye Birinci Basketbol Ligi'ne çıktı.
1978-1979 Birinci Lig'deki ilk sezonunda Türkiye şampiyonu oldu.
1981 Merter’deki Kulüp binasına taşındı.
1982-83 Türkiye şampiyonu oldu.
1983-84 Türkiye şampiyonu oldu.
1986 Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonu oldu.
1990 Koraç Kupası’nda Çeyrek Final oynayan ilk Türk takımı unvanını kazandı.
1991-1992 Türkiye şampiyonu oldu.
1992 Final Four ‘92’yi İstanbul’da düzenledi.
1992 Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonu oldu.
1992-1993 Türkiye şampiyonu oldu.
16 mart 1993 Avrupa 2.’si oldu. (Avrupa Kulüpler Kupası'nda final oynayarak bir Avrupa Kupası'nda final oynayan ilk Türk kulübü oldu. Ancak olaylı maçta Torino'da Yunanistan'ın Aris takımına 50-48 yenildi).
1993 Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonu oldu.
1993-1994 Türkiye şampiyonu oldu.
1994 Türkiye Kupası şampiyonu oldu.
1995 Avrupa Kulüpler Kupası Finali ‘95 organizasyonunu düzenledi.
1995-1996 Türkiye şampiyonu oldu.
13 Mart 1996 Koraç Kupası şampiyonu oldu (Efes Pilsen, Avrupa Kupası kazanan ilk Türk takımı oldu. İki maç üzerinden oynanan finalde İtalyan Stefanel Milano ile karşılaşan Efes Pilsen, 6 Mart’ta İstanbul'da oynanan ilk maçı 76-68 kazandı. Efes Pilsen, 13 Mart Milano'da oynanan ikinci maçı 77-70 kaybederek bir sayı averajla da olsa kupayı kazanmayı başardı).
1996 Türkiye Kupası şampiyonu oldu.
1996 Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonu oldu.
1996-1997 Türkiye şampiyonu oldu.
1997 Türkiye Kupası şampiyonu oldu.
1998 Türkiye Kupası şampiyonu oldu.
1998 Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonu oldu.
2000 Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonu oldu.
2000-2001 Avrupa Ligi 3.’sü oldu. (Euroleague’de Final Four'a kalan ilk Türk takımı oldu).
2001-2002 Türkiye şampiyonu oldu.
2001 Türkiye Kupası şampiyonu oldu.
2001-2002 Avrupa Ligi 3.’sü oldu.
2002 Türkiye Kupası şampiyonu oldu.
2002-2003 Türkiye şampiyonu oldu.
2003-2004 Türkiye şampiyonu oldu.
2004-2005 Türkiye şampiyonu oldu.
2006 Türkiye Kupası şampiyonu oldu.
EFES PİLSEN KADROLARI
1976-77 İSTANBUL LİGİ
Akın Süel, Erdim Öztokat, Mehmet Görece, Hür Güreralp, Altimur Tülmen, Demir Toppare, Vedat Akdağ, Osman Gündüz, İsa Demir, Turgut Yosmaoğlu. Antrenör: Faruk Akagün.
1977-78 İKİNCİ LİG
Erdim Öztokat, Aytek Gürkan, Utku Olcay, Jessie Campbell, Sabri Duman, Hür Güreralp, Demir Toppare, İsa Demir, İlhan Tezcan, Osman Gündüz, Sami Müdüroğlu, Vedat Akdağ. Antrenör: Faruk Akagün.
1978-79 BİRİNCİ LİG
EFES PİLSEN: Erdim Öztokat, Doğan Hakyemez, Mehmet Döğüşken, Jeff Wilkins, Billy Lewis, Aytek Gürkan, Ömürden Kısagün, Cengiz Kayatürk, Hakan Artış, Fensal Gürkan, Murat Yosmaoğlu. Antrenör: Faruk Akagün.
1979-1980
EFES PİLSEN: Erdim Öztokat, Doğan Hakyemez, Mehmet Döğüşken, Necdet Ronabar, Ömürden Kısagün, Aytek Gürkan, Cengiz Kayatürk, Barış Karayol, Hakan Artış, Murat Kavurga, Fensal Gürkan, Zeki Can. Antrenör: Faruk Akagün 29 Aralıkta istifa etti, yerine yardımcısı Rıza Erverdi getirildi.
1980-81
EFES PİLSEN: Doğan Hakyemez, Necdet Ronabar, Ömürden Kısagün, Cengiz Kayatürk, Aytek Gürkan, Serdar Koçyiğit, Hakan Artış, Barış Karayol, Zeki Can, Murat Kavurga, Mehmet Şenova, Selim King (Avrupa Kupaları’nda Mehmet Döğüşken, Deedrick Reffigee, Jim Swaney). Antrenör: Mahmut Uslu.
1981-1982
EFES PİLSEN: Doğan Hakyemez, Serdar Koçyiğit, Aytek Gürkan, Necdet Ronabar, Billy Lewis, Del Yarbrough, Hakan Artış, Cengiz Kayatürk, Ferhat Oktay, Taner Korucu, Mehmet Şenova, Murat Kavurga, Kaan Otçu, Selim King, Ertuğrul Karaca (Avrupa Kupası’nda Mehmet Döğüşken ve Ömürden Kısagün). Antrenör: Mahmut Uslu.
1982-1983
EFES PİLSEN: Doğan Hakyemez, Billy Lewis, Del Yarbrough, Serdar Koçyiğit, Necdet Ronabar, Can Sonat, Mehmet Döğüşken, Taner Korucu, Ferhat Oktay, Ömürden Kısagün, Mehmet Şenova, Aytek Gürkan. Antrenör: Rıza Erverdi.
1983-1984
EFES PİLSEN: Doğan Hakyemez, Billy Lewis, Jerome Henderson, Mehmet Döğüşken, Lütfi Arıboğan, Aytek Gürkan, Can Sonat, Serdar Koçyiğit, Ferhat Oktay, Taner Korucu, Burç Alp Yücel, Kaan Otçu. Antrenör: Rıza Erverdi, Ocak ortası Aydan Siyavuş.
1984-1985
EFES PİLSEN: Doğan Hakyemez, Ron Haigler, Tim Dunham, Billy Lewis, Lütfi Arıboğan, Can Sonat, Taner Korucu, Ferhat Oktay, Ömer Saybir, Ertuğrul Karaca, Yalçın Küçüközkan, Kaan Otçu, Özcan Özbey. Antrenör: Aydan Siyavuş.
1985-1986
EFES PİLSEN: Can Sonat, Lütfi Arıboğan, Brian Kellerman, Scott Roth, Emir Turam, Ömer Saybir, Taner Korucu, Ferhat Oktay, Tolga Öngören, Yalçın Küçüközkan, Cenk Renda. Antrenör: Aydan Siyavuş.
1986-1987
EFES PİLSEN: Lütfi Arıboğan, Scott Roth, Lester Pace, Emir Turam, Hakan Yörükoğlu, Yalçın Küçüközkan, Taner Korucu, Ömer Saybir, Tolga Öngören, Cenk Renda, Atalay Gemen, Orhan Yüksel. Antrenör: Rusmir Haliloviç.
1987-1988
EFES PİLSEN: Lütfi Arıboğan, David Butler, Lester Pace, Hakan Yörükoğlu, Emir Turam, Tolga Öngören, Ömer Saybir, Yalçın Küçüközkan, Cenk Renda, Volkan Aydın, Atalay Gemen, Cengiz Üçyürek. Antrenör: Aydan Siyavuş.
1988-1989
EFES PİLSEN: Emir Turam, Antony Mason, James Griffin, Levent Topsakal, Yalçın Küçüközkan, Hakan Yörükoğlu, Volkan Aydın, Cenk Renda, Suat Olca, Atalay Gemen, Deniz Dalgıç, Cengiz Üçyürek. Antrenör: Aydan Siyavuş.
1989-1990
EFES PİLSEN: Taner Korucu, Lowell Hamilton, Glynn Blackwell, Levent Topsakal, Tamer Oyguç, Cenk Renda, Volkan Aydın, Altar Tunçkol, Samer Şenbayrak, Atalay Gemen, Cengiz Üçyürek, Ufuk Sarıca, Nazım Öngen, Sedat İncesu. Antrenör: Aydan Siyavuş.
1990-1991
EFES PİLSEN: Taner Korucu, Danny Jones, Tamer Oyguç, Cenk Renda, Volkan Aydın, Ufuk Sarıca, Altar Tunçkol, Atalay Gemen, Samer Şenbayrak, Nazım Öngen, Oktay Öztürk, Gökhan Güney, Andre Patterson, (Avrupa Kupaları’nda Trent Jackson). Antrenör: Halil Üner.
1991-1992
EFES PİLSEN: Taner Korucu, Kenny Green, Tamer Oyguç, Volkan Aydın, Ufuk Sarıca, Rüçhan Tamsöz, Altar Tunçkol, Oktay Öztürk, Gökhan Güney, Hakan Onan, Tarık Sarıçoban, Mustafa Kemal Bitim, Mark Stevenson, Sinan Mısırlı. Antrenör: Halil Üner (22 Şubatta istifa etti) Aydın Örs.
1992-1993
EFES PİLSEN: Taner Korucu, Tamer Oyguç, Volkan Aydın, Ufuk Sarıca, Larry Richard, Petar Naumoski, Oktay Öztürk, Gökhan Güney, Tarık Sarıçoban, Mustafa Kemal Bitim, Tacettin Çıpa, Faruk Rasna. Antrenör: Aydın Örs
1993-1994
EFES PİLSEN: Taner Korucu, Tamer Oyguç, Volkan Aydın, Ufuk Sarıca, Petar Naumoski, Larry Richard, Timothy Burroughs, Gökhan Güney, Oktay Öztürk, Tarık Sarıçoban, Mustafa Kemal Bitim, Faruk Rasna, Bora Sancar. Antrenör: Aydın Örs
1994-1995
EFES PİLSEN: Tamer Oyguç, Volkan Aydın, Ufuk Sarıca, Chris Corchiıani, Larry Richard, Reggie Cross, Mirsad Türkcan, Tunç Girgin, Gökhan Güney, Tarık Sarıçoban, Mustafa Kemal Bitim, Faruk Rasna, Hüseyin Beşok, Alpay Öztaş. Antrenör: Aydın Örs
1995-1996
EFES PİLSEN: Tamer Oyguç, Volkan Aydın, Ufuk Sarıca, Petar Naumoski, Mirsad Türkcan, Conrad Mc Rae, Murat Evliyaoğlu, Hüseyin Beşok, Mustafa Kemal Bitim, Alpay Öztaş, Bora Sancar, Erdal Bibo. Antrenör: Aydın Örs.
1996-1997
EFES PİLSEN: Tamer Oyguç, Volkan Aydın, Ufuk Sarıca, Petar Naumoski, Mirsad Türkcan, Murat Evliyaoğlu, Derrick Alston, Vasili Karasev, Mark Pope, Hüseyin Beşok, Hidayet Türkoğlu, Alpay Öztaş, Erdal Bibo, Ömer Onan. Antrenör: Aydın Örs.
1997-1998
EFES PİLSEN: Tamer Oyguç, Volkan Aydın, Ufuk Sarıca, Petar Naumoski, Mirsad Türkcan, Murat Evliyaoğlu, Brian Howard, Rod Sellers, Hüseyin Beşok, Hidayet Türkoğlu, Alpay Öztaş, Erdal Bibo, Ömer Onan. Antrenör: Aydın.
1998-1999
EFES PİLSEN: Volkan Aydın, Ufuk Sarıca, Petar Naumoski, Predrag Drobnjak, Hidayet Türkoğlu, Hüseyin Beşok, Murat Evliyaoğlu, Zoran Savic, Nedim Dal, Ömer Onan, Mehmet Mumcuoğulları. Antrenör: Aydın Örs.
1999-2000
EFES PİLSEN: Hüseyin Beşok, Hidayet Türkoğlu, İbrahim Kutluay, Damir Mulaomerovic, Predrag Drobnjak, Rickie Winslow, Ömer Onan, Arda Vekiloğlu, Nedim Dal, Bora Sancar, Marc Jackson, Kareem Reed, Tufan Ersöz. Antrenör: Aydın Örs Ekim sonu, Oktay Mahmuti, Aralıkta Ergin Ataman.
2000-2001
EFES PİLSEN: Hüseyin Beşok, Ömer Onan, Mehmet Okur, Damir Mulaomerovic, Predrag Drobnjak, Vlado Scepanovic, Alper Yılmaz, Erdal Bibo, Kaya Peker, Kerem Tunçeri, Mirsad Türkcan, Ender Arslan, Engin Atsür, Arda Vekiloğlu. Antrenör: Ergin Ataman.
2001-2002
EFES PİLSEN: Ömer Onan, Mehmet Okur, Kerem Tunçeri, Marcus Brown, Kaspars Kambala, Sailius Stombergas, Alper Yılmaz, Arda Vekiloğlu, Kaya Peker, Ender Arslan, Enver Ekmen. Antrenör: Oktay Mahmuti.
2002-2003
EFES PİLSEN: Ömer Onan, Kerem Tunçeri, Alper Yılmaz, Kaya Peker, Marcus Brown, Kaspars Kambala, Antonio Granger, Asım Pars, Ender Arslan, Enver Ekmen, Jurica Golemac, Ira Clark, Nikolay Pastal, Valentin Pastal. Antrenör: Oktay Mahmuti.
2003-2004
EFES PİLSEN: Kaya Peker, Antonio Granger, Trajan Langdon, Nikola Prkacin, Ender Arslan, Goran Nikolic, Kerem Tunçeri, Ermal Kurtoğlu, Alper Yılmaz, Ömer Onan, Selim Saygın, Valentin Pastal, Cenk Akyol. Antrenör: Oktay Mahmuti.
2004-2005
EFES PİLSEN: Kaya Peker, Henry Domercant, Willie Solomon, Nikola Prkacin, Goran Nikolic, Ermal Kurtoğlu, Mustafa Abi, Alper Yılmaz, Ender Arslan, Cenk Akyol, Valentin Pastal, Barış Ermiş, Dusan Kecman. Antrenör: Oktay Mahmuti.
2005-2006
EFES PİLSEN: Ender Arslan, Ermal Kurtoğlu, Barış Ermiş, Charles Smith ,Nikola Prkacin, Cenk Akyol, Mustafa Abi, Alper Yılmaz, Kerem Gönlüm, Antonio Granger, Kaya Peker, Marko Popovic, Mutlu Demir, Henry Domercant. Antrenör: Oktay Mahmuti.