arkadaşlar 1 haftadır fifa wc yi oynuyorum ve şöyle bir değerlendirme yapayım dedim.
gerçekten bir oyunun ilk aldığınızda veya videosunu felan izlediğimizde ufff ne süper olmuş ne gerçekçi felan diyoruz eksik yanlarını görmüyoruz ancak 2-3 gün sonra oyunu süzgeçten geçirebiliyoruz. ilk önce süzgeçten geçemeyenleri yani eksileri yazıcam:
1-bi kere oynanabirlik fifadan bazı noktalarıyla eksik: mesela fifa 2005,2004 de felan oyuncular hatırlarsanız deyim yerindeyse kazık gibiydi sağa dönmek tam 2 sn geri gelmek 3 sn sürüyordu veya bir oyuncuyla karşı karşıya kaldığınızda 2,3 sn öncesinden sağa veya sola gitmek zorundaydınız çünkü oyuncular pes teki gibi hemen dönmüyurdu bu bana hard track oyununu hatırlattı ondada tırı sağa sola döndürmeden önce fren yapmanız ve viraja gelmeden sağa veya sola dönüyorduk. herneyse işte zaten 2004 2003 ve 2005 in oynanabirliğini beğenen kimse yoktur heralde ancak fifa06 gerçekten oynanabirlik açısından çok şeyler katetmişti. artık oyuna bi rahatlık gelmişti o kazık futbolcular yerine daha hareketli ve çabuk futbolcular geldi paslar şutlar felan çok güzeldi. şimdi ise wc de eski duruma yaklaşmışlar bence tam olmasada o kazıklık yine var ancak amatör de profesyonelde felan yok world class da farkediliyor.
2- oyuncuların suratlarını dahada gerçekçi yapacaklarına dahada berbat etmişler farkettiyseniz oyuncuların suratları şarkıcı izel in suratına benziyo delik delik. fifa 06 da bu yok tu oyuncuların suratı kaymak gibiydi bunu niye yapmışlar anlamadım.
3- create player (oyuncu yaratma) modundada kendi oyuncunuzu yaratırken oyuncunun sevinme tarzını formasının kollarının uzun mu kısa mı oluşunu ayarlıyabiliyordunuz fifa06 da bunda onu da kaldırmışlar.
4- kupa töreni gene olmadı. world cup a başlıyorsunuz canınız çıkıyor hatta bazılarımız gece 1, 2 lere kadar oynuyor ve en sonunda kupayı alıyorsunuz ki o da ne kupa töreni gene kötü. bu konuda pes i tebrik ediyorum. ben pes en fazla 5-6 defa oynadım kupayı bi arkadaşım alırken görmüştüm gerçekten süper yapmışlar. madalyonlar veriliyo takım elbiseli adamlar kupayı veriyo. ona ne derler büst mü derler : ona çıkıyorlar gerçekten çok güzel. ancak wc da merdivenler e çıktığını görüyorsunuz ancak büst felan göremiyorsunuz. sadece kupayı öpen ve kaldıran futbolcularınız görüyorsunuz. bu konuya gerçekten ben ağırlık verilmesi gerek. 2-3 tane kupa töreni olması gerek. bence bu zor bi şey değildir heralde. takımın tüm oyuncuları sahaya gelecek kupa törenine katılacak uefa başkanı felan kupayı verecek çok güzel olurdu.
5- saha dışı gene kötü. fifa sahanın içindekileri gerçekten çok güzel yapıyo. yani futbolcular çok gerçekçi kale ağları top hepsi güzel ancak saha dışına bir bakın gerçekten çok kötü. taraftarları demiyorum onlar zaten olmaz 3 boyutlu yapsalarda kimsenin sistemi kaldırmaz. ancak en azından yanlardaki kameramanları görevlileri polisleri daha gerçekçi yapabilirler. yada ne biliyim teknik direktörün aralarda görüntüsü yedek kulübesini felan yapabilirlerdi. dikkat ederseniz gerçek maçlarda yedek kulubesi ne kadar kalabalık ve hareketli . ancak fifada veyawc de bu yok . hatta yedek kulübesinde kimse yok. bence buralardaki teknik direktörlere veya yedek kulübesine biraz daha ağırlık verilmeli. bunları 3 boyutlu yapsalar hiçde sistemimiz yavaşlamaz.
6- serbest atışlar: fifa 06 da en azından 10 atışımın 3 gol olurdu ancak wc de bunuda kaldırmışlar şu ana kadar 50 tane serbest atıştan giç golum olmadı . yeni bi püf noktası var heralde.
7-oyuncularımıza fifa06 da olduğu gibi numara verme özelliğide kalkmış.
8-oyun başlamadan önce oyuncular milli marşlarını okuyup öyle başlıyorlardı oda kalkmış
9-adam tutma olayını kaldırmışlar malesef..
10-kafa ile gol atma acayip zor (d ye değilde s ye basarsanız gol olabiliyo...)
11- kaleciyle karşı karşıyayken ronaldinho gibi bir futbolcuyla bile gol atamıyorsunuz o kadara abanmanıza rağmen ya direkten dönüyo yada kaleciden bence kaleciyle karşı karşıyayken rahat gol olmalı çünkü profesyonel futbolcular bomboş pozisyonda kaleciyle karşı karşıyayken %90 gole çevirirler ancak burda biraz sağa veya sola gidip öyle şut çekmeniz lazım
12- aşırtma ile gol atma olayı acayip zor top mutlaka auta gidiyo ne az basçaksınız ne çok ... gerçekten aşırtma nerdeyse imkansız..
13-turnuvalarda hiç geröekçilik kalmamış : finalde gidipte fasla ganayla yada tunusla felan karşılaşıyorsunuz bu çok saçma örneğin ben çeyrek finalde arabistanla yarı finalde gana fianldede koreyle karşılaştım bu çok saçma .. brazilya fransa almanya gibi devler dururken bunlarla karşılaşmak çok tuhaf gerçekçilik payı yok..
14- bazen kamera oyuncularun içinden sahayı gösteriyo. oyunculara bi bakıyorsunuz hepsi çikolata renkli heralde tribünlar karanlı diye yansıtmaya çalışmışlar ama hepsi danınedeki çacuklara benziyo yiyesiniz geliyo adamları
16-maç başladığında oyuncuları gösteriyor iki takımında ilk onbiri ekrana geliyo sonra bi bakıyorsunuz kamera stadyumu çekmeye başlıyor oyuncular ortada yok heralde gövde gösterisi yapıp yeniden içeri girmişler
17-fifa 06 da oyuncuların sahaya ilk adımı ve sahayı selamlaması ve saha içinde ısınma hareketleri yapması çok güzeldi. bunuda kaldırmışlar..
18-benim bildiğim tribünlar bayraklarla donatılmış olur ancak fifa 2-3 senedir bayrakları kaldırdıç büyük bayraklar sahalarda 2-3 tane bence daha fazla olması gerek(oyuncuların ellerindeki küçük bayraklar hariç)
19-saha kenarındaki kameramamnlar aşırı abartılmış ve çok iğrenç bi görüntüsü var
20-alttaki radar tabelası oyun çıkmadan önce yuvarlaklar 3 boyutluydu. ancak şimdiki değil buda kalitesiz olmuş..
21-maça başlarken LOADİNG yazısının yanındaki küçük topları neden bu kadar kalitesiz yapılar anlamıyorum... bi çok güzel yapıyolar bi çok kötü...
22-formamız kirlendiği zaman numara yazan kısım kirlenmiyo buda gerçekçilikten uzaklaşıyo heralde oraya fifa özel temizlik malzemesi kullanmış
tüm bunları world class ta oynarken tecrübe edindim. amatörde oynayan futbolcu için durum farklıdır örneğin aşırtmayı daha kolay atabilir ya serbest vuruşu. onun için cevap yazarken bunu göz önünde bulundurursanız sevinirim..
şimdi gelelim artılarına
1-ilk başladığınızda çokan video süper olmuş
2-şarkılar her sene olduğu gibi gene çok güzel olmuş bazen maça tama başlicakken şarkınin bitmesini beklemek menülerde oyalandığım bile oluyor
3-menü: ilk menü süper olmuş sanki stres menüsü gibi stres atıyorsunuz...
4-panaltı atışları buda uzun bi süreden sonra yeniden oyuna eklenmiş direk penaltı atışları yapabiliyorsunuz..
5-efsanevi maçları yapabiliyorsunuz atıyorum world cup 1998 finalini global chalange münüsünden oynayabiliyorsunuz ancak kadrolar eski kadrolar değil şimdiki kadrolar bu saçma olmuş..
6-ronaldinho, adriano: ben brazilya ve türkiyeden başka pek takım seçmedim bu iki oyuncunu suratı gerçekten çok iyi benzetilmiş..
7-kazandığınızda takımın milli marşı çıkıyor buda güzel bişey fakat bide oyuna başlamadan okunsaydı daha iyi olacaktı...
8-toplar kramponlar reklam panoları vs. bunlarda çok güzel olmuş orjinal olduğu için..
9-hareketler çok güzel bire birde adamı harektle geçebiliyorsunuz yada 2-3 kişinin arasından klas hareketlerle sıyrılabiliyorsunuz buda çok güzel..
10-almanyaya gitmeden çnce sahalarda konfeti felan yok ancak almanyada konfeti yağmuruna tutuluyorsunz buda güzel olmuş. biraz abartı var ama olsun fazladan zarar gelmez
11-hakemler çok güzel olmuş. ben her geçen gün yeni hakemlere rastlıyorum yani çok hakem var. fifa06 da 2-3 tane hakem vardı suratlarını görmekten gına gelmişti
12-maçtayken sağ alt köşede grubunuzda oynanan diğer maçların ilk ve ikinci yarı sonuçları geliyo buda çok süper olmuş
13-store de invisible walls denen şeyi satın aldığınızda oyunda taç aut diye bişey olmuyo gerçekçilikten uzak ama çok zevkli bi şey olmuş.uzaktan şut çekiyorsunuz kaleci dışarıya gitti diye yatıyor sonra top dönüp size gelirse boş kaleye gol atıyorsunuz.
14- golden sonraki sevinmeler çok çeşitli ve çok süper ...
15-kamera açılar çok iyi . örneğin gol attığınızda alttan sarı kart yediğinizde halemin elindeki karttan sonra sizi göstermesi felan çok güzel olmuş.
16- korner atışlarında veya golden sonra taraftarların arkasından göstermesi çok güzel ancak dediğim gibi taraftarlar çikolata renkli...
17-penaltı atışları çok heyecanlı ve penaltıdan gol attıktan sonra veya önce oyuncuların hareketleri çok gerçekçi
18-sahalar muhteşem olmuş ancak tek bir saha var juventusun sahasına benziyor sahanın tam ortasında havada kutu var ekran kutusu onun gölgesini sahaya vermek istemiler heralde sağa aynı 1910 daki fenerbahçenin sahasına benziyo yamalı yamalı..
19-almanyaya gittiğiniz gerçekten belli oluyor çünkü maça başlamadan önce uzaydan dünyay doğru ve sonra sahanın içine doğru bir kamera efekti var ve zaten sahanın içindeki coşkuda süper..
20-taraftarlar çok güzel olmuş bundan daha iyisini bekleyemeyiz çünkü sistemimiz yetmez.
21-maça başlamadan önce türkiyenin veya başka ülkelerin tarihi eserleri veya doğal güzellikleri veya insanları karşınıza geliyor. bu sayede ülkeleri az öok tanımış oluyorsunuz. ancak EA burada bence ırkçılık yapmış. çünkü örneğin amerika milli takımı veya kore , felan çıktığında zengin bir şehir görünümü var büyük büyük binalar ışıklı sokaklar yani gelişmiş bir ülke olduğu görünümünde ve kilisleri çoğu resme koymuşlar ancak müslüman ülkeleride o resimlerde fakir gelişmemiş gibi göstermişler bence. mesela o kadar kiliseyi koymuşlar ancak sudi arabistanın resmine baktığınızda deve çöl resmi felan var halbuki kabeyi yada o ışıklı otelleri ışıklı sokakaları yani gelişmişliğin simgelerini koyabilirlerdi türkiyedede öyle o sahilin resmini koycağına istanbulun yüksek binalarını felan koyabilirsin (camiye sözüm yok o çok güzel olmuş...
22-şampiyon olduktan sonra gol kralına altın ayakkabı veriliyor oda çok güzel olmuş..
23-çok çeşitli skor tabelaları ver mesela brazilyanın kendine özel sol üstte tabelası var fransanın felan... ama bizim yok
24-ana menüde FİFAworldcup ZONE başlığına tıkladğımızda almanyanın stadyumları ve şehirlerinin tanıtımını gösteren bir video izliyoruz buda güzel bişey..
25-kupayı aldıktan sonra istediğiniz zaman istediğiniz takımla final maçı yapabiliyorsunuz...
26-final maçından önceki efektler çok iyi ve sesler çok güzel olmuş..
27-esc ye bastığınızda karşınıza gelen skor tabelası benim çok hoşuma gitti..
28-kupa törenini her nekadar beğenmesemde bugüne kadar yapılan en iyi kupa töreni olmuş ama çok eksikleri var.. ve kupa töreninde tüm oyuncuların sahaya gelmeside çok güzel. kalemde rüştü olmasına rağmen bi ara kaleci ömeride gördüm şaşırdım sonra baktımki tüm oyuncular sahaya geliyormuş...
özet olarak EA yaptığı oyunların üstüne yeni özellikler yükleyip bize sunacağına eski oyunun bazı küçük özelliklerini alıp yeni küçük özllikler katması hiç de iyi değil. keşke fifa06 da katılan özellikler hiç çıkartılmasaydı oyunda. herneyse inşallah fifa07 de daha güzel olur...
üşenmeyip yazımı okuyanlara çok teşşekkür ederim ...