Galatasaray Liseli şehit Abdurrahman Robenson 1. Dünya Savaşı sırasında Doğu cephesinden gönderdiği bir mektup ilk kez Vatanpazar'da yayınlandı. O mektupla ilk kez gün ışığına çıkan vasiyet 'Galatasaray'ın şehitlerini' bir gün belirleyip anmasıydı. Şimdi merak edilen Galatasaray'ın bu vasiyeti yerine getirip getirmeyeceği...
ONLAR MAÇTA ÖLMEDİ
GALATASARAY LİSELİ ÖĞRENCİLER BALKANLAR'DA, ÇANAKKALE'DE, GAZZE'DE, SİNA'DA CEPHEDEN CEPHEYE KOŞTU. TARİH ARAŞTIRMACISI MELİH ŞABANOĞLU İSE 15'İ ÇANAKKALE OLMAK ÜZERE ŞEHİT OLAN 45 GALATASARAYLI'NIN YAŞAM ÖYKÜSÜ KALEME ALIYOR. YAPTIĞI ARAŞTIRMALARLA ORTAYA ÇIKAN VASİYETİN YAYINLANDIĞI MEKTUPTA ŞUNLAR YAZIYOR
BİR GÜN TAYİN EDİNİZ
BİZLERİ ANINIZ
Melih Şabanoğlu, Abdurrahmah Robenson'un Yakup Anderson'un Ali Sami Yen'e Doğu Cephesi'nden gönderdiği mektupta mektupla asırlık vasiyetin de ilk defa gün ışığına çıktığına dikkat çekiyor ve Galatasaray'ın bu vasiyete sahip çıkması gerektiğini söylüyor. İşte o mektup...
MEKTUP
II. Doğu Cephesi Şehidi Abdurrahman Robenson'dan Ali Sami Yen'e
"Sivas, 21 Ocak 1915
Haber: Bülent Günal/Vatan
Biraderim Sami Bey,
Sizden ayrılırken çok müteessir oldum... Bu muhabereye iştirak etmek arzusuna galebe çalamadığımdan dolayı sizlerden ayrılmaya mecbur olmuş idim. Eğer sağ ve salim olarak avdet edersem pek bahtiyar olacağım. Eğer avdet edemezsem beni ve bizleri hatırlatmak üzere bir gün tayin ediniz. O gün bizi tebcil (yüceltmek) ediniz. Bütün arkadaşlara selamlarımı tebliğ ediniz. Ve size pek samimi ihtiramlarımı takdim ederim.