Ben Elder Scrolls 3: Morrowind'i oynadım onu anlatayım.
Oyuna imparatorluk suçlu gemilerinden birinde başlıyorsunuz. Sizi bir yere getiriyorlar(Dark Elf'lerin kontrolünde bir bölge-oyun bu bölgede geçiyor). Burada kendinize isim, ırk ve sınıf seçerek yeni bir hayata başlıyorsunuz. Sınıf için isterseniz hazır isterseniz de sorular cevaplayarak.
Oyunda karşınıza çıkan ilk düşman Diablo'nun aksine oyunun en zor düşmanı olabiliyor. Ayrıca birisinden görev aldığınız zaman bu sizin günlüğünüze ekleniyor. Mesela kasabadaki insanlar biraz ilerideki tepedeki mağarada yaşayan haydutlardan şikayetçi. Bunların öldürülmesini istiyorlar. Ama gidip gitmemek size kalmış. Şehirlerde Fighters Guild, Mage Guild gibi yerler var ve buralardan görevler de alıp saygın bir kişi olabilirsiniz. Veya orduda yer varsa onlara da katılabilirsiniz. Eğer bunlar iyi gelirse gece saatlerinde insanların evlerini soyabilir ve onları öldürebilirsiniz. Şehirdeki korumalara dikkat etmeyi unutmayın. Veya bir tüccar olursunuz. Hiç olmadı Guard olmayan Weaponsmith&Armory'yi soyup hem zengin olur hem de çok iyi silahlara sahip olursunuz. Çok sıkılırsanız oyunda yazılmış olan cilt cilt kiyap var insanlardan bulur ya da satın alır bunları okursunuz. Şehirden şehire yürümek hem çok tehlikeli hem de uzun sürebiliyor.
Başımdan geçen bir olay. Adını şimdi hatırlayamadığım bir madene doğru gidiyordum. Sol tarafta bir ışık gördüm kamp yapan yolcular veya madenciler olabileceğini düşünerek o tarafa doğru gitmeye başladım. Fakat adamların haydut olduğunu anladığımda herşey bitmişti.
Veya başka bir tane. Şehirlerde dolaşıp evlere girip insanları öldürüyordum. 4-5 tane de Guard öldürmüştüm ve artık adıma ödül koyulmuştu. Bütün şehirlerde aranıyordum. Derken aklıma vali ve kral geldi. Kendimi gizleyerek önce valiyi, sonra kralı öldürdüm ve dünyadaki en çok korkulan kişilerden biri oldum. Yollarda insanlar beni görünce kaçıyordu, Guardlar ise öldürmek için üzerime atlıyorlardı.
Birinde hana gitmiştim. Odanın birine girdim içinde Dark Elf bir kadın vardı. O gelmeden çekmecelerini karıştırmıştım ve zengin olduğunu öğrenmiştim. Odaya girdi. Sonra kılıcımı çektim ve saldırdım. Ama çağırdığı (Ne olduğunu çözemedim o karışıklıkta) hayvan ve kendi yaptığı büyülerle karşılık vermesi yetmezmiş gibi bir anda odaya 3-4 kişi daha geldi. Ve orada öldüm. Demekki yeterince güçlü değilmişim:).
Yani bu kısacası Offline Online oyundur. Yapabileceğinin sınırı yok. Hatta Morrowind'in içinden 2. cd olarak TES Construction Set çıkıyordu ve bununla yeni bir kıta, ırklar, senaryo, karakterler, itemlar yaratmak mümkündü. Birçok mod var oyun için zaten. The Elder Scrolls 4'ü oynamadım ama güzel olacağına eminim. Bethesda'nın sorunu ara sıra oyun Windows'a dönebilir ve çalışmayabilir. Ama oynadığın oyundan kesinlikle zevk alırsın.