Arkadaşlar penaltı ile ilgili ne kadar araştırma yaptımsa da pek bir bilgi edinedim.Daha sonra yürü ya kulum deyip penaltılar üzerine biraz çalışma yaptım.Programcılık bilgilerimden yola çıkarak eğer yapay zekayı ben tasarlasaydım nasıl bir kod yazardım diye düşünerek başladığım macerada consept olarak bir arka kapı bulup oyun içinde denedim ve randıman aldım.Şimdilik gözlem niteliğinde olan düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Gözlemlerim ve pratik bir yol:
1)Öncelikle penaltılar her ne kadar rastgele(random) gözükse de arkaplanda çalışan bir yapayzeka(AI) olduğunu düşünüyorum.
Örneklemek gerekirse attığınız ilk penaltı da kalecinin Sağ veya Sol üst köşelere zıplama olasılığı daha yüksek oluyor.Fakat eğer ilk penaltınızı yerden ortaya atarsanız kaleci %98 ihtimalle vuruşunuzu kurtaramıyor.(30 defa denendi)
Halihazırda eğer bir AI kullanılmış ise,yerden ortaya vurulan topa çok az bir % verilmiş gibi görünüyor.Bu şekilde farklı bölgelere atanmış belli yüzdeler ve bu yüzde olasılığına göre "random" çalışan bir mekanizma olduğunu düşünüyorum.
Mesela programlama yaparken aşağıdaki gibi değerler atanmış olabilir.
Sağ Üst:% 25
Sol üst:%25
Sağ Alt:%22
Sol Alt:%22
Orta yerden:%6
2)Sırada ikinci şutumuz için,yine 6 seçeneğimiz var.Fakat bir önceki şutumuzu ortaya yerden attığımız için,AI'nin bu 6 bölgeden yine yerden vurma olasığına daha az bir pay verme ihtimali duruyor.Yani bir önceki yerden ortaya zıplama ihtimali daha da düşüyor önceki duruma göre.
Ve bu şekilde art art arda tüm penaltıları yerden ortaya attığınız zaman %98 olasılıkla ilk 5 penaltının hepsi gol ile sonlanıyor.
Fransa:10 kez denendi ve hepsinde 5/5 sağlandı.
İngiltere: 5 kez denendi ve 5/5 sağlandı.
İtalya:10 kez denendi 8/10 sağlandı.
Brezilya:5 kez denendi 4/5 sağlandı.
Daha fazla deneme yanılma ve farklı yollar denediğimde ve sonuçları iyice kesinleştirdiğim zaman daha detaylı bir yazı hazırlayacağım.Şimdilik bu konuyla ilgili söylemek istediklerim bu kadar.