Beşiktaş Kulübü'nün Yıllık Olağan İdari ve Mali Genel Kurul Toplantısı'nda Yıldırım Demirören başkanlığındaki kulüp yönetim kurulu, mali ve idari bakımlardan ayrı ayrı ibra edildi.
Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılan kongrede yönetim kurulunun 2005 yılındaki mali ve idari faaliyetleri genel kurul üyelerince oy çokluğuyla ibra edildi.
Her iki oylamada da 3'er üyenin aleyhte oy kullandığı gözlenirken, yönetim oy çokluğuyla aklandı.
Kongre Divan Kurulu Başkanı Ali Rıza Dizdar, önce yaptığı açıklamada yönetimin oy birliğiyle ibra edildiğini söyledi. Ancak gelen itirazlar üzerine ibranın oy çokluğuyla yapıldığını söyledi.
KONGRE GERGİN BAŞLADI
Beşiktaş mali kongresi gerginliklerle başladı !
Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen genel kurulda, önce Kongre Divan Başkanlığı seçimi yapıldı. Ali Rıza Dizdar, diğer aday Engin Baltacı'dan daha fazla oy aldı ve başkanlığa getirildi.
Beşiktaş Kulübü'nün Yıllık Olağan İdari ve Mali Genel Kurul Toplantısı'na katılım yüksek oldu.
Kongreye saat 10.40 itibariyle bin 103 üyenin geldiği açıklandı. Katılımın ilerleyen saatlerde 2 bine yükselmesi bekleniyor.
Kongrenin başlamasına kısa bir süre kala salonda iki grup arasında tartışma yaşandı.
İki grup birbirinin üzerine yürürken, araya girenler tartışmanın büyümesini engelledi. Kulüp genel sekreteri Kenan Öner, kürsüden üyeleri uyararak, sakin olmalarını istedi. Kısa süreli tartışmanın ardından, ortam sakinleşti.
İdari ve Mali Genel Kurul Toplantısı öncesi, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nın kulislerinde hareketli dakikalar yaşandı.
Kongre öncesi başta Kongre Divan Başkanlığı'na verilecek önergeler için, üyelerden imzalar toplandı. Ayrıca, kongrede izlenecek yol konusunda üyeler görüş alışverişinde bulundu.
-FİKRET ORMAN BOMBALADI-
Mali kongrede alkışlarla konuşmak için kürsüye gelen Fikret Orman yönetimi bombardımana tuttu.. Konuşmasında Fulya'dan elde edilecek yılık 1 milyon Dolar gelirim farklı şekillerde kazanılacabileceğini belirten Orman, örnek olarak "Gordon Milne'i gönderin ve 1 milyon dolar kazanın" dedi.. Borçlar konusunda herkesin farklı bir şey söylediğini kaydeden Orman, "Borçlar konusu sayın başkanın söylediği gibiyse 1-2 sene sonra paraya ihtiyaç olduğunda bulunamayacaktır. Bu şekilde Beşiktaş'ın geliri kalmamış demektir. Bankalara verilen temlikler 41 milyon dolar ödenerek kapatılacak gibi değil. Borçlar yaklaşık 43-44 milyon dolardır. Ayrıca 21 milyon dolarlık bir borç var. Etti 66 milyon dolar. Yıldırım Demirören de 11 milyon dolar para vereceğini söyledi. Etti 76 milyon dolar. Beşiktaş'ın cari borçlarını koyduğunuzda borç 3'lü rakamlara çıkıyor" diye konuştu.
Kendi gördükleri Beşiktaş ile Demirören'in gördüğü arasında fark olduğunu kaydeden Fikret Orman, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Demirören borcun 41 milyon dolar olduğunu, iyi durumda bulunduklarını ve gelecek sezon 3 yabancı oyuncu transfer edebileceklerini düşünüyor. Bu kendisinin takdiridir. İbra konusu, her Beşiktaşlı'nın vereceği bireysel karardır. Her şeyden evvel çok iyi Beşiktaşlı olduğumu düşünüyorum. Ben Beşiktaş Kulübü'nü ibra edeceğim, bu arkadaşları değil."
Bu arada yükselen gerginlik Fikret Orman ve Yıldırım Demirören'in öpüşmesiyle son buldu..
ÜRÜNSAK İSTİFA ETTİ
Başkan Demirören Yönetici Murat Ürünsak'ın istifasını kendisine verdiğini ve bu sebeple mali kongrede yer almadığını belirtti.
DEMİRÖREN: 2007'DE DE ADAYIM
Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, göreve seçimle geldiğini ve seçimle gideceğini, 2007'de de başkanlığa aday olduğunu söyledi.
Demirören yaptığı konuşmada, görev geldikleri günden bu yana hedefleri doğrultusunda çalıştıklarını belirterek, "Bu mali genel kurulu seçim havasına sokup, Beşiktaş etiğine uymayan (ibra etmeyeceğiz) lafını ortaya koyanlar nesiller boyu bu utançla yaşamaya mahkumdurlar. Lider olmak, ne söyleyeceğini değil, neyi söylemeyeceğini bilmektir. Seçimle geldim, seçimle giderim. 2007'de de adayım. Bunu açıklıyorum. Bu böyle bilinsin" diye konuştu.
-AZİZ YILDIRIM'A TEPKİ-
Demirören, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'a da tepki göstererek, "Aziz Yıldırım, (Beşiktaş taraftarını ben düzeltirim) sözünü söyleme cesaretini nereden aldın. Ağzına gelen her şeyi söylemeyezsin. Haddini bil. Karşında 103 yıllık Beşiktaş camiası var" diye konuştu.
-FULYA PROJESİ-
Beşiktaş'ın hayati projesi olan Fulya Projesi'ni kim engellemeye çalışırsa çalışsın, bunun kendi döneminde gerçekleşeceğini ifade eden Demirören, şunları söyledi:
"Fulya Projesi ile garanti geliri olan tek kulüp olacağız. 41 milyon dolar olan bankadaki borcumuz kapatılarak, kulübümüz borçsuz hale gelecektir. Temlikler kalkacak ve 35 milyon dolar kasamızda kalacak. Beşiktaşı'ın hiçbir şeyi ipotek edilmiyor. Bunu istemek suç mu? Senede 4 milyon dolar faiz ödüyoruz. Gelin faizden kurtulalım. Bundan sonrasını sizin vicdanınıza bırakıyorum. Kimsenin Beşiktaş'a faiz ödetmeye hakkı yok. Tamam, gelin Fulya'yı durduralım. Benim dönemimdeki 10 milyon dolar borcu ben kapatıyorum, ama benden öncekiler de yapmış oldukları borcu ve halka arzdaki 15 milyon daları kapatsın."
"Verdiğimiz sözleri tek tek yerine getiriyoruz. Artık tek hedefimiz var, futboldaki başarıyı gençleştirme ile yapalım" diyen Demirören, birlik ve beraberliğin şart olduğunu ifade ederek, "Beşiktaş'ın tartışılacağı tek yer genel kuruldur. Susmayı ve sabretmeyi öğrenmeliyiz. Herkes aklını başına alsın, kimse Beşiktaş'tan büyük değil" diye konuştu.
Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal'ı, Fulya Projesi konusunda yönlendirenler bulunduğunu iddia eden Delmirören, "Biz onun ne kadar iyi Beşiktaşlı olduğunu biliyoruz. Bu projenin imzalanmamasından dolayı 3 aylık 3.5 milyon dolarlık gelirden olduk. Bunun arkasında kimler varsa zamanla ortaya çıkacaktır" dedi.
BORÇ AÇIKLANDI
Beşiktaş Kulübü'nün Yıllık Olağan İdari ve Mali Genel Kurul Toplantısı'nda kulübün borcu 41 milyon 421 bin 151 dolar olarak açıklandı.
Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen toplantıda söz alan kulübün genel sekreteri Kenan Öner, Futbol A.Ş.'nin net borcunun 40 milyon 75 bin 293 dolar olduğunu belirtirken, "Derneğin borcu da 1 milyon 345 bin 858 dolardır. Bu şekilde kulübün toplam 41 milyon 421 bin 151 dolar borcu vardır" dedi.
Öner, gelir ve giderler konusunda açıklamalarda bulunurken, "Bu sezon kombine kart satışlarında rekor yaşandı. Localarla birlikte kombine kart satışları 10 bin 170 oldu. Beşiktaş dergisi de yazılı ve görsel basında büyük ilgi gördü. Beşiktaş TV'nin logo ve isim hakkı saklı kalmak suretiyle, işletilmesi Doğan Grubu'na verilirken, link ve personel olmak üzere diğer giderlerde ayda 150 bin dolar tasarruf sağlandı" diye konuştu.
Kulüp Yatırımlar Komitesi Başkanı İlhan Durusoy ise Fulya Projesi konusunda üyelere bilgiler verirken projeye eksikleri nedeniyle izin vermeyen Beşiktaş Belediyesi ile yaşadıkları sorunun yorum farklılığından kaynaklandığını belirterek, "Belediyenin istediği değişiklikleri kabul edip, hakkımızı sonuna kadar alacağız" dedi.
Fulya Projesi'nde inşaat başlamamış gibi gözükse de Fulya'da çalışmaların sürdüğünü ifade eden Durusoy, "Belediyeden önümüzdeki ay onay alınırsa proje zamanında bitirilecek. Müteahhit ile yaptığımız anlaşma kat karşılığıdır. Bu da yüzdelerle sağlanır. Beşiktaş'ın yüzdesi fazla olduğuna göre kulüp daha fazla hak alır. İhale sonucunda müteahhide 33 bin 900 metrekarelik konut verdik. Beşiktaş ise 50 bin metrekareye yakın çeşitli alanları aldı. Otoparklardan yaklaşık 36 bin metrekareyi yine biz aldık. Belediye ile daha önce yapılan görüşmelerde 30 kat izni alınmıştı. Kat yüksekliği serbesttir. İmar planında gerekli tedbirler alınırsa her türlü zemine istenildiği kadar yüksek bina yapılabilir konusu var." dedi.
Kulüp futbol altyapı komitesi başkanı Sinan Vardar ise Beşiktaş Futbolcu Arama Merkezi'ni (BEFAM) İstanbul Üniversitesi'nin işbirliğiyle BEFAM Akademisi haline getireceklerini dile getirdi.
Teknik direktör Jean Tigana'nın gençlere büyük önem verdiğini kaydeden Sinan Vardar, üyelerden birkaçının "Tigana kalacak mı" sorusu üzerine kürsüde başkan Yıldırım Demirören'e dönerek, Demirören'den onay aldıktan sonra "Kalacak" dedi.
-HASAN ARAT'TAN UYARI-
Beşiktaş Kulübü eski başkan adaylarından Hasan Arat ise kulüpteki üye yapısı sorununun 2000 yılından bu yana kanayan çok derin bir yara olduğunu belirterek, "Bu soruna önlem alınmasını istedik, ama muhalefet görüldüğümüz için ciddi anlamda dinlenilmedi. 15 yaşındaki çocuğun ve başka takımları tutan üyelerin oylarıyla seçilmiş yöneticiler vardı. Beşiktaş'ta vadeli senetle insan ticareti yapıldı. Bu Beşiktaş'ın gururunu incitiyor. Bunu yapanları engelleyin" şeklinde konuştu. Hasan Arat, kulübün mali yapısının ürkütücü boyutlara geldiğini de hatırlatarak, ''Ama bu yolun sonu değildir. Süleyman Seba ve ondan öncekiler öyle taş taş üstüne koymuşlar ki, yeter ki bu düzgün kullanılsın'' dedi.
Beşiktaş Kulübü eski Yönetim Kurulu üyesi Aydın Ayaydın da, siyah-beyazlı camiaya birlik ve beraberlik çağrısında bulunarak, ''Beşiktaş olgunluğuna ve ağırlığına yakışır bir kongre geçiriyoruz. Herkes aynı görüşte olmayabilir, bu normaldir ancak bu salondan çıkışta herkes birbirinin koluna girmeli ve kenetlenmeli. Beşiktaş'ın ağırlığına bu yakışır'' diye konuştu. Beşiktaş Kulübü'nün 50 milyon dolara yakın borcunun olduğunu da söyleyen Ayaydın, "Bu borç, Beşiktaş Kulübü için artan bir borç, ancak önünü tıkayacak bir borç değil. Borcumuz, bizimle birlikte ilk 3'te bulunan diğer kulüplere göre makul durumdadır. Bir kulübün 82, diğerinin 200 milyon dolar borcu vardır. Bizim borcun kabul edilebilir nitelikte olduğunu düşünüyorum'' dedi.