06.01.2006 10:28
Turgut'un bugünkü yazısına eşlik eden fotoğraf... Fotoğrafta, Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turgut, kaleme aldığı yazı için araştırma yaparken görülüyor.
SERDAR TURGUT / AKŞAM
Bu yazı araştırmacı gazetecilik ürünüdür
Önceki gün sakin sakin yazı işleri toplantısı yaparken, yurt haberleri servisinden tuhaf bir haber geldi masaya.
Türkiye’nin önemli bölümü ciddi bir şekilde delirmiş olduğu için bu servisten gelen haberler hemen her zaman çok tuhaf ve bir o kadar da ilginç oluyor.
Son gelen bu haberin de ilk önce sonucunu anlattılar. Birisi başka birinin makatına cezve sokmuştu. Haber bu şekilde sunulunca hepimizin ilgisi buna odaklandı gayet tabii ki. Arkadaşlar bunun birinci sayfadan verilebilecek içerikte olduğunu anlattılar. Ben de onlara, bunun cezvenin hangi tarafının makata sokulduğuna bağlı olduğunu, eğer kahvenin pişirildiği bölümle giriş yapıldıysa bunun sadece birinci sayfalık haber olmakla kalmayacağını, sürmanşetlik haber olacağını ve bunun dışında dünya basının da bu işin üzerine atlayacağını açıkladım. Ama giriş cezvenin sapıyla yapılmışsa haberin değerinin düşeceğini, işin rutinleşeceğini de anlattım. Ben bir defasında yabancı tıp dergisinde bir Türk hastanesinin acil yardımına başvuran makatına yabancı cisim sokmuş hastalarla ilgili olarak yapılmış bir çalışma okumuştum. Makatlara sokulan cisimler arasında gazoz şişeleri, süpürge sapları, teneke kutular ve odun bile vardı. Şimdi bu araştırmayı okumuş bir insan olarak kahve cezvesinin bana rutin haber gelmesini umarım anlayışla karşılamışsınızdır.
(O bilimsel araştırmayı neden okuduğuma gelince; onu da anlatayım. Bugün bu sayfada yer alan resimden de anlayabileceğiniz gibi ben ciddi bir araştırmacı gazeteciyim ve bu köşede aziz okurlarıma iyice araştırılmamış hiçbir konuyu yazmam. Bu da benim hayat ilkem işte ne yaparsınız.)
Bu yazıya konu olan haberi de kısaca özetleyeyim: Kadın kocasına durup dururken kendisinin bekaretini çok önceden kaybettiğini anlatmış. Türkiye şartlarında bu konuda konuşmak otomotikman cinayete teşvik olarak kabul edilebilir. Koca da kızmış tabii ki. Türk erkekleri normal olarak kızmayı pek bilmediklerinden ve hafif sinirlendikleri zaman bile en azından bir kişi öldürmek zorunda olduklarından koca, kadının eski nişanlısından öç almaya karar vermiş. Kadının yardımını alarak eski nişanlıyı eve davet etmişler. Sonra adam onun makatına zorla kahve cezvesini sokmuş. Kadın da bunu videoya çekmiş. (Türklerin son adeti de bu. Yedikleri her boku filme kaydediyorlar nedense.)
Haber bu kadar. Ben bunları duyar duymaz araştırmacı gazetecilik çalışmalarına başladım, bu çalışmalarımın bir bölümünü ortada yer alan fotoğraftan da izleyebilirsiniz.
Haberi gazetede koyacağımız yeri kararlaştırdıktan sonra tarihe geçmesi gereken son yorumum da şu oldu: ‘Başka koşullar var olsaydı, cezveyi kadın adama soksaydı bu belki son derece erotik de olabilirdi değil mi?’
Bu sorum cevapsız kaldı.
Belki yarın da cansız mankenle ilişkiye giren adam haberiyle ilgili yorumlar yapabilirim ama bunun için araştırmacı gazetecilik faaliyetlerimin tamamlanması gerekiyor. Bir tane fıstık gibi cansız manken ısmarladım. O gelebildiği takdirde ilk önce ona tecavüz edeceğim sonra da yazımı yazacağım. Siz okurlarım için ne fedakârlıklar yapıyorum değil mi? Lütfen beni takdir edin.
http://http://www.medyatava.com/haber.asp?id=25338