Miami Heat’in dev pivotu Shaquille O'Neal antrenmanlarda Sumo güreşçileriyle karşılaşacak.
Bir an için 2.16 boyunda 155 kilo ağırlığındaki Shaquille O'Neal'ı, geleneksel Japon güreşi Sumo yaparken hayal edin. Korkunç değil mi? Ama bu hayal kısa bir süre içinde gerçeğe dönüşebilir. Nasıl mı? Miami Heat'li dev pivot belki bezden külota benzeyen "mawashi"yi giymeyecek, ama coach Pat Riley kafasındaki planı pratiğe dökerse, idmanlarda gerçek sumo güreşçileri ile itişip kakışacak.
Miami'nin, Lakers'ı 97-92 yendiği maçta Shaquille O'Neal 18 sayı kaydederken 18-8 gibi düşük bir şut yüzdesiyle oynadı. Chris Mihm ve Kwame Brown gibi zayıf rakiplere karşı O'Neal'ın bu vasat oyununun coach Riley'den tepki göreceğini düşünenler yanılıyordu. Riley, Shaq'e yapılan faullerin çoğunun çalınmadığından yakınırken, aynı şeyin tüm maçlarda yaşandığını ifade etti. NBA tarihinin gördüğü en güçlü ve iri fizikli oyunculardan olan Shaq'i 1992'den beri pota altında durdurabilmek için kendisinden ortalama 35-40 kilo zayıf olan rakipleri, dirsek atma, çekeleme dahil olmak üzere her yolu deniyorlar. 33 yaşına gelen Shaq hâlâ çok güçlü belki ama eskisi kadar fizik kondisyonun iyi olmayışı maçlarda çabuk yorulmasına ve etkinliğinin azalmasına neden oluyor.
İşte Pat Riley'nin parlak fikri de burada devreye giriyor. Riley gazetecilerle yaptığı bir söyleşide şunları söyledi: "Sumocuları getirtip idmanlarda Shaq'in karşısına dikeceğiz. Güreşçiler tüm güçleriyle Shaq'i itip pota altına inmesine izin vermeyecek. Shaq da 100 tane jump hook, 100 tane turnaround jump shot atmak zorunda kalacak. Böylece hücumda sadece pota altında değil, potadan uzaklaşarak da sayı üretmeyi öğrenebilir."
Gazeteciler Riley'nin bu düşüncesini Shaq'e anlattıklarında yıldız oyuncunun tepkisi sadece gülmek olmuş.