**Beşiktaş JK**
**Lig:** Türkiye Süper Ligi
**Stadyum:** İnönü, İstanbul
**Stadyum kapasitesi:** 20.870
**Antrenman Sahaları:** En iyi olanaklar ve genç akademisi
**Yönetimin beklentisi:** Avrupa Kupalarına katılmaya yetecek bir lig pozisyonu
**Taraftarın beklentisi: **Lig şampiyonluğu için mücadele vermek
**Kulüp bütçesi:** 29.800.000 Pound
**Transfer için ayrılan bütçe:** 13.000.000 Pound
**Katıldığı kıtasal kupa:** UEFA Kupası
**Kadro:** *Kaleciler: Oscar Cordoba (35), Volkan Ünlü (22), Ramazan Kurşunlu (24), Murat Şahin (29). Defans: Koray Avcı (27), Adem Dursun (25), Emre Aşık (31), Çağdaş Atan (25), Gökhan Zan (24), İbrahim Toraman (23), Mustafa Doğan (29), Tayfur Havutçu (35), Ali Güneş (26), Ali Tandoğan (27), İbrahim Üzülmez (31). Orta Saha: Kleberson (25), Tayfun Korkut (31), Güven Kocabal (26), Okan Buruk (32), Okan Koç (23), Sergen Yalçın (33), İbrahim Akın (21), Tümer Metin (31), Daniel Pancu (28), Ahmed Hassan (30). Forvet: *Ahmet Dursun (27), Ailton (31), Veysel Cihan (29), Souleymane Youla (23)
**Kiradaki Oyuncular: **Juanfran (29, DL), Erkan Sekman (25, MC), Eser Yağmur (22, ST), Sinan Kaloğlu (24, ST)
Rahatlıkla söyleyebilirim ki Beşiktaş, FM 2006’daki en oturmuş kadroya sahip takımlardan biri. Hiçbir mevkide eksiği yok. Takımın başına geçtiğimde transfer yapacak bir alan bulamadığım gibi, olmasa da olur birkaç transfer yapmakla yetindim. Lafı çok uzatmadan mevkileri incelemeye geçelim isterseniz.
**Kale**
Bu mevkinin eksiği yok, fazlası var adeta. Oscar Cordoba gibi usta bir eldiven olduğu gibi, Volkan Ünlü, Ramazan Kurşunlu ve Murat Şahin’den oluşan yedeklere de sahibiz. Oscar, oyundaki sayılı kalecilerden. Hakkında söylenecek pek fazla bir şey yok. Yedek tercihinizi ise gelecek vaadeden file bekçimiz Volkan Ünlü’den yana kullanmanızı tavsiye ederim. Kötü özelliklerine aldanarak, U20 takıma mahkûm etmeyin. Zamanla, yaşlanan Cordoba’nın yerini dolduracak kıvama geliyor.
**Defans**
Çok sayıda kaliteli alternatifi elinde bulundurduğunuz bir bölge. Her oyuncunuzun bir yedeği var, yani kadro genişliği burada da kendini gösteriyor :)
**Defans (Sol):** Buraya “İbrahim Üzülmez” deyip nokta koymak gerekir aslında. Bir sol bek, nasıl bir sezonu 8.50 ortalamayla bitirir, anlamak mümkün değil! Adem Dursun da gayet tatmin edici bir yedek oyuncu.
**Defans (Sağ):** Ali Güneş ve Ali Tandoğan bu mevki için yarışan oyuncularımız. Fakat Cafu edasıyla oynayan bir Ali Güneş’imiz var. Açıkçası biraz da abartılmış bu performansı. Öyle yada böyle, formayı Ali Tandoğan’a bırakmayacağı kesin.
**Defans (Orta):** Nam-ı diğer DC. Bu mevkii günümüz futbolunda günden güne önem kazanmakta. Defansın ortasındaki ikiliyi iyi oturtan bir takım, istikrarı da sağlamış demektir. Beşiktaş’ta bunun son örneğini, 100. yıldaki şampiyon takımın Zago, Ronaldo ikilisi göstermişti. Mustafa Doğan, Emre Aşık, İbrahim Toraman, Gökhan Zan, Çağdaş Atan, Koray Avcı ve Adem Dursun bu mevkide oynatabileceğiniz oyuncular. İbrahim Toraman ve Koray Avcı, sanırım en yerinde tercih olacaktır. Koray, gerçekten takımın istikrar abidesi. Defans, ön libero ve orta saha mevkilerinde tam performans vererek, minimum hatayla oynayabilen bir oyuncu. Kısa sürede sizin de vazgeçilmeziniz olacaktır. İbrahim Toraman da milli takımımızın değişmezi haline gelmiş, yetenekleri tartışılmaz bir değer. Barcelona için Puyol neyse, İbrahim Toraman da Beşiktaş için o rolü oynuyor. Emre Aşık ve Mustafa Doğan, kanımca iyi yedek oyuncuları olacaklardır. Gökhan Zan ve Çağdaş’a ise bu kadro içinde pek şans verebileceğinizi sanmıyorum.
**Orta Saha**
Orta saha genellikle teknik yönü yüksek oyunculardan kurulu. Kanımca bu mevkide de herhangi bir noksan yok.
**Defansif Orta Saha (Ön Libero):** Tabi ki bu bölgedeki as oyuncumuz Jose Kleberson. Defansif yönleri kadar, ofansif özellikleri de gayet iyi. Uzaktan şutlarını hür bırakmanızı öneririm. Yokluğu Koray Avcı veya Adem Dursun’la giderilebilir.. Serinin bir önceki oyununda hayli abartılan, büyük kaptan Tayfur, neyse ki bu sefer biraz dizginlenmiş. Oyuncu stats’larından kırpılan puanlar, staff profiline aktarılmış, iyi bir antrenör adayı olmuş. Şahsen ben onu, sezonun ortasında koç olarak göreve atamıştım ama tercih tabi ki sizin.
**Sol Açık:** Bu takıma ille de bir transfer yapacaksanız, bu mevkiye yapmanızı öneririm. Fakat daha önce de dediğim gibi, Türkiye’deki en geniş kadrolardan birine sahibiz. İşte bunun meyvesi böyle durumlarda toplanır. Sol açık için akla gelen ilk isim, Türk futbolunun gelecek vaadeden oyuncusu, İbrahim Akın. Fakat ilk sezondaki performansının beni pek tatmin etmediğini de söylemeliyim. Direkt ilk 11 için biraz pişmesi beklenebilir. AMLC olarak gözüken Sergen Yalçın’ı ise burada oynatmayı aklınızdan bile geçirmeyin. O yaştaki bir oyuncunun, bu mevkiyi kaldırması pek mümkün değil. E, o zaman ne yapmalı? Hani geniş kadro? Nacizane önerim, İbrahim Üzülmez’i burada oynatmanız, defansın soluna ise, Adem Dursun’u yerleştirmenizdir. Pişman olmayacaksınız, ben kefilim :)
**Sağ Açık:** Eski CM’cilerin tahmin edeceği üzere, yıllardır bu oyunda süratli, çevik ve çok yetenekli bir Türk genci var; Okan Koç. Günden güne kendini geliştiriyor, hızı ve sürati sanki günden güne artıyor. Kısa sürede bu genç oyuncu için büyük kulüplerden teklif yağmuruna tutulabilirsiniz. Diğer sağ kanat oyuncusu Okan Buruk. Reelde Beşiktaş’ın değişmeziyken, FM’de işi bu kadar kolay değil. Okan Koç gibi bir rakibi var sonuçta. Tayfun Korkut’a gelince, beklediğimin çok üzerinde performans sergiliyor. Kanatta değil, göbekte de oynatabilirsiniz ve kesinlikle ona sık sık şans vermenizi öneririm. Transfer listesine ekleyip bir kenara atılmayı gerçekten haketmiyor. Güven Kocabal için aynı şeyleri pek söyleyemeyeceğim. Beşiktaş gibi bir takım için yeterli olduğunu düşünmüyorum.
**Ofansif Orta Saha:** İşte en zengin bölgemiz. Sergen Yalçın’dan Pancu’ya, Ahmet Hassan’dan Metin Tümer’e, birbirinden kaliteli futbolcular yer almakta bu mevkide. Hangisini oynatmak konusunda seçim yapmak gerçekten zor. Öncelikle Sergen’den bahsetmek istiyorum. Fiziki kondisyonu yerinde bir Sergen’in neler yapabileceğini sanırım hepimiz biliyoruzdur. Her ne kadar son günlerde, Beşiktaş’ın 100. yılına damgasını vuran o enfes performansından bir hayli uzak olsa da, akıl dolu pas ve frikik vuruşlarıyla hala adından söz ettirmeyi başarıyor. FM 2006’daki özellikleri ise bana kalırsa birazcık abartılmış. Diğer AMC adayımız Daniel Pancu, bir hücum oyuncusunda olması gereken kilit özelliklerin neredeyse en iyilerine sahip. Ronaldinho için “Alex’in koşanı” tabirini kullanıyorlar ya, Pancu ve Sergen arasında da böyle bir benzetme yapabiliriz :) Tümer Metin’i, her ne kadar serinin bir önceki oyunundaki kadar iyi bulamadıysam da, kesinlikle Pancu ve Sergen’den aşağı kalır bir yanının olmadığını söylemeliyim. Böylesine çetin bir forma yarışında, Ahmed Hassan’ın pek söz sahibi olamayacağını ve makul fiyata satmanızın, yabancı kontenjanı açısından da yerinde bir hamle olacağını bilmenizi isterim.
**Forvet:** Yine sıkıntı çekmeyeceğiniz bir mevki. Takımın en önemli gol silahı, hepinizin de tahmin edebileceği gibi, Gonçalves da Silva Ailton. Tecrübeli oyuncu, yaşına oranla inanılmaz süratli. Diğer bir ön plana çıkan golcümüz ise Souleymane Youla. O da çok hızlı ve çevik bir oyuncu. Ailton ve Youla ikilisinin tek handikapı hava topları. Fakat çok etkili bir forvet hattı olacaklarından şüpheniz olmasın. Ahmet Dursun ise her ne kadar iyi sayılabilecek özelliklere sahip olsa da, sakatlık ve ceza durumları dışında ilk 11’e girebileceğini sanmıyorum. Veysel’e ise pek ihtiyacınız olacağını düşünmüyorum. Ayrıca bu mevkide, İbrahim Akın ve Daniel Pancu’ya da görev verebilirsiniz.
Sonuç olarak, gayet oturmuş bir kadroya sahipsiniz. Bu takımla TSL’de bileğiniz kolay kolay bükülmeyecektir. Kulübün maddi olanakları gayet iyi. Fakat yönetim, maaş konusunda pek eli açık değil. Toplam maaş bütçesi oldukça yüksek fakat bir oyuncuya önerebileceğiniz maksimum maaş oranı maalesef çok kısıtlanıyor.
Staff’lar da iyi denilebilecek durumda. Fakat mali durum bu kadar iyiyken, neden birkaç koç transferi yapmayasınız.
Eğer Beşiktaş’ı seçerseniz, unutmayın. Türkiye Süper Ligi’nin ve UEFA kupasının en büyük adaylarından birisiniz. Hepinize bol FM’li ve SCN’li günler ;)
Cemre Demirel