ALLAH onlardan razı olsun...Deprem'i yakından tanıyan biri olarak çektikleri acıyı tahmin edebiliyorum...Yeshil izninle bir alıntı eklemek istiyorum.
Pakistan’a yardım için seferber olan Türkiye’ye, Kurtuluş Savaşı sırasında Hint (Pakistan) Müslümanlarının aynı şekilde destek verdikleri ortaya çıktı.
Pakistanlı Müslümanlar, büyük fedakarlıklarda bulunarak savaşta kullanmak üzere Türkiye’ye 1,5 milyon sterlinlik maddi yardım gönderdi. Prof. Dr. Hayrettin Karaman, Muhammed İkbal’in gayretleriyle Pakistan halkının tüm birikimlerini Anadolu’ya gönderdiğini hatırlatarak, “Şu anda onlara yardım etmek bizim vefa borcumuzdur.” diyor.
Gönderilen yardımın boyutunu şu rakamlar ortaya koyuyor: O zaman 1 sterlin 9 Osmanlı Lirası’na eşitken 1 Osmanlı Lirası ise 6,615 saf altına denkti. O dönemde fiilen İngiliz işgali altında bulunan Hint Müslümanları, Osmanlı, İngiliz, Fransız ve Yunan işgaline uğrayınca gerek Batılı ülkeler nezdinde yaptıkları protestolarla ve gerekse kendi geçimlerine ayırdıkları paralarla Türk halkının yanında yer aldı.
Prof. Dr. Hayrettin Karaman, Pakistan’ın İslam dünyası içinde Türkiye halkını en içten seven bir ülke olduğuna dikkat çekiyor. Karaman, “Öyle ki gittiğinizde gümrükte, polis kontrolünde pasaportunuzda Türk ibaresini görünce gözleri gülüyor, sizi ‘kardeş’ diyerek karşılıyorlar.” diyor. Kurtuluş Savaşı’nda Muhammed İkbal’in büyük gayretleriyle Pakistan halkının tüm birikimlerini Anadolu’ya gönderdiğini hatırlatan Karaman, “Bugün de onlara yardım etmek bizim vefa borcumuzdur.” diyor.
Prof. Dr. Bekir Karlığa da Osmanlı yıkılırken en büyük yankının Hindistan’dan geldiğini söylüyor. Karlığa, Türkiye ile Pakistan arasında tarihî, dinî bir yakınlık olmasının yanı sıra Pakistanlıların kullandığı dil olan Urducada da pek çok Türkçe, Arapça ve Farsça kelime olduğuna dikkat çekiyor. Karlığa, şöyle devam ediyor: “Pakistan, özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan ve sömürgeciliğin yıkımı ile belirlenen konumda bütün Müslümanların İslam esasına dayalı bir devlet kurma ideallerinin sonucunda kurulmuştur. Bunda özellikle Muhammed İkbal ve Muhammed Ali Cinnah’ın rolü büyüktür. Hint yönetiminde kaldıkları sürece Müslüman kimlikleriyle yaşamanın zor olacağını görüp bu yolu seçtiler. Genç Pakistan, Türkiye ile iyi ilişkiler kurdu.”
Hint (Pakistan) Müslümanları, Osmanlı işgale uğradığında büyük bir yardım kampanyası başlatmışlardı. Emir Ali başkanlığındaki Hint Hilafet Komitesi (İndian Committee of the Caliphate) tarafından açılan yardım kampanyasında toplanan para miktarı 1,5 milyon İngiliz Sterlini civarında idi. Hemen Ankara’ya ulaştırılan bu para, zamanın Maliye Bakanlığı kayıtlarına veya Hazine’ye girmemiş, doğrudan Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın emrinde durmuş, Osmanlı Bankası’nda muhafaza edilmişti. Büyük Taarruz öncesinde, Ankara hükümetinin bütün parasal imkanları tükenince, yardımların bir kısmı Garp Ordusu’nun teçhizine harcandı. Paranın artakalanları Atatürk’e teslim edildi. Atatürk de parayı, yeni kurulan İş Bankası’na kuruluş sermayesi yaptı. Pakistan’ın ünlü şair ve düşünürü Muhammed İkbal, yardım toplama çalışmalarının bayraktarlığını yapmıştı. Ahmet Dinç, Elif Tunca, Ankara, İstanbul