Fifa Football 2006 - Demo İnceleme
Evet arkadaşlar işte yepyeni bir Fifa ile karşınızdayız... İlk olarak oyunu açtığımda içimde biraz şüphe yok değildi.Artık bana fifa eski tadını vermiyor ve benim heyecanım
her çıkan demoda giderek azalıyordu.Fifa 06 Demo'da da çok fazla heyecanlı ve çok fazla istekli değildim oyuna girdiğimde.
İlk önce klasik birkaç lisans yazısı ve tittle ekranından sonra ana menüye geliyoruz.
ARTIK DAHA AKICI BİR MENÜ VAR
Öncelikle şunu söyleyeyim ki ana menü 2004 ve 2005 deki gibi çok ağır değil ve kaba durmuyor,arkaplanlarda koyu renkler üzerinde durulmuş menü yazıları ise açık renkte ve oldukça göze hoş geliyor.
Menülere gelirsek artık ''play Now'' yerine ''Kick of'' terimi kullanılmış,bu bölümde hazırlık maçları yapabiliyoruz.Demo da sadece bu bölüm kullanılabiliyor her zamanki gibi.
''Kick of'' bölünmüne tıkladığımızda karşımıza takım seçme ekranı geliyor,bu ekrana pek de yabancı değiliz zira eskii serilerden pek bir farkı yok.Bu demoda 4 takım seçebiliyoruz bunlar;İngiltere'den Mancherser United ,
İspanya'dan Barcelona,Fransa'dan P.S.G ve İtalya'dan Milan.Takımları değiştirirken takım istatistiklerini defans-orta saha-hücum olarak ayrı ayrı gösteriyor takımı seçmeyi onayladığımızda ise o bölüm ortalama istatistik olarak değişiyor.
Yine aynı ekrandan formaları da seçtikten sonra devam butonuna basıyoruz.Sonra karşımıza kontrol ekranı geliyor,oradaki ayarlamaları istersek değiştirebiliyoruz yada normal ayarlarımızda oynayabiliyoruz.Bana sorarsanız çok da gerekli bir kısım değil.Bu bölümü geçtikten sonrada
Maçı yükleme kısmına geliyoruz ve nefesimizi hafif hafif tutmaya bize eskiden verdiği o müthiş heyecanı verebilecek mi diye düşünmeye başlıyoruz.
BİREBİR STADLAR
Seyircinin o gür sesi beni düşüncelerimden uyandırdı ve o müthiş stadyumla başbaşa bıraktı.Bu arada gerçekten oyundaki stadyumların hepside harika olmuş bunu söylemeden geçemeyeceğim.
Taraftarlara gelirsek fifa 04 ve 05 den daha fazla bir özelliği yok,görünüş ve ses olarak aynılar.Ancak bu seride daha koyu giyinen bir seyirci ile karşı karşıyayız.
Kısaca tünelden geçiş ve kadro gösteriminden sonra hakem ilk düdüğünü çalıyor ve maç başlıyor
VE MAÇ BAŞLADI
Alıştığımız bir santra vuruşu ve yepyeni bir oynanış.Evet santradan sonraki ilk atağımda aklımda oluşan fikir buydu.Ea Sports bu sefer baya bir uğraşmış ve oynanış stilinde baya bir değişim yapmış.
Öncelikle yeni eklenen hareketlerden kısaca bahsedeyim, oyunda ''c'' tuşuna bastığımızda topa basıp vücudunu kaleye doğru dönüyor futbolcumuz ve yine ilerlerken aynı anda bu tuşa bastığımızda ise çok güzel bir çalım öncesi yürüyüş seyrediyoruz.Bu tuşun bir diğer fonksiyonu ise top ayağınıza gelmeden bastığınızda topu bacaklarının arsından bırakarak rakibi şaşırtabiliyor veya diğer bir oyuncunuza pas vermiş oluyorsunuz.
Yine hızlı koşma tuşuna tek bir sefer bastığımızda ise oyuncumuz sadece topa basarak duruyor.Bu hareketi oyunun full versiyonu çıktığında Hasan Şaş ile yaparken çok fazla zevk alacağım :)
Bir diğer yeni özellikli tuşumuz ise ''z'' 2004 ve 2005 serilerinde off ball özelliğini kullandığımız ''z'' tuşu artık topu bacaklarınız arasıdan geçirerek sürme işlemini üstleniyor.
Dribling ve ayak hareketleri de daha gerçekçi ve güzel olmuş ayrıca boşa kaçan bir oyuncunuzun önüne rakip takımdan bir oyuncu gelirse onu koluyla hafiften iterek geçmeye çalışıyor ki siz orada bu müthiş anı izleyebilmek için topu kaptırıyorsunuz.:)
Diğer bir özellik ise kalecilerin hareketlerinin gerçeğe tamamen yakın olması.Uzaktan gelen şutlarda artık kalecilerimiz sürekli topu ellerinde bulamıyor sert şutlarda topu kontrol edemeyerek önlerine düşürebiliyorlar.
Oyunun daha zorlaştığı ve yapay zekanın arttığı gözüme çarptı.Bana göre en önemli artıya gelecek olursak; ara animasyonlar...
SEYİR KEYFİ
Oyunda oyun içi grafikler ve ara animasyonlar kesinlikle mükemmel olmuş.EA Sports yine çok çalışmış ve eksik olan birçok oyuncunun face (yüz) modellemesini oyuna eklemiş.Fakat formalar hala aynı oyuncunu vücudu ile forması arasında sanki büyük bir boşluk var.Taraftarlara gelecek olursak yazının başındana değyindiğim gibi yine karton grafikler kullanılmış,hareketler yine aynı sadece artık takım elbiseli taraftarlar oldukça fazla.Ara animasyonlar ise gerek bir faul olduğunda gerek bir şuttan sonra gerek bir gol sevincinde gerek bir kornerde...İşte oyunun bazı kısımlarında karşımıza çıkan müthiş animasyonlar sanki gerçekten canlı bir maç izliyor hissi veriyor insana.
Bu animasyonlar sırasında seslerde oldukça güzel hele R.Van Nistelrooy'la attığım golden sonra seyircilerin ''ruud ruud ruud'' seslerini duymak müthiş bir keyif...
Bir başka farklı animasyon ise gol sevincinde kamera birden kaleciyi çekiyor ve Türkiye'den Mondragon'a özel hareketler gelebiliyor karşımıza :)
Maça giriş esnasındaki tünel görüntüleri,oyuncu değişimi,maç başlangıcı,bitişi ve ilk yatı görüntüleri de diğer güzel anlar.
GÜÇ BENDE ARTIK
Diğer serilere göre en önemli değişiklik ise oyuncuların teknik ve fizik özelliklerinin oyunu artık daha fazla etkiliyor olması.Eski serilerde oyuncunun hızının,şutunun,refleksinin,kafa vuruşunun gücü oyunu gerektiği kadarı ile etkilemiyordu,ben hatırlıyorum Hakan Şükür ile
5 metre arkadan gelip Roberto Carlos'tan topu çalabiliyordum.Oysa şimdi oyuncu özellikleri tamamen oyunda kendini belli ediyor ve oyunun akışını değiştirebiliyor.Elinizdeki oyunculara göre oyun tarzınızı değiştiriyor ve farklı bir anlayışa geçebiliyorsunuz.
İşte sadece maçın ilk yarısını oynayabildiğimiz Fifa Football 2006 Demo'nun kısa bir özeti.Ben denemenizi kesinlikle tavsiye ediyorum.Bu sene oldukça fazla yenilik getirilmiş oyuna.Eylül'ün sonuna doğru piyasaya çıkması beklenen oyun hakkındaki görüşlerinizi
netleştirecek bir demo.Hepinize iyi eğlenceler diyerek yazımı burada noktalıyorum....
Okan Davarcı-Battousai