25.08.2005-Hürriyet
**Barzani: Umarım bağımsız Kürdistan’ı görürüm**
İhsan DÖRTKARDEŞ, (DHA)
Kürdistan Bölge Başkanı seçilen Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) lideri Mesut Barzani, "Umut ediyorum ki yaşadığım süre içinde bağımsız Kürdistan’ı görürüm. Fakat bugün var olan gerçekliğe göre hareket edilmeli" dedi.
Bağımsız Kürdistan’ın ne zaman geleceğini kendisinin de bilmediğini belirten Barzini "Hak bildiğimiz hiçbir husus üzerine pazarlık yapmayız. Biz Kürtler, federal, demokratik yeni bir Irak için mücadele ediyoruz. Bizim düşüncelerimize saygı gösterilmesi için çaba sarf ediyoruz. Irak’ın İslami bir devlet olmasını kabul etmeyiz" diye konuştu.
’İSLAMİ DEVLET OLMAZ’
Barzani’nin İtalyan gazetesi La Repubblica’ya yaptığı açıklamalar, IKDP’nin yayın organı ’Xebat’ gazetesinde yayınladı. Barzani, Irak Anayasası’nın İslami esaslara göre olmayacağını anlatırken şöyle dedi: "Tüm düşüncelere saygı gösteriyoruz. Fakat, hakkımız bildiğimiz hiçbir husus üzerine pazarlık yapmayız. Biz Kürtler, federal, demokratik yeni bir Irak için mücadele ediyoruz. Bizim düşüncelerimize saygı gösterilmesi için çaba sarf ediyoruz. Hiçbir geri adım atmayız ve Irak’ın İslami bir devlet olmasını kabul etmeyiz."
’ABD GİDERSE ÜLKE HARABEYE DÖNER’
Barzani ABD ile sağlam temeller üzerinde işbirliği yaptıklarını, onların yardımı sayesinde savaşta başarılı olduklarını, Saddam Hüseyin rejimini yıktıklarını anlatırken, "Amerikan diplomasisi bizim istemlerimizi anlamalıdır. Biz, sürekli olarak ABD ve çokuluslu güçlerden Irak’ta kalmaları için talepte bulunuyoruz. Bu güçlerin Irak’tan çekilmesi durumunda ülke harabeye döner" dedi.
Kürt lider, ’Kürdistan bölgesinin’ sınırlarının tanınmasını istediklerini ancak anayasayı hazırlama komisyonunun bunun üzerine anlaşmaya varamadığını anlatırken, Kürtlerin bağımsızlık için büyük kurbanlar verdiği halde, bugün Irak’ın parçası olmayı kabul ettiğini, ancak bunun için garantiler istediğini söyledi. Barzani, bu garantileri Saddam döneminde evlerinden göç ettirilenler ve peşmerge olarak gösterirken şunları söyledi:
’KERKÜK VE PEŞMERGE OLMAZSA OLMAZ’
"Peşmergeler kalmak zorundadır. Merkezi iktidarın ordusuna katılabilinir... ’Kürdistan’ı savunmak için peşmergelerin kalması şarttır. Diğer sorun Kerkük meselesidir. Herkes Kerkük’ü istiyor, çünkü Kerkük petrol içinde yüzüyor. Birkaç gün önce bazı Şii ve Sünni Araplar bir yürüyüş yaptı. Yürüyüş sırasında federasyona karşı sloganlar attılar. Bu sorun tehditlerle çözülemez. Kerkük, Irak’ın ve aynı zamanda ’Kürdistan’ın bir şehridir. Kürt halkı, ister seçimler olsun, ister referandum olsun tüm imkanlarını Kerkük’ün ’Kürdistan’a katılması için kullanır. Kürtlerin şartı, Irak’ın dünyevi bir devlet olması, Kerkük üzerine özgür referandum, doğal kaynakların kontrolü (petrol de bunların içinde), Kürdistan askeri güçlerinin tanınması gibi istemlerden oluşuyor. Eğer bu istemlerimiz olmasa Kürt halkı bu yeni anayasayı kabul etmez."
Mesut Barzani, Irak seçimleri sırasında yapılan referandumun sonuçlarını hatırlatırken, ’bağımsız Kürdistan’ın ne zaman geleceğini bilemediğini söyledi. Barzani, bu konuda şöyle dedi:
‘OY VEREN KÜRTLERİN YÜZDE 96’SI IRAK’TAN AYRILMAYI SAVUNUYORDU’
"Referandumda 2 milyon Kürt oy verdi. Yüzde 96’sı Irak’tan ayrılmayı savunuyordu. Irak’a bağlı kalınması için halkın güvenmesi ve inanması gerekir. Tüm haklarının korunması gerekir. Umut ediyorum ki yaşadığım süre içinde bağımsız Kürdistan’ı görürüm. Fakat bugün var olan gerçekliğe göre hareket edilmeli. Ne zaman bağımsız Kürdistan zamanı gelecek ben de bilmiyorum. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile dayanışmamızı sürdürüyoruz. Çünkü iki taraf da federal bir ülke için çalışıyor."
BARZANİ’DEN ’KÜRT PARLAMENTOSU’NA MEKTUP
Yeni Irak Anayasası taslağının mecliste onaya sunulmak üzere tamamlanması 3 gün için ertelendikten sonra yerel ’Kürdistan parlamentosu’, IKDP lideri Barzani’nin isteği üzerine olağanüstü toplandı. Erbil’deki ’Kürdistan parlamento başkanı’ Adnan Müftü, Barzani’nin anayasa ile ilgili olarak Bağdat’tan bir mektup gönderdiğini söyledi.
Barzani’nin mektubunda, anayasada bazı maddelerin kendi talepleriyle uyuşmadığını fakat anayasanın Kürtler açısından büyük bir kazanç olduğunu, bu anayasanın parlamentoya sunulmasını, üzerinde tartışma yapılmasını ve bu tartışmadan sonra sonuçların Bağdat’taki Kürdistan heyetine ve kendisine ulaştırılmasını istediği belirtildi.
(DHA)