Orjinal Mesajı Yazan: Grandmonster
ark.lar 128mb powercolor ati 9800pro ekran kartı aldım. ama başka bi markanın 256 mblık olanı vardı oda 9800pro. ama o daha ucuzda bende pahalı olanı yani 128'liği aldım. şimdidi acaba diğerinimi alsaysım diyorum. sizce iyimi ettim yoksa 256'lık olanımı alsaydım??? :confused:
Şöyle açıklayayım. Öncelikle ekran kartının 128 MB veya 256 MB olmasının size sağladığı yarardan bahsetmem gerekiyor. Şimdi bir ekran kartının kaç MB olduğu, o kartın aynı anda yapabileceği işlem kapasitesidir diyebiliriz. Yani 128 MB'lık kartlara oranla 256 MB'lık kartlar daha büyük işlem kapasitesine sahipler. Ancak buna karşın 128 MB'lık kartın daha pahalı olduğunu söylüyorsun. Şimdi burada kartın bant genişliği ön plana çıkıyor. 256 MB'lık ATI 9800 Pro'da 128 bant genişliği varken, 128 MB'lık ATI 9800 Pro'da 256 bit bant genişliği var. Bu bant genişliği, bir bakıma kartın işlem yapma hızına etki ediyor diyebiliriz. Bu yüzden de 128 MB'lık ATI 9800 Pro daha pahalı. Yaptığın seçime gelince; Ekran kartının özelliklerini sonuna kadar sömüren oyunlarda, 128 MB'lık ekran kartı ile performans düşüşü yaşayabilirsin ama daha iyi optimize edilmiş oyunlarda, çok iyi performans alabilirsin. 256 MB'lık kartta ise, kapasitesi daha yüksek olmasına rağmen uygulama hızı biraz daha düşük olduğu için, yine performans konusunda ufak sorunlar yaşayabilirsin. Sonuç olarak yaptığın seçimi iyi veya kötü olarak nitelendirmek pek doğru olmaz. Çünkü bu kartların performansları, kullanılan teknolojiye göre oyundan oyuna değişir. Ancak ATI yongalı 9800 Pro almakla iyi etmişsin diyebilirim ;)
Umarım yardımcı olabilmişimdir...