Başkan Özhan Canaydın, Sefaköy arazisi bize temiz verilmedi. Bu sağlanırsa üzerine spor okulları kurabiliriz dedi.
Fanatik’in “Sefaköy skandalı” haberi camiaya bomba gibi düşerken, ön kullanım hakkı iptal edilen Sefaköy’deki araziyle ilgili olarak özhan Canaydın ilginç açıklamalar yaptı...
Araziye ilişkin bütün gelişmeler yazılmadan olayın Galatasaraylılar tarafından anlaşılamayacağını belirten deneyimli başkanın konuya ilişkin verdiği bilgiler şöyle:
Sefaköy’deki 79.650 metrekare tarla vasıflı arazi ön kullanım hakkı 18 Ocak 1998 tarihinde yapılan sözleşme ile çok amaçlı spor tesisi yapmak üzere kulübümüze verildi. Galatasaray yaklaşık 50 milyar lira harcayarak aralarında uçuş koridoru problemi de olmak üzere pek çok sorunu halletti. 1999 yılında gelen büyük depremin ardından Küçükçekmece Belediye Başkanlığı jeoteknik çalışmalar sonucu imar durumu belli olacağı gerekçesiyle çalışmayı durdurdu. Sonra Hüseyin Balçık isimli bir şahıs, arazinin kendisine miras yoluyla geçtiği iddiasıyla Milli Emlak’a dava açtı.
‘Arazi nin boşaltılmasını istedik ama...’
Yaklaşık 1,5 sene bu dava sürdü. Ardından Milli Emlak tarafından aynı arazinin bir nakliye firmasına TIR parkı olarak verildiğini ve onların izni dışında bize ayrılan alanı işgal ettiğini gördük. Olayın her aşamasında dilekçelerle bize ön tahsisi yapılan arazinin boşaltılması için müracaat ettik. Karşı taraf edimlerini yerine getirmedi. Milli Emlak bize tahsis ettiği araziyi temiz olarak, yani hiçbir işgali olmadan kullanımımıza tahsis edemedi. Arazi işgale uğradı. Milli Emlak aleyhine açılmış olan bir davaya dolayısıyla biz de müdahil olduk. Aynı bey sonra bir dava daha açtı. Mahkeme dava sonuçlanana kadar arazi üzerine tedbir koydu. Tedbir konulmuş arazinin içine dahi giremezsiniz. Dolayısıyla bu davalar bizim arazi üzerindeki her türlü tasarrufumuzu engellemiş durumdaydı. Biz de ‘Araziyi bize temiz olarak teslim edin, parasını ödeyelim’ dedik. Onlar da, “Biz de bişey yapamıyoruz, mahkemenin tedbir kararı var” dediler. Ama parayı istemeye devam ettiler. Giremediğimiz, başkası tarafından işgal edilmiş bir arazinin kirasını ödemediğimiz için “Edimlerinizi yerine getirmediniz” diyerek ön iznimizi iptal ettiler. Ama aslında, edimini yerine getirmeyen Milli Emlak’tır.
Ön izin 2003’te iptal edildi
Basit bir şekilde anlatacak olursak; Bir evi mal sahibinden kiraladığınız zaman ne dersiniz? Burayı bana içinde hiçbir kişi olmadan boş olarak teslim et, ben de taşınayım.” Ben tam taşınırken üçüncü kişi gelip dairenin içine yerleşirse ben kira öder miyim? Size çok basit olarak anlatmaya çalıştım. Ondan sonra 30 Ocak 2003 tarihinde ön izin Milli Emlak tarafından iptal edildi. Biz de iptal kararının iptali için dava açtık. Mahkeme kendini yetkili görmedi ve bu kararı da Danıştay’da temyiz ettik. Danıştay da bizi haklı gördü ve 2 Ağustos 2005 tarihinde tebellüğ ettiğimiz kararla davaya İdare Mahkeme’nin bakması konusunda hüküm verdi. Şimdi İdare Mahkemesi ön iznin iptali hakkında açtığımız davaya bakacak ve nihai bir karar verecek.
Galatasaray her türlü sorumluluğunu yerine getirdi. Bu arazi bizi çok yordu. Sürekli bir engelle karşılaştık. Burada bir ön izin söz konusu. Direkt bize tahsisli olsa, ben araziyi koruyamasam haklıydı devlet. Ama devletin esas tahsisi yapmasından önceki aşamada bu işgalde sorumluluğu vardı. Onun engellemesi gerekiyordu. Yani arsayı ilk günden beri temiz teslim alamadığımız için hukuksal savaş vermişiz. Milli Emlak’a müracatlarımızı yapmışız. Veraset ilanlarından doğan arazi üzerinde hak iddia eden tapular ortaya çıkmış.
‘Ne süpermarket, ne başka bir şey’
Ayrıca bu araziye spor tesisi haricinde hiç birşey yapılamaz. Ne süpermarket ne de başka birşey... Tahsis amacı ön tahsis protokolünde olduğu gibi sadece ‘Çok amaçlı spor kompleksi yapmak.’ Arazi hiçbir zaman tam olarak Galatasaray’ın üzerine geçmedi. 1998’den bu yana İstenilen para 37 küsur milyar, faizleri ile 103 milyara yaklaşmıştır. Kulübümüzün ödeyemeyeceği bir rakam söz konusu değil. Bilhassa ödenmedi. Çünkü arazi tam olarak bize teslim edilmedi. Bugüne kadar gelen yekünü, eğer arazi bize teslim edilirse yine ödemememiz lazım. Çünkü arazi bize teslim edilmedi bu kadar basit. Yoksa bu bize verilmişti de, 17 milyar ödemedik diye elimizden alınmış değil. Arazi bize temiz verilirse spor okulları kurabiliriz. Başka türlü hiç birşey yapma hakkınız yok. Ve inanıyorum ki, Sefaköy’ün ön izin hakları kulübümüze iade edilecek.