Yeni Turizm Bakanı Koç, toplantılarda arada bir kestiriyor, uyanıkken yaptığı konuşmalarda da gaf üstüne gaf yapıyor
Şubat ayında Erkan Mumcu'nun istifasından sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'na atanan Atilla Koç'un Rus turistler konusundaki gafı büyük tepki topladı. Ancak bu sözleri için özür dileyen Koç yeni bir gaf yaptı. Rus turistler için önceki gün "görgüsüz" nitelemesinde bulunan Koç dün de "para harcama çılgınlığı içindeler" dedi. İstifa etmeyeceğini söyleyen Koç, "Sanki adam öldürmüşüm de pişmanım derler ya onu çağrıştırıyor bana' diyerek "pişmanım" demeyi kabul etmedi. Rusya Büyükelçisi'ne "tarziye" mektubu gönderdiğini ifade eden Koç, haftalardır kendisinden randevu bekleyen Büyükelçi'yi de bugün makamına davet etti.
Koç, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Çevresi Düzenlemesi Ortak Hizmet Projesi Protokolü için Kültür ve Turizm Bakanlığı Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen imza törenine katildi. Törende gazeteciler önceki gün Muğla'da Rus turistler için "sonradan zengin olmanın görgüsüzlüğüyle fazla para harcıyor" gafıyla ilgili soru yönelttiler. Koç, şöyle konuştu:
Şakacı zihniyetim
"Kastını aşan, akıbetinin böyle olacağını düşünemediğim, şakacı zihniyetimin verdiği bir sözle bu hadise olmuştur. Ama kastım katiyen bu değildir. Ben gerek valiliğim, gerekse genel sekreterliğim sırasında defalarca Rusya'ya gittim. Rusya'da dostlarım var. Son olarak Moskova Fuarı'nda Ruslar ile beraberdik. Türk yazarlarını Rus diline kazandırma çalışmaları içindeyken bu hadise oldu. Derin bir üzüntü içindeyim. Bizim bu insanlara karşı kötü bir niyetimiz olamaz. Zaten olmadığı şuradan belli; Cumartesi akşamı 700 kadar Rus tur operatörüne ev sahipliği yapacağım." Rus turistlerden özür dileyip dilemeyeceğini soran gazeteciye de, "Ben Türkçe'yi iyi konuşurum. Ama arada sırada espritüel hayatim bana böyle bir söz söylettiyse özür dilemek erdemdir. Özür de dilerim" karşılığını verdi.
Rus turistler Bakan Koç'a çok kızdı
Kültür ve Turizm Bakam Atilla Koç'un tatil için Türkiye'ye gelen Rus turistlerle ilgili açıklamasına turizmcilerden tepki geldi.
Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Osman Ayık, Türkiye'ye gelen her turistin misafir sayıldığını belirterek, açıklamaya sektör olarak üzüldüklerini söyledi. Ayık, Rus pazarının Türk turizmi için önemine dikkat çekti. Ayık, Bakan Koç'un açıklamalarıyla ilgili de "Büyük bir talihsizlik. Bunun üzerine gidilmemesi lazım. Konu büyütülürse devletlerarası skandala da dönüşebilir" dedi.
Türkiye Turistik Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Ahmet Barut da Bakan Koç'un Rus turistlerle ilgili sözlerini "talihsizlik" ve "dil sürçmesi" olarak nitelendirdi. Antalya'nın Kundu Sahili'ndeki Lara Resort Barut Otel'de tatil yapan Rus turist 34 yaşındaki Piremina Kaşenskaya Dilya, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un sözlerini kınadığını söyledi, "Görgülü insan böyle bir açıklama yapmaz. Binlerce Rus turist Türkiye'ye gelip tatil yapıyor. Bu tür açıklamalar biz Ruslar'ı incitir" dedi.
Aynı otelde kalan ve Rusya'da seyahat acentesinde çalışan İrina Tkacenko ise, "Bu sözler beni çok üzdü. Her yıl binlerce turist Türkiye'ye geliyor. Türkiye'nin Turizm Bakanı'nın bu sözleri hiç yakışık almadı" diye konuştu. Rus turist 37 yaşındaki Marina Patapova da tercüme ettirdikleri Bakan Koç'un sözleri karşısında söyleyecek kelime bulamadığını ifade etti.