Sanal alemin kralı bu serveti hack etti!
15 yaşında iken dünyanın en çok aranan bilgisayar korsanı olmuştu. Tüm Amerikan kurumlarının bilgisayarlarına girdi, gizli bilgileri hallaç pamuğu gibi attı. 20 yaşında yakayı ele verdi, yargılandı. Yeteneğini legal alana kaydırdı ve büyük paralar kazandı. Şimdi başarılı bir işadamı.
Münih’teki apartman dairesinde kurduğu mütevazı bilgisayar sistemleri ile Amerikan Merkezi Haberalma Servisi (CIA), Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) gibi dünya devi kuruluşların bilgisayar sistemlerine sızdığında henüz çocuktu. 1. Körfez Savaşı esnasında Pentagon bilgisayarlarından Saddam Hüseyin ile ilgili bilgileri okudu, bazı büyük bankaların sistemlerine girerek milyonlarca doları çevre kuruluşu Greenpeace’in hesaplarına aktardı. Yakalandı, yargılandı; ama yaşı tutmadığı için zorunlu sosyal hizmetle kendini kurtardı. Oldukça popüler olduğu mahkeme süreci, bilgisayar dünyasının en tanınmış simalarından Kim Scmitz’in ya da bu âlemdeki ismi ile ‘Kimble’ın, aynı zamanda büyük bir işadamı olmasına giden yolu da açtı. Kim, illegaliteden legaliteye giden ilginç öyküsünü Turkuaz’a anlattı. İlk bilgisayarını 9 yaşında hediye olarak almıştı. 12 yaşına geldiğinde ise bilgisayar oyunlarının şifrelerini kırıp, ucuz kopyalarını arkadaşlarına satmaya başladı. ‘Daha o zamandan büyük bir şeyler yapacağımı biliyordum. Bilgisayar dünyasına girince 1 numaralı hacker olmaya karar verdim.’ diyen Kim, 12 yaşında tanıştığı modem vasıtasıyla arkadaşlarına yazılım göndermeye başlamış. ‘Modemden dolayı telefon faturaları şişiyordu, buna kendimce bir çözüm bulmalıydım.’ diyen Kim, çözümü, telefon faturalandırma sistemini devre dışı bırakan, ‘Blue Box’ isimli bir yazılım geliştirmekte bulmuş. Programı sadece kendisi kullanmakla kalmamış, etrafındakilere de satmış. ‘15 yaşından itibaren beş yıl boyunca dünyanın en çok aranan hacker’ıydım. Bilgisayarımla giremediğim hiçbir sistem yoktu.’ diyor. Bu illegal becerisi sayesinde Kennedy suikastı soruşturmasıyla ilgili belgelerden, ünlü politikacıların banka hesaplarına varıncaya kadar, akla gelebilen her türlü gizli bilgiye ulaşmış. Kendisini en çok eğlendiren, 1. Körfez Savaşı esnasında Pentagon bilgisayarlarına girince karşılaştığı Saddam Hüseyin ile ilgili uydu fotoğrafları olmuş. ‘Düşünsenize, tüm dünya acaba savaş çıkacak mı çıkmayacak mı diye fal açarken, ben Pentagon bilgisayarlarında turlayıp, Saddam’ın resimlerine bakıyor, savaş planlarını inceliyordum. İnanılmaz bir ayrıcalık hissiydi.’ diyerek anlatıyor, daha sonradan yargılanmasına sebep olacak bu süreci.
‘1998’de yakalandım. Ama muhakkak beni biri ihbar etmişti. Yoksa asla hatları takip ederek beni yakalamaları söz konusu olamazdı.’ diyecek kadar da kendinden emin, Kim. Yakalandığında 21 yaşın altında olduğu için hapis yatmamış, ama duruşması bitince, bu kez hayata tam karşı köşeden başlamış ve ‘bilgisayar veri güvenliği’ sağlayan Data Protect şirketini kurmuş. ‘Bu işin tüm hinliklerini bildiğim için kurduğum şirket kısa zamanda bir numara oldu.’ diyor Kim. Şirketini 2001’de Almanya’nın en büyük sertifika şirketi TUV’a 200 milyon dolara satınca, çılgın ticari yaşantısı da başlamış. Ünlü online alışveriş sitesi letsbuyit.com’u iflasın eşiğinden kurtarması ile çok ses getirmiş. ‘31 yaşındayım ve bugüne kadar 1 milyar dolarlık iş yaptım. Hem de ortaya hiçbir şey koymadan.’ diyen Kim’in sahibi olduğu ve daha çok internet alanında hizmet veren Kimpire Limited isimli şirket, bin 800 kişiyi istihdam eden 25 şirkete ortak. Kim’in bir diğer işi ise önde gelen CEO’lara en gelişmiş bilgisayar sistemleri ile donanmış özel otomobiller üretmek. Almanya’daki ticari faaliyetlerinden dolayı birkaç kez başı derde giren Kim, ‘Bürokrasisi az, iş hayatı çok dinamik.’ dediği Hong Kong’da yaşıyor.
Peki korsanlığı tamamen bıraktı mı? ‘Evet. Artık bu tür işlerle uğraşmıyorum. Hayatımda yeterince legal heyecan ve iş var. Ama emin olun, şu an bile istesem giremeyeceğim sistem yok.’ diyecek kadar da iddialı. Kim’i manşetlerden indirmeyen bir başka özelliği ise bizzat kendisinin Usame bin Laden’i yakalayana 15 milyon dolar ödül vaat etmiş olması. Hızlı hayatı ve verdiği partilerle tanınan Kim, şu anda ‘Beni Bill Gates’ten de yukarıya taşıyacak.’ dediği Trendmax isimli bir yazılım programı üzerinde çalışıyor. Manşetlerde olmayı sevdiğini saklamayan Kim’in bir diğer projesi ise 2006’da organize etmeyi planladığı 3 bin millik ralli. Hızlı spor arabası olan herkesi bu ralliye çağıran Kim, ralliyi kazanacak olana 2 milyon dolar ödül vaat ediyor. Rallinin muhtemel rotaları arasında ‘Prag-İstanbul’ ayağı da var.
www.zaman.com.tr