Ben bu belgeseli izlemedim. Sağolsun giden arkadaşlarım filmden soğuttu beni .. Ancak Ceviz Kabuğu programında bu belgesel eleştirildi. Belgeseli izleyen bir üniversite öğrencisi şöyle diyor :
"Belgeseli izledikten sonra artık Türk askerlerine değil Anzaklara üzülmeye başladım. Baştan sonra mağdur olan anzaklarmış gibi gösterilmiş belgeselde. Sürekli anzak askerlerin acıları ve onların mektupları anlatılmış. Mustafa Kemal çok basit gösterilmiş ve işin hazin tarafı Seyyid Çavuştan hiç bahsetmemişler Oysa seyyid çavuş Çanakkale Harbinin en önemli simalarındandır.
Belgesel sanki Anzakların torunları tarafından çevrilmiş gibi gözüküyor. Güya Anzak askerleri çok masum sevecen insanlar da Çanakkaleye düğüne gelmişler gibi gösterilmiş. O anzaklar eğer boğazı geçseydi İstanbulda kaç milyon insan öldürecekti biliyo musunuz. Bu anzak bozuntuları taa nerelerden gelip benim yurduma kastetmiş ama o belgeselde o zavallı anzakların acılarından bahsediyor. Nerede benim Mustafa Kemalim nerede o 270 kiloluk top mermisini kaldıran Seyyid Çavuşum Yazarken bile sinir oluyom.
M. Akif o bizim şirin anzaklar için bakın ne demiş:
dedirir-yırtıcı, his yoksulu, sırtlan kümesi
varsa gelmiş, açılıp mahbesi, yahut kafesi!
---------------------------------------------------
yedi iklimi cihanın duruyor karşında,
osrtralya’yla beraber bakıyorsun ; kanada!
çehreler başka, lisanlar, deriler rengarenk.
sade bir hadise var ortada : vahşetler denk.
kimi hindu, kimi yamyam, kimi bilmem ne bela...
hani tauna da zuldür bu rezil istila...
( Bir arkadaştan alıntı :) )