Bir efsanenin sonu !.. Linares Turnuvasının birincisi ve dünyanın en güçlü satranç oyuncusu Garry Kasparov profesyonel satranç yaşamına nokta koyduğunu açıkladı..
Kasparov, Linares Turnuvası'nın oynadığı son profesyonel turnuva olduğunu ve profesyonel satranç yaşamına son noktayı koyduğunu açıkladı. Satrançla ilgili çalışmalarına devam edeceğini belirten ünlü oyuncunun verdiği bu karar, dünya basınında şaşkınlık yarattı.
Kasparov yaptığı açıklamada, bırakma kararını açıklamadan önce yakın arkadaşları ile paylaştığını belirtirken, "Aslında bu kararımı turnuva sonunda yapacağım toplantıda açıklamayı planlamıltım. Fakat son oyunda Veselin Topolov kaybettikten sonra bunu hemen açıklamak istedim" dedi.
Satrancı neden bıraktığını soran bir gazeteciye "Bunun bir nedeni yok, çok nedeni var" diyen Kasparov, satrançta hep bir amacının olduğunu ve hep en iyisini yapmak istediğini, fakat geldiği noktada artık yapabileceği bir şeyin kalmadığını ifade etti.
Bu durumun kendisi üzerinde çok ciddi bir baskı oluşturduğunu ve bu baskı ile artık rahat oynayamadığını söyleyen Kasparov, ayrıca FIDE ile yaşadığı skandallarda kendisini destekleyici hiç bir tepkinin gelmediğini, Rustem Kasimdzhanov ile yapacağı karşılaşmanın iptal edilmesinden sonra artık santranç camiasının bir parçası olmadığını anladığını belirtti.
Satrança olan tutkusuyla son 2 yıldır mücadele verdiğini ve bu tutkunun hiç bitmeyeceğini söyleyen Kasparov, bundan sonra ne yapmak istediği sorulduğunda ise şu cevabı verdi; "Bundan sonra sadece eğlence için ve belki hızlı turnuvalara katılacağım ve artık kendimi satranç ile ilgili yazım dünyasına adıyacağım. Öncelikle Benim Büyük Atalarım adlı çalışmamı tamamlamak istiyorum. Ayrıca yıl sonunda çıkacak ve 15 dile çevrilecek olan adı muhtemelen Yaşam Satrançı nasıl taklit eder olacak eseri tamamlayacağım. Bu eseri tamamlamak benim için çok önemli. Çünkü insanlara yaşamlarında karar alma süreçlerinde satrançın etkisini anlatmak istiyorum"
Satranç dünyasında geleceğin önemli isimleri sorusuna ise Karjakin ve Carlsen cevabını veren Kasparov, ancak bu isimlerin Fischer veya Kasparov gibi satranç dünyasında iz bırakacak gelişmeleri sağlayıp sağlayamayacaklarını zaman göstereceğini dile getirdi.
Otuz yıldır birçok başarılara imza atan Kasparov bu dönemin son yirmi yılında dünyanın 1 numaralı satranç oyuncusuydu. Bu arada Casparov'un annesinin de hazır bulunduğu basın açıklamasında, herkesin bu kararla ilgili üzüntüsünü gizleyemediği gözlendi