Evet geldiğinden beri deliler gibi oynadığım, futbola tekrar bağlayan oyun PES4... Tam her şeyin ne kadar mükemmel yapıldığını düşünürken, oyunun gerçekçiliğini ciddi anlamda baltalayan hatalarla karşılaşmak sinirimi bozdu... Ne mi bu hatalar?
- 1 yıldız hariç, bütün zorluk seviyelerinde yapay zekanın "her futbolcusunun" inanılmaz top tekniği olması... Örn: Nesta, Maldini ve Cafu'nun bir araya gelip pres yaptığı Toni isimli Palermolu oyuncunun bu üçünü alt ettiğini ve daha sonra içeriye ortaladığı topa da başka bir Palermolu forvetin Stam'in üzerinden kafa vurması ve gol olması bir örnek... Hem de bir kaç kere...
- Yapay zekanın oyuncuların zorluk seviyesi arttıkça, "top speed"inin artması... Ronaldinho ile orta sahadan depar ile aldığı topu, arasında yaklaşık 35-40 m mesafe olan Lucic isimli oyuncunun yetişerek faul yapmadan önüne geçerek alması, bir de üstüne çalım atarak tehlikeyi uzaklaştırması...
- Hakemin yersiz maçı bitirmesi (ki herkes şikayetçidir :))
- Yan hakemlerin kartal gözlü olması... 10 cmlik ofsaytları yakalaması oldukça saçma...
- Oyunda el olmaması ("hangi oyunda var ki?" derseniz, This Is Football'u bir oynayın)
- Zorluk seviyesi arttıkça yapay zeka kalecilerin resmen kendini aşması... Üç kere üstüste korner atışı kullanan kişi Rosicky ve topa öndirekte sert bir şekilde kafa vuran Koller'in üç vuruşunu da çıkaran ismini bile hatırlayamadığım uyduruk bir Hollanda takımının kalecisi...
- Oyuncuların kimi zaman odunlaşması... Ceza sahası içinde penaltı noktası civarında Ronaldinho'nun oldukça sert vurduğu topun defans oyuncularından birine çarpması ve ölmesi gereken oyuncunun bir de utanmadan topu uzaklaştırması...
- O kadar pozisyon hazırlamışken sırf normal pas attığım adamlar donup kaldığı için benim saçlarımı yolmam... Koşuyoluna pas attığımda illa da top ile belli bir yerde buluşmaya yemin etmiş futbolcuların batırdığı pozisyonlar...
- Yine zorluk seviyesi arttıkça iyi futbolcuların amatör küme futbolcularından bile kötü top kontrol etmesi... Örnek olarak; Interli Emre'nin havadan gelen topu kontrol etmeye çalışırken 10 m geriye koşması ve dönüp pas atana kadar 15 sn geçmesi...
- Yapay zekanın adamlarının Herkül olması... Koller'e yandan müdahele yaparak düşürüp yerde yuvarlandırmaları... Hem de faul yapmadan ikili mücadele içinde...
Şimdilik aklıma gelenler bunlar... Bence KONAMI, ofsayttan dolayı sayılmayan gol sinematikleri, gol sevinçleri, adamların tipleri vs. gibi muhteşem ayrıntıların yanına biraz da bunları katması daha iyi olurdu diye düşünüyorum. Hakemlerin bazı faulleri es geçmesi yüzünden onlara küfür etsem de daha sonra bunun gerçekte de var olduğunu hatırlayarak oyunu daha bir seviyorum ama o ofsayt olayı gibilerini de görünce kan beynime sıçrıyor...
Bir de acaba benim mi yaptığım yanlış şeyler mi var yoksa bunları herkes biliyor mu? Yanlış yaptığım şeyler varsa lütfen söyleyin, ben de ona göre oyundan soğumayayım :)