Ülke İsmi United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
United Kingdom
UK
Ülke Kodu UK
Devlet Başkanı
2.Kraliçe ELIZABETH (Queen ELIZABETH II)
(6 Şubat 1952’den beri)
Devlet Başkanı Varisçisi Prens CHARLES (Prince CHARLES)
Yönetim Şekli Anayasal Monarşi
Nüfus 59,511,464 kişi
Başkent Londra (London)
Hükümet Başkanı Başbakan Anthony C. L. (Tony) BLAIR ( 2 Mayıs 1997’den beri)
Coğrafi Konum Batı Avrupa, Fransa’nın kuzeybatısı (54 Kuzey paraleli ve 2 batı meridyeni)
Doğal Kaynaklar Kömür, petrol, doğal gaz, kalay, kireçtaşı,demir, tuz, kil, tebeşir, kurşun, alçıtaşı ve silis.
Yüzölçümü 244,820 kilometrekare
Ülke Sınırları Toplam 360 km
Kıyı Şeridi 12,429 km
İklim Ilıman; Kuzey Atlantik üzerinden gelen güneybatı rüzgarlarının egemenliğinde kalır, Günler genellikle bulutlu geçer.
Toprak Engebeli tepeler ve alçak dağlarDoğuda ve güneydoğuda inişli çıkışlı düzlükler.
Yaş Oranları 0-14 yaşları 19% (Erkek 5,816,313; Kadın 5,519,479)
15-64 yaşları 65% (Erkek 19,622,152; Kadın 19,228,938)
65 yaş ve üzeri16% (Erkek 3,864,612; Kadın 5,459,970)
Nüfus Artma Oranı 0.25%
Etnik Gruplar İngiliz 81.5%, İskoçyalı 9.6%, İrlandalı 2.4%, Galli 1.9%, Ulsterli 1.8%, Hindistanlı, Pakistanlı ve diğerleri 2.8%
Demiryolları Toplam 16,878 km
Suyolları 3,200 km
Karayolları Toplam 371,603 km
Resmi Tatil Kraliçenin Doğum Gününün Kutlanması (Her Haziranın İkinci Pazarı)
Anayasa Sözlü
Diller İngilizce, Galce(Galler’in 26%’sı tarafından kullanılır.), Gaelic (İskoçya’ da yaklaşık 60,000 kişi tarafından kullanılmaktadır.)
Yükseklik En alçak nokta: Fenland -4 m
En yüksek nokta : Ben Nevis 1,343 m
NEDEN İNGİLTERE ’ DE EĞİTİM ? Neden Olmasın?
Her yıl yüz binlerce öğrenci nitelikli ve kaliteli İngiliz eğitim sistemi için İngiltere’ye gelir. Tabii ki bu öğrencilerin gelme amaçları öğrencilerin kişisel özelliklerine göre farklılık gösterir. Birçok öğrenciye İngilizce öğrenmek veya İngilizcelerini geliştirmek çoğu zaman esas amaç olmuşsa da diğer yüksek öğrenim kurumlarına devam edenler için asıl amaç kayıtlı olduğu programı tamamlamak olmuştur.
İngiltere’de eğitim-öğretim almanın ne kadar önemli olduğunu herkes bilir ve bunun için ne kadar çok yazı yazılsa da azdır. Bunun için ilk etapta “eden İngiltere’de Eğitim?” sorusuna genel anlamda açık ve kısa bir biçimde yanıt vermek gerekiyor.
Geçmişten günümüze süregelen kaliteli ve saygınlığını kazanmış İngiliz eğitim sisteminin verdiği dereceler tüm dünyada tanınmıştır.
İngiltere’de eğitiminizi tamamlamak iş yaşamınıza mezun olduğunuz bölüm ve İngilizce açısından büyük yarar sağlar.
İngiliz eğitim sistemi kişinin bilgi, beceri ve ihtiyaçlarını karşılamak için çok çeşitli programlar sunar.
İngiltere içerisinde ve İngiltere’den Avrupa’ya hiç zorlanmadan ve çok kısa sürede seyahat edebilirsiniz. Türkiye’ye acil bir durumda 3.5 saatte gelebilirsiniz.
İngiltere’de çok farklı kültürleri tanıma fırsatına sahip olup bu durum kendinizi geliştirmede size faydalı olacaktır.
İngiliz üniversitelerine başvurularda zorluk yaşamazsınız.
İngiltere’de eğitimini full-time sürdüren öğrencilere masraflarını gidermeleri ve çalışma hayatını öğrenmeleri için haftada 20 saat çalışma izni verilmiştir.
İngiliz eğitim sistemi İngiltere’de 6 aydan fazla öğrenim gören öğrencilere ücretsiz sağlık hizmetini Ulusal Sağlık Hizmeti Sigortası çerçevesinde verir.
İngiltere’de üniversite eğitim-öğretim sürelerinin 3 yıl ve master eğitiminin 1 yıl sürede tamamlanması size ekonomik açıdan hayata daha erken atılıp para kazanmanızı sağlayacaktır.
İngiltere üniversitelerindeki öğrenci kulüplerinin çok çeşitli faaliyetlerde bulunmaları öğrenciler için sosyal bir ortam oluşmasına yol açar.
UZAKTAN ÖĞRETİM- (DİSTANCE EDUCATİON)
Günümüzde yaygınlaşan bu öğretim yöntemiyle hem İngiltere'den hem de İngiltere dışından birçok kişi evlerinden ayrılmadan öğrenimine devam eder. Öğretim uzaktan olmasına rağmen öğrenciler video kasetleri, bilgisayar disketleri ve diğer eğitim araç-gereçleri alırlar. Öğrenci öğretim görevleriyle elektronik posta aracılığıyla iletişim kurarlar, fakat bazı okullar öğrenci ile öğretim görevleriyle bizzat görüşme yaparlar. Bu öğretim yönetim gün geçtikçe daha çok tercih edilmektedir ve tüm alanlarda uzaktan öğretim yöntemiyle derece alınabilir.
Uzaktan öğretimin tamamlanması uzun zaman alır. Lisans öğrencileri sekiz yıl okula devam ederken yüksek lisans öğrencilerinin okula devam etme süresi beş yıldır. Uzaktan öğretim sistemini uygulayan okullar öğrenciler için yaz okulları düzenlerler ve öğrencilere hafta sonları kalacak yer temin ederek tekrar kursları verirler. Fakat birçok okulda öğrenim tamamlamak için bir kütüphaneye uğramaktan başka bir şey yapmaya gerek duyulmaz.
Uzaktan öğretimden yaralanmak için bu sistemi uygulayan bir yüksek öğrenim kurumundan gerekli koşulların öğrenilmesi gerekir ki bu koşullar her okula göre değişir. Bu koşullar genelde esnek olup okullar kişilerin bilgi birikimlerine önem verirler.
Bu sistem genellikle ailevi sorumlulukları olan ve işi seyahat gerektiren kişiler devam eder. Birçok kişi bu şekilde bir programa devam ederek istediği dereceyi alamaya hak kazanmıştır. Yine de bu sistem özellikle programa devam eden kişinin alacağı dereceye daha çok motive olmasına ve bunu ciddiyetle gerçekleştirmesi gerekir.
EĞİTİM-ÖĞRETİM SÜRECİ
İngiltere için eğitimin ne kadar önemli olduğunu en ünlü ve eski okullara, yüksekokul ve üniversitelere sahip olmasının yanında en yeni ve en modern teknolojiyle donanmış okullara sahip olmasından anlayabiliriz. Yine de her zaman eğitimle alakalı konular öğretmenler, aileler ve öğrenciler arasında tartışılır.
İngiltere'nin her yerinde (İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda) insanlar öğrencilere çok sıcak davranırlar. İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'daki eğitim sistemi genelde aynı yapıya sahiptir. Ama İskoçya'da uygulanan sistem diğer ülkelerdeki sistemlerden bazı farklı yönler içerir.
İngiltere'deki eğitim sistemi yüzyıllardır devamlı bir gelişim süreci içinde olup günümüzde kalitesi tartışılmaz bir sistemdir.
Temeli sağlam olan bu kaliteli sistem nasıl çalışır?
İngiltere'de eğitim zorunluluğu beş ile on altı yaş arasındadır. Böylelikle öğrenciler en az on bir yıl zorunlu eğitimlerini tamamlamak için okula devam ederler. Fakat, günümüzde öğrencilerin birçoğu üç-dört yaşlarında anaokuluna başlıyor ve on altı yaşından sonra da eğitim almaya devam ediyorlar.
Zorunlu eğitim süreci boyunca öğrencilerin devam edebileceği iki tür okul vardır. Bunlar:
Devlet Okulları (State-funded Schools) Öğrenciler ücret ödemeksizin devam ederler.
Bağımsız Okullar (Independent Schools)
Öğrenciler okulların belirlediği bir ücret karşılığında bu okullarda eğitim alırlar.
Öğrencilerin yüzde yedisi bağımsız okul sistemine bağlı okullarda eğitim almaktadır. On altı yaşından küçük uluslararası öğrenciler genelde iki bin bağımsız okuldan birini tercih ederler ki bunların aralarında İngiltere'nin en ünlü ve en eski okulları da bulunmaktadır.
DİL EĞİTİMİ
İngilizce Kursu Veren Özel Dil Okulları
Özel dil okulları genelde orta büyüklükte okullardır. Yaklaşık 20 dersliğe sahiptirler. Kütüphane, bilgisayar merkezi ve kafeteryaları bulunur. Okulların tümünde tecrübeli ve ehliyetli İngilizce öğretmenleri vardır. Öğretmenler genelde üniversite mezunu ve yabancılara İngilizce öğretme formasyonuna sahiptir. Sınıflarda öğrenci sayısı merkeze göre farklılaşır. Ortalama 6-16 arası değişir. Sınıflardaki öğrenci sayısının azlığı ve çokluğu fiyatlara yansır. Haftalık ders saatleri 20-25 veya 30 ders olabilir.
İngiltere’de bulunan dil okulları genelde British Council tarafından onaylı olup ayrıca ARELS veya BASELT gibi resmi kurumlara üyedirler. British Council onayına sahip olmak okullar için çok önemlidir. British Council her 2 yılda bir okulları denetler ve belirlenen standartlara uymalarını sağlar. ARELS ise okulların tarafından kurulmuş bir organizasyondur. ARELS üyelerinden belirlediği iş ahlakına ve standartlarına uymalarını ister. Bu nedenle okullarda belirli bir kalitenin üzerinde eğitim verilir ve konaklama sağlanır.
Özel Dil Okulları İngiltere’nin özellikle Londra, Cambridge, Oxford, Bournemouth, Brighton, Eastbourne, Canterbury, Ramsgate gibi şehirlerinde bulunmaktadır. LINK İngiltere’de yaklaşık 300 civarında özel dil kursu veren okul vardır. Bunların 200 civarı ARELS üyesidir ve British Council tarafından onaylıdır.
Özel Dil Kurslarında İngilizce Kursu Yapmanın Avantajları:
İngiltere’nin pek çok farklı şehir, kasaba ve köyünde dil okulu bulunduğu için farklı yerleri seçme avantajınız vardır.
Özel dil kurslarına genelde her pazartesi başlanabilir ve en az 2 hafta olmak üzere 52 haftaya kadar kayıt yaptırılabilir.
Haftada 15-20-25-30 saat eğitim alabilirsiniz..
Öğrencilerle çok yakından ilgilenilir.
Aile yanı konaklama seçenekleri daha fazladır ve ekonomiktir.
Fiyat açısından özellikle Londra’daki dil kursları çok ekonomiktir.
Genel İngilizce kursları yanı sıra akademik İngilizce, sınav kursları, bire-bir kurslar, iş İngilizcesi kursları seçenekleri vardır.
Özel dil kursları şehirlerin tam merkezinde bulunduğu için İngiltere’yi daha iyi tanıma fırsatı vardır.
İngiltere’deki Özel Dil Kurslarının listesi için aşağıdaki adresleri inceleyebilirsiniz.
http://www.arels.org.uk/
http://www.searchgate.co.uk/
İngiliz okulları ve akademik hayatı için başlangıç noktası.
http://www.excite.co.uk/education/d...y/675254/44544/
İngiltere'nin eğitim indeksi. İndekste İngiltere'deki her türlü eğitim linklerini bulabilirsiniz. Lisans, yüksek lisans, MBA, hukuk masterı, yaz okulları, uzaktan eğitim, değişim programları, İngiliz üniversiteleri, eğitim gazete ve dergileri linkleri...