Forumda yeniyim (menejerlik oyunlarında ise baya eski )ama gördüğüm kadarıyla yapılan tartışmalar, açılan başlıklar genellikle futbolcu isimleri üzerine. Ama oyunda zaman ilerledikçe bu isimler yaşlanıyor ve yeni oyuncular yaratılıyor. Dolayısıyla bi yerden sonra isimler önemi kaybediyor. Ben diyorum ki, bu başlık altında farklı mevkiler için hangi özellikleri (neden?) dikkate aldığımızı yazalım.
Benim bir DC de dikkat ettiğim özellikler:
**Heading: **Hava topuna çıkıpta alakasız bir yere (mesela kendi kalesine) atmasını istemeyiz sonuçta. Kazandığımız kornerlerde de rakip kaleyi tutturması lazım.
**Marking:** Rakip forveti etkisiz hale getirmek, futbol oynadığına pişman etmek için lazım.
**Tackling: **Rakibinin ayağındaki topları kayarak ya da bloke ederek kapmak, uzaklaştırmak için
**Aggression:** Oyundan kopmaması, sürekli olarak mücadele etmesi, top kapması için
**Anticipation: ** Oyunda bir sonraki hamleyi sezmesi, oyunu okuması için. Mesela ara pasları kesme olabilir. Ronaldo'nun yavaş bir oyuncu olmasına rağmen BJKde zamanında çok iyi maçlar çıkarmasının iki nedeninden biri (diğeri positioning)
**Bravery:** İkili mücadelere korkmadan girebilmesi, kendini topun önüne atması, tehlikeli pozisyonlara kafasını sokmaktan çekinmemesi için
**Composure: ** Rakip takım baskılı oynadığında panik yapmaması, soğukkanlılığını koruyabilmesi için
**Decisions:** Euro96da Alpay'ın Vlaovici düşürmemesi turnuvanın bizim için başlamadan bitmesine neden olmuştu. Aynısının oyunda bizim başımıza gelmesini istemeyiz.
**Determination:** Azim işte. Azimli futbolcu antremanda çok çalışır, sahada varını yoğunu ortaya koyar. Tüm mevkiler için olmazsa olmaz şartımdır. Sırf Determinationı düşük diye birçok süper özelliğe sahip futbolcuyu almadım(bkz: Mehmet Nas det=5).
**Positioning: ** Adı üstünde: yer tutma.(not: Bu özellik defansif bir özelliktir, bunun ofansif olanı ise "off the ball" dur.) Ronaldo (BJK) buna iyi bir örnek... tabi 3-5-2 de :)
**Teamwork: ** Aslında bunun için pek bir neden yok; sadece her zaman takım oyununa yatkın oyuncuları tercih ederim, defans bile olsa.
**Workrate:** Teamwork gibi; çalışkan oyuncuları severim.
**Jumping: ** BJK'nin Leeds'ten yediği 6 gol gibi her gelen ortanın gol olmasını istemiyorsanız oyuncularınızın hava toplarını alması lazım. Tabi hava topu mücadelesini kazanmakla bitmiyor herşey. O topun nereye gideceği de önemli(bkz: heading)
**Pace: ** Defans oyuncumuzun koşan rakibinin arkasında sadece bakmakla yetinmesini istemiyorsak "hız" da önemli. Yok eğer, hiç bir rakibi onu koşarak geçemiyorsa o zaman başka. (Sanırım Güngör Öztürk buna güzel bir örnek olabilir).
**Stamina: ** Her oyuncu da olması lazım. 90 dakika yorulmadan sahada basmadık yer bırakmayan oyuncular her teknik adamın gözdesidir zaten. (Workrate düşük olduktan sonra pek bi önemi olmasa gerek)
**Strength: ** İkili mücadeleleri ve hava toplarını kazanması açısından önemli. Bi ihtimal maç sırasındaki sakatlıkları da etkiliyo olabilir.
Bu kadar açıklamadan sonra bu özellikleri oldukça iyi olan bi oyuncu söylemeden olmaz: Jean-Alain Boumsong (DC).
Ohh be. Nihayet bitti. :applause: Daha sırada drl, dm, mrl&amrl,amc,f&s var. Onları da bir ara yazarım.