Evet arkadaşlar belki bazılarımız bunları biliyor olabilir ama genede böyle bir konu açmak istedim...
5 değil 6 tat duyusu var
Tuzlu, tatlı, ekşi, acı, ekşi... ve aralarına yeni bir tane "Umami"
Umami diğer tatlara göre dilimizin, hatta ağzımızın her kısmında hissedilebilen tek tat türüdür. Tatlı, ekşi vs gibi diğer tatlar sadece dilimizin belirli yerlerinde hissedilebilir.
Umami nedir ve nerde bulunur?
Umami'nin tadı hafif tuzlu ve asitli taze bir meyve gibi. Umami yediğimiz birçok yiyecekte vardır fakat en iyi örnekler yeşil ve mavi peynirlerdir.
Bazı yemekler birbirleri ile uyumludur, bazıları çok kötüdür.. neden?
Besinlerimizin çoğu organik olmakla beraber genel olarak değişik kombinasyonlu karbon, oksijen, hidrojen, fosfor ve nitrojenden oluşuyor. Bir yenilen yemeklerin kimyasal yapısı birbirlerine ne kadar çok benzerse tadı o kadar iyi olur. Tabi benzersizliklerde ters tepki yaratır...
Buna dayanaraktan ve eğer Discoverydeki Kitchen Chemistry programı da yalan söylemiyorsa...
Beyaz çikolata ve havyar
Çikolata ve yeşil(mavi) peynir
Elma ve tavuk (bunu ben keşvettim)
gibi yiyecekler birbileriyle çok iyi gidiyorlar (tabi kişiden kişiye göre değişir).
Tabi bazı yiyeceklerde çok kötü oluyor eğer yapıları benzer değilse...
Kahve ve bazilikum
Kimya bilimi ve ahçılık sanatının karışması tatların ve aromaların geleceği açısından büyük bir olumlu adım.. ve benim gibi obur insanlarada iyi haber...