‘Linux pazarı 2008’de 35.7 milyar dolar’
IDC, Linux tabanlı PC satışlarının 2008 yılında 10 milyar doları bulacağını duyurdu. IDC raporu Linux’un 2010 yılına kadar marjinal bir oyuncu konumundan çıkacağını savunuyor.
ZDNET.co.uk
NTV-MSNBC
16 Aralık 2004 — Piyasa araştırma kuruluşu IDC, 2008 yılında açık kaynak işletim sistemi Linux tabanlı 17 milyon adet PC satılacağını öngörüyor. Bu tahmine göre, 2008 yılında dünyada 42.6 milyon adet PC olacak. IDC 2008 yılında da Linux’un Windows’a karşı ciddi bir tehdit yaratamayacağı tahmin ediyor. Ancak, kuruluş tahminlerine göre, 2003 yılında yüzde 3 olan Linux’un pazar payı 2008’de yüzde 7’ye çıkacak.
'Linux, ticarilerden daha güvenli'
2010'da küresel PC sayısı 1.3 milyar
‘LİNUX ORTAYOLA YAKLAŞIYOR’
Framingham-Massachusetts merkezli International Data Corporation, Linux işletim sistemlerine destek veren Red Hat, Novell, Sun Microsystems, Adobe Systems, Hewlett-Packard, IBM ve Intel gibi firmaların yatırımlarını artıracaklarını öngörüyor. IDC raporu “Şirketler Linux’u marjinal bir oyuncu olarak görmemeli, açık kaynak işletim sistemi giderek daha da ortayola yaklaşıyor” ifadesi kullanıldı.
‘Linux, ticarilerden daha güvenli’
LİNUX PAZARI 35.7 MİLYAR $ OLACAK
IDC raporu, Linux ekosisteminin yüzde 26 büyüyerek 2008 yılında 35.7 milyar dolar seviyesine ulaşacağını öngörüyor. Bu hacmin 14 milyar doları yazılım, 10 milyar doları PC ve 11 milyar doları ise sunucu pazarında gerçekleşecek. 2008 yılında Linux tabanlı PC’lerin Amerika kıtasındaki pazar payı yüzde 4, Avrupa-Ordatdoğu ve Asya-Pasifik bölgelerinde yüzde 9 olacak. IDC ayrıca, açık kaynak işletim sisteminin x86 Intel Xeon ve AMD Opteron sunucularında, ayrıca IBM’in ‘mainframe’leri ve Power sistemlerinde kullanımının artacağını öngörüyor.
IDC Linux raporu, açık kaynak tabanlı PC, sunucu, yazılım satışları gibi konuları değerlendiriyor. IDC araştırma için açık kaynak işletim sisteminin geliştiricisi Open Source Development Labs (OSDL) verilerinden yararlandı. Ancak IDC verileri OSDL’den bağımsız olarak değerlendirdi. ODSL ayrıca Microsoft’un ‘Get the Facts’ kampanyasına karşı kendisi de bir Linux araştırması yürütüyor.