evet eski adı tfl (türkiye fıfa ligi) olan bu site tamamen yasal işte site
tıklayın :type: http://tfl.fifacenter.org/kunye.php işte size yazının bir bölümü
Fifa Portalı FifaCenter.org'un çalışmalarını sürdürürken bir gün Almanya'daki bir arkadaşımızdan aldığım bir haber beni aşırı derecede etkiledi ve Türkiye Fifa Ligi için çalışmalara başladım. Meğer Almanya'da bir sürü Fifa Ligi varmış ve bunlar aynen gerçek hayatta ki gibi lig düzeninde her hafta maçlar yapıyorlarmış. Sadece lig maçları ile kalmayıp ek organizasyonlar da düzenleniyordu bu liglerde. Örneğin; UEFA Kupası, Şampiyonlar Ligi vb. organizasyonlar. Almanya'da yaşayan bir arkadaşımız yapılan bu organizasyonların birine katılmış ve o yıl ilk defa düzenlenen ve ulusal çapta bir organizasyon World Cyber Games'e katılma şansı elde etmiş. WCG gibi ulusal çapta organizasyon düzenleyenler, turnuvaları düzenledikleri ülkede ilgili oyunlara hakim ve bu ortamı ellerinde bulunduran kişilerle diyalog kurar ve ana finallere gidecek oyuncuları bu kişilerin organizasyonlarından çıkacak sonuca göre belirlerler. İşte bu turnuvaların sadece biri sıradan bir şekilde yine ilgili kişilerce ve tabiki WCG sponsorluğunda yapılmış ve buradan ana finallere giden ilk üç kişi arasına bir türk oyuncu da girebilmiş. Burada bir duraksama yaparak ülkemizde büyük çaplı organizasyon düzenleyenlerin düştüğü yanılmayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yukarıda bahsettiğim organizasyonun Çeyrek Final'e kadar olan kısmı internet üzerinden oynanmıştır ve geriye kalan maçlar belirlenen günde daha önce belirlenen ortak bir alanda yapılmıştır. Malesef ülkemizde büyük çaplı organizasyon düzenleyenler hala internetin nimetlerinden yeterince faydalanmamış ve bunu anlayabilmiş değillerdir. Buradan itibaren duraksamamı bitirerek konuya devam etmek istiyorum. Tabi bu ilk üçe giren oyuncular arasında bir türkün olması beni felaket derecede etkiledi. Bu olaydan sonra yaptığım ilk şey Almanya'daki arkadaşlarımla beraber Samsung'un Alman yetkilileri ile temasa geçmek ve WCG'nin gelecek yıl düzenleyecek organizasyonlarının Türkiye ayağının temsilcisi olmak istedik. Daha sonra MClycady arkadaşımız ve Samsung'un yetkilileri arasında yapılan uluslararası telefon görüşmeleri sonucunda böyle bir organizasyonun temsilcisi olamayacağımızı anladım. Bunun nedeni ise yetkililerin sadece Fifa ile değil, bunun dışındaki oyunlar içinde bütün sorumluluğu yükleyebilecekleri tek bir kişi veya kurum aramalarıydı. Bizler sadece Fifa konusunda yardımcı olabileceğimizi belirtincede bir uzlaşma sağlanamadı ve malesef bu defteri kapatmak zorunda kaldık. Buna rağmen konuya aşırı derecede ilgi göstermiş olmak ve bunu kovalamak beni yıldırmadı ve daha önce Türkiye'de internet üzerinden Fifa Turnuvası düzenleyebilmiş ve bu organizasyonları başarıyla bitirebilmiş tek kurum olduğumuz için hemen Almanya'da artık kurulu bir düzen gibi işleyen Fifa liglerinin yapısını inceleyip çalışmalara başladım. İlk olarak Almanya'da yaşayan arkadaşlardan liglerin işleyişi hakkında detaylı bilgiler aldım. Daha sonra onlarca ligin yapısını inceledim. Sonuçta gördüğüm oydu ki yurtdışında oyuncuları koruyan özel haklar ve bunun arkasında taş gibi duran yöneticiler ile oyuncular olduğunu gördüm. Bunun sonucunda edindiğim kararda Türkiye'de aynen onların yaptığı gibi bir sistemi kurmak oldukça zordu. Bu nedenle kendi sistemimizi oluşturmak için kolları sıvadım. Bir kere şu anda yayında olan Türkiye Fifa Ligi'nin birçok bölümü dinamik olarak tasarlanmış ve oyuncu ile etkileşimi sağlamaktadır. Malesef ilk örnek olarak aldığım Almanya'daki liglerde genel de iletişim sayfalar üzerinden değil e-posta ve icq ile sağlanmaktadır. Şu an yayında olan sistemi iki kez test yayınından geçmiş ve son demo'dan sonra yayın hayatına başlayabilmiştir. Daha önceki iki test yayınında oyunculardan gelen istekler önemle değerlendirilmiş ve demo sürümden itibaren şu anda yayında olan sistem sıfırdan başlanarak yeniden hazırlanmıştır. Oyunculardan gelecek olan istekler doğrultusunda sistemin devamlı olarak yenilenmesi sağlanacaktır. Böylelikle oyuncuların isteklerine göre daha özgür ve çağdaş bir platformda internet üzerinden Fifa oynanabilecektir. Umarım bu kısa yazı ;-) canınızı sıkmamıştır. Bu yazıda Türkiye Fifa Ligi'nin temellerinin atılması ve bugüne dek olan gelişimi anlatılmıştır. Anlayabilmiş olmanızı diliyorum.