D-Link DSL-500G
Kutudan Ethernet ve telefon kabloları, güç adaptörü, kullanım kılavuzu ve sürücü cdsi çıkıyor. D-Link DI-804HV diğer harici modemlere göre fiziksel olarak biraz daha küçük ve görsel açıdan daha çarpıcı. Kutu içeriğinde hemen bir not kağıdı dikkatinizi çekiyor. Web tabanlı yönetim birimine erişim için kullanım kılavuzunda yazan 10.1.1.1 IPsi yerine 192.168.1.1 IPsini kullanmanız gerektiği bildiriliyor. Genel olarak Web tabanlı yönetim birimi oldukça kullanışlı denilebilir. Web tabanlı yönetim biriminin sade olması önemli, yoksa kısa süre içerisinde menüler arasinda kaybolabiliyorsunuz. Kurulum sırasında bu model ile pek bir problem yaşamadık, kolayca 2-3 dakika içinde internete bağlanabildik. Genel kullanım için uygun bir model denilebilir. Satış fiyati 95 dolar olarak belirlenmiş.
AdAdsl USB
Işte size ilginç bir ürün. Testimize katılan modemler içerisinde en küçük boyuta sahip ADSL modem olması yanında bir diğer ilginç özelliği ise Türkiyede tasarlanıp üretilmiş olması. Türkiyede tasarlanmiş ama tabii ki çipset olarak Connexantın ADSL çipsetini kullanıyor. Kutudan USB ve telefon kablosu, kullanım kitapçığı ve kurulum cdsi çıkıyor. Ayrıca bir güç adaptörüne sahip değil, gerekli elektriksel gücü USB arabiriminden alabiliyor. Web tabanlı yönetim arabirimi tamamen Türkçe. Tabii ki tamamen Türkçe olması bir artı sayılabilir. Kurulum ve çalışır hale getirmek için 2-3 dakika yeterli. Performans olarak da bekleneni sunabiliyor. Ancak içinden çıkan kullanım kılavuzu daha geniş kapsamlı olabilirdi. Ayrıca sürücü cdsi de kopya bir cd olarak geliyor. Türk malı olması, özellikleri ve performans olarak diğer modellerden aşağı kalmaması çok güzel ancak 90 dolarlık fiyatı rakipleri ile karşılaştırıldığında biraz yüksek kalıyor.
AdAdsl Router Modem
AdAdsl Router da Türkiyede dizayn edilmiş bir model. Bu modelde hem USB hem de Ethernet portu bulunuyor. Kutudan USB ve Ethernet kabloları, telefon kablosu, splitter, güç adaptörü, kullanım kılavuzu ve sürücü cdsi çıkıyor. Kutuya dahil edilen splitter aynı zamanda yüksek elektrik darbelerine karşı korumalı (Surge Protection). İsterseniz dört adet Ethernet portu barındıran bir modelde opsiyonel olarak sunuluyor. Ancak tabii ki sadece bir USB ve Ethernet portuna sahip model ile de internet bağlantınızı paylaştırmanız mümkün. Web tabanlı yönetim birimi yine tamamen Türkçe ve diğer Connexant çipsetli modellerden farklı değil. Kurulum çok fazla vaktinizi almıyor. Birkaç dakika içerisinde internete bağlanabiliyorsunuz. Ancak 120 dolarlık fiyatı rakipleri ile karşılaştırıldığında biraz yüksek sayılabilir.
Zoom X5
Zoom ADSL modemleri Türkiyede en çok satılan markalardan biri. Zoom X5 bu serinin en üst modeli. Paketden USB ve Ethernet kabloları, telefon kablosu, Splitter, güç adaptörü, kullanım kılavuzu (Türkçe) ve sürücü cdsi çıkıyor. Zoom X5 de 4 adet Ethernet portuna sahip bir switch. Kurulumu basit ve internete bağlanmanız diğer modellerdeki gibi birkaç dakikayıi geçmiyor. Web tabanlı yönetim arabirimi iyi dizayn edilmiş, herşey yerli yerinde ve kafa karıştırmıyor. 4 portlu switch ve USB arabirimi sayesinde 5 bilgisayarı ekstra bir masrafa gerek kalmadan internete bağlayabilirsiniz. Kalitesi ve sunduklarına göre fiyatı da düşünüldüğünde mantıklı seçimlerden biri olarak gözüküyor. Zoom X5in satış fiyatı 110 dolar.
Zoom X4
Zoom X4ün kutusundan modem, güç adaptörü, kurulum cdsi ve kullanım kılavuzu (Türkçe), Ethernet, USB ve telefon kablosu çıkıyor. Zoom X4 dahili olarak bir splittera sahip. Zoom X5in küçük kardeşi olan Zoom X4ün tek farkı dörtlü bir switche sahip olmaması. Web tabanlı yönetim birimi X5den faklı değil. Yine aynı kullanım kolaylığı mevcut. Birkaç dakika içerisinde internete bağlanabiliyorsunuz. Eğer bir switche ihtiyacınız yoksa 95 dolarlık fiyatı ile Zoom X4 tercih edilebilecek bir ADSL modem. Ancak 10-15 dolar fazlasına Zoom X5 düşünmek de mantıklı olabilir.
Apache AE-DSL
Apache markasini ülkemizde standart dial-up modem pazarında tanınmış bir marka. Amerika çıkışlı bu modem üreticisinin ADSL modemlerini de Türkiyede bulmak mümkün. Apache AE-DSLin kutusundan USB ve Ethernet kabloları, telefon kablosu, Splitter, güç adaptörü, kullanım kılavuzu ve sürücü cdsi çıkıyor. Apache AE-DSL kutusundan çıkardığımızda testi yaptığımız NEC altyapısına sahip santrale göre ayarlanmıştı. Bu yüzden ekstra bir ayar yapmamız gerekmedi. Sanırım bu modem incelemeye gelmeden önce ADSL bağlantısı için denenmiş. Web tabanlı yönetim arabirimi yine klasik olduğu üzere diğer modellerle oldukça benziyor. Kullanımı kolay ve fazla kafa karıştırıcı değiil. Splitteri olmasi hem USB, hem de Ethernet arabirimi olması, artıları arasında sayılabilir. Ayrıca Apache AE-DSL masa üzerinde şık durabilecek bir dizayna da sahip. Satış fiyatı ise 99 dolar.
U.S.Robotics 9106
U.S.Robotics markasını standart dial-up modemlerin yaygınlaşmaya başladığı yıllardan sanırım tanımayan yoktur. Dial-up modemlerin popüler olmaya başladığı zamanlarda teknolojiye öncülük etmiş olan U.S.Robotics firması, daha sonra 3Com firması tarafından satın alınmıştı. ADSL modemler arasında U.S.Roboticsi görünce şaşırdım. Aslında U.S.Robotics 9106 tamamı ile şaşırtıcı bir ürün. Kutusundan sadece Ethernet ve telefon kablosu, güç adaptörü, kullanim kılavuzu ve iki tane anten çıkıyor. Diğer modemlere benzer bir yapıya sahip olan web tabanlı yönetim arabirimi test ettiğim modemler içerisinden en derli toplu ve gelişmiş arabirimlerden biriydi. Kolayca birkaç dakikada internete bağlanmayı başardım. U.S.Robotics 9106 aynı zamanda 4 portlu bir switch olması yanıinda kablosuz bir gateway de sunuyor. Yani bir modemle hem dört makinaya Ethernet portu üzerinden, hem de kablosuz iletişim kurabilen tüm makinalara interneti dağıtmanız mümkün. Kablosuz ağ yapılandırması da çok basit ve kısa sürede kurulabiliyor. Kısaca U.S.Robotics testimize katılan modemler arasında en zengin özelliklere sahip modemdi. Bu zengin özelliklerin karşılığı ise 229 dolar. Ayrıca U.S.Robotics 9105 adında, sadece kablosuz ağ gatewayi olmayan, diğer tüm özellikler ortak olan bir model de mevcut.
Aztech DSL305EU
Aztech DSL305EUda harici modellerden biri. Kutusundan 2 x Ethernet, telefon ve USB kablosu, güç adaptörü, kullanım kılavuzu ve sürücü cdsi çıkıyor. Modem yatay ve dik olarak konumlandırılabiliyor. ADSL modemlerde hakim olan siyah renk yerine Aztech DSL305EU gri renge sahip. Web tabanlı yönetim birimi gördüklerim içinde en basit kullanıma sahip olanlardan birisi. Sadece Encapsulation , VCI ve VPI ayarlarını yapıp kullanıcı adınizı ve şifrenizi yazıyorsunuz ve internettesiniz. Kurulum hızı bakımından testimize katılan modeller içerisinde Aztech DSL305EU için sampiyon diyebiliriz. Özellikle kolay yönetim birimi tecrübesiz kullanıcılar için bir artı olabilir. Ayrıca tecrübesiz kullanıcılar için tüm soketler ve kablolar renk kodlarına sahip. Gerekli uyarılar ve dikkat edilmesi gereken bilgiler bir sticker ile modem üzerine yapıştırılmış. Satış fiyatı 104 dolar.
Aztech DSL206U
Aztech DSL206Unun kutusundan USB ve telefon kabloları, splitter, sürücü cdsi ve kullanım klavuzu çıkıyor. Yine diğer Aztech modeli olan DSL305EU gibi bu modelde de kurulum işlemi oldukça basit ve mantıklı yürüyor. Sürücüleri kurarken size gerekli ayarlar soruluyor ve sistem kurulduğunda masaüstünüzde internete bağlanmak için bir kısayol oluşturulmuş halde sizi bekliyor. Elektriksel güç ihtiyacını USB portu üzerinden sağlayan bu model de düşük bütçeli ve tecrübesiz kullanıcılar için mantıklı seçimlerden biri. Ayrıca bir splittera sahip olması da telefon hattını kullanmaya devam etmek isteyenler için bir artı sayılabilir. Fiyatı da 69 dolar gibi oldukça makul bir seviyede.
Inca AMX-CA81R
Inca AMX-CA81Rnin kutusundan ethernet ve telefon kablosu, splitter, güç adaptörü ve Türkçe kullanım kılavuzu çıkıyor. Web tabanlı yönetim birimi diğer Connexant çipsetli modellerden faklı değil. Kurulum muadilleri ile ayni sürede kolayca halledilebiliyor. Aynı anda hem USB hem de ethernet portlarına sahip olduğu için ofis için interneti dağıtmak için de kullanılabilir. Inca AMX-CA81R için 93 dolarlik bir satış fiyatı belirlenmiş. Son olarak Inca AMX-CA81Ryi mutlaka kutusundan çıkan ethernet kablosu ile kullanmalısınız.
Asus ADSL USB
Asus markasına sanırım diğer bilgisayar ekipmanlarından aşinasınız. Kutudan diğer modellerden farklı olarak mavi bir modem çıkıyor. Ayrıca sürücü cdsi telefon ve USB kablosu ile kullanım kılavuzu da paket içeriğine dahil. Asusun bu modeli de harici bir güç kaynağına ihtiyaç duymuyor ve güç ihtiyacını USB arabirimi üzerinden sağlayabiliyor. Web tabanlı bir yönetim arabirimine sahip değil. Benzerlerindeki gibi sürücülerin kurulumu sırasında gerekli ayarları yapmanız isteniyor ve kurulum bittiğinde masaüstünüzde bağlantı için bir kısa yol oluşturulmuş oluyor.
ZyXEL Prestige 652H
ZyXEL Prestige 652Hda testimize katılan en zengin içerikli ADSL modemlerden biri. Kutudan modem dışında ethernet ve telefon kablosu, serial iletisim kablosu (com port), PCMCIA kablosuz LAN kartı sürücü cdsi ve kullanım kılavuzu çıkıyor. ZyXEL Pretige 652H aynı zamanda 4lü bir switche de sahip. Kablosuz ağ gateway için bulunan çözüm ise ilginç. Modemin sol yanında bir PCMCIA slotu var ve kablosuz ağ kartı bu slota takılıyor. Web tabanlı yönetim arabirimi de teste katılan modeller içerisinde en derli toplu olanlardan biri. Kolayca birkaç dakika içinde tüm ayarlarınızı yapabiliyorsuz. Sonuç olarak bir modem ile hem 4lü switch ile birden çok bilgisayara hem de PCMCIA yuvasına takılan kablosuz LAN kartı ile kablosuz iletişim kurabilen cihazlara interneti dağıtmanız mümkün.Bana kalırsa azcık parana kıyacaksın we en iyisini alacaksın ;) ( bu yazdıklarımdan birini alabilirsin mesela