ABD Senatosu, Dünya yörüngesine sivil uzay yolculukları yapılmasını öngören yasa tasarısını onayladı. Böylece uzay turizminin önü hukuki olarak açılmış oldu. Orjinal adı Commercial Space Launch Amendments Act (H.R. 5382) olan yasa tasarısı Başkan George W. Bushtan onay bekliyor. Yasa halen Federal Havacılık İdaresi (Federal Aviation Administration) tarafından uygulanan koşul ve kurallara yasal bir çerçeve kazandırıyor. Yasaya göre, uzay turistleri yolculuk riskini kendileri üstlenecek.
VİRGİN UZAY-YOLLARI
SpaceShipOne adlı sivil yapım uçağın Californiadaki Mojave Çölünde 100 km sınırını aşarak rekor kırmasıyla uzay turizmi fikri tüm dünyada büyük yankı buldu. Uçağın tasarımcısı Burt Rutan 2007 yılında 7 kişilik yeni kuşak SpaceShipOneın uzaya doğru havalanacağını söylemişti. Virgin Havayollarının sahibi İngiliz havacılık meraklısı Richard Branson da, şirketinin SpaceShipOne ile uzay yolculukları düzenleyeceğini açıklamıştı. SpaceShipOne, Eylül sonu ve Ekim başında iki kez 100 km sınırını aşarak 10 milyon dolarlık Ansari X Ödülünü kazanmıştı.
YOLCULAR KENDİ RİSKİNİ ÜSTLENECEK
Yasaya göre Federal Havacılık İdaresi uzay turizmi sektörünün gözetmenliğini 8 yıl boyunca üstlenecek. Federal Havacılık İdaresi, uçuşların yapılıp yapılmayacağına karar verecek, uçuş lisanslarını denetleyecek ve yüksek riskli uçuşları durduracak ve kaza ve ölüm gibi durumlarda bilirkişi olacak. Yasa ilk sekiz yıl içinde uzay turizmi yatırımcılarının bu alanda rekabete uygun şekilde gelişmelerini sağlayacak çeşitli düzenlemeler getiriyor.
21İNCİ YÜZYILIN YENİ SEKTÖRLERİNDEN
H.R. 5382 yasa tasarısını destekleyenler bu alanda yeni yatırımların önünün açılmasını ve mevcut risklerin yasal çerçeveye oturtulmasını savunuyor. Birçok uzman uzay turizmi yasasının, bu sektörün 21inci yüzyılda önünü açacağını belirtiyor. Yasanın hazırlayıcısı California Cumhuriyetçi Temsilcisi Dana Rohrabacher, tasarının onaylanmasını Uzay turizminin önü açıldı, bu büyük bir zaferdir sözleriyle niteledi. Yasa ile ABD havacılık sektörüne milyarlarca dolar yatırım gelmesi bekleniyor.
kaynak=(NTVMSNBC)