UYKU NEDİR???
Evet bunu hep merak etmişimdir. Uyku nedir? Neden bu kadar tatlı? Neden olmazsa olmaz? Ve neden bu kadar lüks? Yorulmak ile uyumak veya uyanmak arasındaki ilişki ne? Aklımda bu ve bunun gibi 10larca soru var her gün yaptığımız ama bize çok basit gelen bu eylem hakkımda.
Öncelikle şunu açıklığa kavuşturayım; Amacım bu sorulara cevap vermek değil sizinde önerilerinizle hep birlikte cevap bulmak.
Bünye kendini zorlayınca da veya fazla rahatlayınca da uyuma gereği duyar. Ortak noktada buluşmak gerekirse bünye her şeyin aşırısında da o şeyden kaçmak için uyuma yolunu seçer. Yani her şeyin fazlası zarar. Bir de her şeyimiz normal olsa da, bünye günlük işlerini yapsa da gün sonunda kesinlikle uyuma ihtiyacı duyar.Yani uyku mükemmel mekanizmamızın bir parçası aynı kalp atışlarımız gibi. Kalbimiz atmaz ise yaşam fonksiyonlarımız nasıl durursa aşırı uykusuzlukta da fonksiyonlar tam anlamı ile durmasa da en asgariye yani bitkisel hayata girer. Aslında durması gerekir ancak bünye belli bir zaman sonra zaten kendini mecburen uykuya yönlendirir. Normal bir insan herhangi bir ilaç almadan ancak belli bir süre uykusuz kalır sonrasında kesinlikle bünye bir otomasyon sistemi gibi devreye girer ve uyuma ortaya çıkar. Yani normal bir insanda uykusuzluk testi ancak belli bir süre yapılır. Ancak özel ilaç ve işlemlerle ayık halde tutulan bir insan uykusuzluktan yaşamsal fonksiyonlarının bir bölümünü yitirir.
Evet bu konun bilimsel boyutu, bir de her şeyi mantık ile kabul eden dinimiz buna nasıl yaklaşıyor? Asıl kaynak O. Evet Kurana baktığımda uyku ile ilgili sadece bir ayet bulabildim. Ama o ayet her şeyi anlatıyor. Buyurun okuyun :Zümer suresi 42. ayet Allah, insanların ruhlarını ölüm anında alır. Henüz ölmemiş dirilerin ise ruhlarını da uyurken alır. Uyurken eceli gelenlerin ruhlarını göndermeyip tutar, eceli gelmeyenlerin ruhlarını ise, belli bir vakte kadar bedene iade eder. Şüphesiz bunda, düşünen bir kavim için nice büyük deliller ve ibretler vardır. Yüce kitap bunu resmen açıklıyor. Hani deriz ya uyku yarı ölüm diye , değil tam anlamıyla bir ölüm. Ama geçici olanı. Evet her gün ölüyor ve geri diriliyoruz. Yani her gün kıyameti yaşıyoruz. Bu ne büyük nimettir ki yüce yaratan bize her gün yeni bir şans verir kendimizi affettirmek için. Ama bir gün vermiyecek işte o güne gelmeden önce tüm fırsatları kullanalım. O günkü kıyamette affedilme şansımız olmıyacak.
Peki uyku ölümse rüya ney? İşte buradan sonra da sizin yorumunuzu bekliyorum
Bu yazıyı ben tamamen kendi yorumumla yazdım. Ve dediğim gibi devamında sizin yorumlarınızı ve delillerinizi bekliyorum