paradoks tam olarak öyle birşey değil aslında. Bir şeyin sonu başıysa başıda sonuysa bu paradokstur. İçinde çelişki olan bir kısır döngü yani. Örnek olarak sokratesin şu sözü verilebilir; "bildiğim birşey varsa oda hiçbirşey bilmediğimdir".
Orjinal Mesajı Yazan: ngn
genel bi paradokstur. bu da cok bilinir.
bir filozof avukat olan bir ogrencisine "sana yardım edecem egitiminin ucretini de ilk kazandıgın davadan sonra odersin." diyor. ogrencisi de kabul ediyor. bir sure sonra hocası ogrencine " tamam egitimin bitti artık paramı ver yoksa seni dava ederim" diyor. ogrencisi kabul etmiyor ve mahkemelik oluoyrlar. mahkemeden once hocası ogrencisine" bak eger davayı sen kazanırsan ilk kazandıgın dava oldugu sozunde durman gerekir ve ucretimi odemen gerekir. eger kaybedersen de bu mahkeme kararıyla bana borclu olursun gel ugrasmayalım her iki şekilde de bana odeme yapacaksın" ogrencisi biraz dusundukten sonra" hocam bu benim ilk davam eger kaybedersem anlasmamız geregi daha dava kazanamadıgım için size odeme yapamıyacam. eger ben kazanırsam bu sefer mahkeme kararına gore size para odemek zorunda olmayacagım yani her iki şekilde de size odeme yapmam gerekmiyor."
Cevabı şu muhtemelen hakim öğrenciyi haklı bulacaktır çünkü daha dava kazanmamıştır. Bu yüzden ödemesin diyecektir. Dava bittikten sonra artık öğrenci ilk davasını kazandığından durum değişmiş olacaktır ve parayı ödemek zorunda kalacaktır. Yani bu bir paradoks değil..
Orjinal Mesajı Yazan: koberk
simdi bi adam suç isliyo ve idam cezasi aliyo.mahkemeye cikiyo.gunlerden pazar.hakim ; evladim seni bu pazartesinden itibaren,pazara kadar bigün ascaz diyo.ve seni ascagimiz gunun sabahi,asilcagini bilirsen(yani beni bugun ascaksiniz dersen) ,seni asmicaz diyo.neyse mahkeme bitiyo aradan 1 hafta geçiyo ve adami asamiyolar.bunu lütfen aciklayabilecek varsa bi el atsin :rolleyes: .(( adam asilcagi gunu kafadan atip bilmiyo.mantikli bi cevabi var.))))
Şimdi efenim cevap şudur; adamı pazar günü asmayacakları çok belli çünkü pazara kadar asmadılarsa pazar günü asılacağı belli olur. Aynı nedenle cumarteside asamazlar, çünkü cumartesiye kadar asılmamışsa ve pazar günüde asılması süpriz olmayacığından o gün asılmasına kesin gözüyle bakar. Buda süpriz olmaz. O halde cumartesi gününden önce asılacak. Adam perşembe gününe kadar asılmamışsa yukarıdaki mantıkla cuma günüde asılmaz. Böyle olunca cuma'da süpriz olmaktan çıkıyor. Yani bir nevi cuma günü pazar gününe dönüşüyor. Aynı mantıkla pazartesi, salı, çarşamba ve cuma asılmasıda süpriz olmaz. Yani adamı asamayacaklar ve adam asılmayacak. Burada dikkat edilmesi gereken adama asılmanın süpriz olması gerekmesi. Yukarıdaki mantığı anlayabildiyseniz, adamın hiçbir gün asılmasının süpriz olmayacağını anlarsınız. Dolayısıyla buda bir paradoks değildir. Çünkü paradoksların cevabı olmaz.
Mesela bir paradoks daha, bir adam kılıç ve kalkan satıyormuş. Sattığı kılıç için bu kılıç her kalkanı deler diyormuş, sattığı kalkan için ise bu kalkanı hiç bir kılıç delemez diyormuş. İster buna paradoks deyin ister adama yalancı deyin o size kalmış..